Пентагонът: Ерата на превъзходството на САЩ във военните технологии приключи

„Ерата на превъзходството на САЩ във военните технологии приключи.“ Това отбеляза на 20 септември Мара Карлин, зам. министър на отбраната (Пентагона) по въпросите на стратегията, планирането и иновациите. Тя заяви това по време на реч в Института „Роналд Рейгън“.

В речта ѝ, която беше излъчена в YouTube канала на фондация „Рейгън“, тя заяви, че Вашингтон трябва да промени правилата си за търговия с оръжие, които регулират износа на американски военни технологии, защото днес тези закони работят с обратен знак и само ни пречат да заимстваме военни иновации и разработки от партньорски държави.

„Тези