Песков: Никоя страна в света не е в състояние да устои на санкциите, на които беше подложена Русия. Но ние успяхме!

Руските власти успяха да предотвратят икономическия колапс, който бе надвиснал над страната след въвеждането на безпрецедентните санкции през 2022 г., и дори да преминат към растеж. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в интервю за предаването „Москва. Кремъл. Путин“, видео фрагмент от което журналистът Павел Зарубин публикува в канала си в Telegram.

„Имаше опасност от колапс, ние наистина трябваше да мобилизираме всички наши ресурси и вътрешни сили, за да го предотвратим“, каза представителят на Кремъл, отбелязвайки, че тогава руската икономика е била ударена с безпрецедентни по своя размер и всеобхватност санкции.

„Никоя страна в света не се е сблъсквала с подобно нещо и дори теоретично никоя страна в света не е в състояние да устои на такъв удар“, подчерта Песков. Той припомни, че този удар през 22 г. се е случил след дългогодишни все по-затягани от Запада във времето санкции… и беше голям удар за икономиката.

„Благодарение на доста проницателните и мъдри решения на ръководството на страната ни, благодарение на титаничната работа на правителството, успяхме да достигнем плато, да се стабилизираме и след това по абсолютно неочакван начин икономиката ни да влезе в траектория на растеж“, продължи секретарят. Според него за това е направено всичко, но едва ли някой е могъл да си представи, че ръстът на руската икономика сега дори няма да е 2%, както прогнозира Европейската комисия, а почти 3%. И това е на фона на целия западен свят, чийто общ растеж през 23 г. е близък до нулата, а в някои държави и отрицателен.

„Това предполага, че все още имаме много голям потенциал, който в периода на максимална мобилизация и вътрешно спокойствие ни позволява да се справим с всякакви удари. Сега, разбира се, задачата ни е да поддържаме тези темпове на растеж. 3% са недостатъчни темпове на растеж, те трябва да бъдат по-високи, всички го разбират, трябва да компенсираме много пропуски“, убеден е Песков.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *