Пепе Ескобар: Русия и Китай дори не са започнали същинската си Битка със Запада, а той вече е във Фалит и пред Разпад!

Вълнуващото лятно самоубийствено шоу, което в момента се разиграва в Европа, върви с пълна пара, за учудване на страните от Глобалния юг: този филм е скъп римейк на „Падането на боговете“, който заменя вагнерова симфония с вулгарен кючек.

Западът стигна дъното и през последните месеци излъчва една отвратителна смесица от арогантност, безнадеждна посредственост, заблуди и откровена ирационалност, примесена с расизъм, основаващ се на илюзия и бълнувания за собствено превъзходство.

Така че когато президентът Путин се обръща към колективния Запад, той наистина е като комета, която се сблъсква с инертна планета. Невъзможно е западното неразбиране на думите му да се тълкува като „проблем с превода“. Тези хора по принцип не могат да го разберат, въпреки че идеите му са формулирани изключително просто. Какво каза Путин: „Днес чуваме от Запада, че искал да ни победи на бойното поле. Ами нека опита. Много пъти сме чували, че Западът иска да се бие с нас до последния украинец – това е трагедия за украинския народ, но изглежда всичко върви към това. Но основното нещо, което всеки трябва да знае, е, че ние дори още не сме започнали сериозно.“ Всъщност в своята „Операция-Z“ Русия използва само една много малка част от своя военен потенциал, ресурси и модерни оръжия.

Същността на операцията беше формулирана от Путин по следния начин: става дума за демонтиране на целия „международен ред, основан на правила“. Геополитическият свят се промени. Завинаги. Ето може би това е ключовият фрагмент от неговата реч: „Те трябваше да разберат, че са загубили от самото начало на специалната военна операция в Украйна, защото нейното начало ознаменува началото на радикалното разрушаване на американския световен ред. Това е началото на прехода от американския егоцентризъм към истински многополярен свят, основан на международното право, на истинския суверенитет на народите и цивилизациите, на тяхната воля да живеят собствената си историческа съдба и да развиват сътрудничество на основата на справедливост и равенство. Трябва да се разбере, че този процес не може да бъде спрян.

Основната причина за гръмкия западен провал на срещата на външните министри на Г-20 в Бали беше, че Г-7, тоест НАТО плюс Япония, не можаха да накарат страните от БРИКС и други големи играчи от Глобалния юг да подкрепят санкциите срещу Русия. Западът напълно се провали в опитите си да демонизира Русия пред света. Напротив, интеграцията в ЕврАзия набира скорост. Вече започва транзитът на руски стоки през Индия към Индийския океан за целия свят. Той започна да се осъществява по международния транспортен коридор Север-Юг, който пресича ЕврАзия от Мумбай през иранските пристанища, Каспийско море и след това Южна и Централна Русия. Този маршрут е много по-кратък и по-евтин, от западния през Суецкия канал.

Наскоро между Техеран и Москва беше подписан меморандум за междубанково сътрудничество. Това е жизнеспособна алтернатива на SWIFT и е пряка последица от скорошната кандидатура на Иран за пълноправно членство в БРИКС. Случи се по време на неотдавнашната среща на върха в Пекин. Освен това Иран ще стане пълноправен член и на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Индия се доближава до Русия в цял спектър от икономически дейности, включително енергетиката. Скоро в Техеран пък ще се състои решителна среща между Путин и Ердоган. (Бел. пр: Материалът е написан преди срещата „Техеран 2022“ между президентите на РФ – В.В. Путин, на Турция – Реджеб Таип Ердоган и на Иран – Ебрахим Раиси, състояла се на 20.07.2022 г. На тази среща се проведоха както двустранни, така и тристранни преговори, при което се стигна до подписване на много икономически договори между трите страни.

Изолирана ли е Русия? Сериозно?

Що се отнася до енергетиката, въпреки че сме в разгара на лятото, безумна параноя вече се разпространи сред страните от ЕС, особено в Германия. Забавното в тази ситуация е че Европа може да реши всичките си газови проблеми и то в най-кратки срокове. Достатъчно е само да пусне „Северен поток 2“. Тъй като цялото това вълнуващо лятно самоубийствено шоу в Европа не е нищо повече от демонстративно самоизтезание по заповед на господаря й САЩ, единственият сериозен въпрос е колко болка още може да си причини и понесе официален Берлин преди да седне на масата за преговори в името на легитимния интерес на индустрията и народа на Германия.

Китайските медии се опитаха да представят неотдавнашната 5-часова среща между външния министър Ван И и държавния секретар на САЩ Блинкен като „конструктивна“. Експертът от Китайската академия за социални науки Лу Сиан обаче анализира предишните срещи и заключи, че този път „предупрежденията“ на Ван са с необичайно сурово формулирани. С други думи, Ван каза на Блинкен: „Вразумете се и вижте реалната картина. Вижте какво направиха руснаците, когато ги изкарахте извън нерви с вашите лудории.“

Изразът „задънена улица“ обаче се повтори толкова много пъти по време на тази среща от толкова много независими и авторитетни анализатори, че накрая дори официалният рупор на Демократическата партия в САЩ Global Times трябваше да признае истината: „Двете страни са близо до горещ сблъсък“.

Вашингтон всъщност подкрепя съюзът на Великобритания, Полша, Украйна и трите балтийски джуджета, като отделена от НАТО и ЕС структура, която според САЩ щяла да спомогне за „укрепване на отбранителните способности на Европа срещу руската агресия“. Така лъсна истинската цел на Империята на Злото – да разцепи така или иначе вече разпадащият се ЕС на по-управляеми парчета. Действие, което незнайно защо посредствените евробюрократи от Брюксел не забелязват… или се правят че не виждат.

Путин многократно е давал да се разбере, че решението за започване на Специалната военна операция в Украйна е внимателно изчислено, като са взети предвид много фактори. Англо-американската стратегия, напротив, се основава на една-единствена идея: на всяка цена да не се допусне преразглеждане на сегашния еднополюсен англосаксонски модел за управление на света, който те наричат с благозвучното „порядък, основан на правила“. В резултат на това Русия и Китай в момента са в процес на „изяждане“ на НАТО живо – както геополитически, така и геоикономически,.

Колективният Запад е побеснял от русофобия заради невъзможността да пречупи и подчини руската цивилизация, а успехът на Китайската комунистическа партия, която за няколко десетилетия извади повече хора от бедността от всеки друг в историята на човечеството, просто го подлудява. Интеграцията между двата евразийски гиганта има обща цел: създаване на нов ред в цяла Евразия в съответствие с международното право. Ред, който ще зачита индивидуалните стратегии за развитие на всички страни, както и техния национален суверенитет.

Всъщност точно това привлича повечето страни от глобалния юг към общата идея на Владимир Путин и Си Дзинпин. Възникна нещо като инстинктивно разбиране, че Русия и Китай, въпреки сериозните трудности и предизвикателства, проправят пътя на нова по-светла ера, докато умиращият в системната си криза Запад, зашеметен и объркан, се плъзга във водовъртежа на своя морален и материален разпад. Няма съмнение, че ако Западът продължи да упорства и да агресивничи, и стане крайно наложително, Москва и Пекин, ще увеличат болката му, и то в много и различни аспекти.

Автор: Пепе Ескобар, бразилски геополитически анализатор

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ПЕПЕ ЕСКОБАР БЪДИ ЗДРАВ ГОСПОД ДА ТЕ ПАЗИ

  2. Нашите политици, бивши и сегашни министри, стотиците журналисти от многобройните ни медии не се ли запознават с ежедневната геополитическа ситуация, с развитието и перспективите и. Не слушат ли поне тези наши аналитици, които са се доказали с точните си оценки и анализи. Толкова ли оглупяха и се уплашиха журналистите, та не смеят да зададат един въпрос на тези, които вилнеят по студиата, добре платени от американските фондации. До къде да чакаме да стигне инфантилизмът на нацията ни. Да не искаш да купуваш най- евтиният и най-сигурен руски газ, който ползуваме от десетилетия, единствено по причина на полягването в краката на световния хегемон, това е съзнателно самоубийство.

    • Проблемът е, че всички политици – бивши и сегашни, както и 90% от журналистите не са наши, а добре платени чужди марионетки на пряко подчинение на „Козяк“ 16 или на дистанционно от Вашингтон/Брюксел. Изборите няма да променят нищо – машините ще гласуват за тях. Единственият ни шанс е новият ред, който ще въведе Русия.

  3. И не е само Ескобар, който прави подобни анализи, но когато искаш да се затвориш в черупката на собственото си невежество, че и да я налагаш на народа си срещу заплащане, това си е абсолютно престъпление, което носи сигурн милиардни загуби, както и исторически негативи на един цял народ, оставил се да бъде третиран като добитък. „Les erreurs de calcul des États-Unis sont désormais légion – mais que faire maintenant ?“ 4 août 2022/Réseau International И колко коментарии, а тук смазващо мълчание.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *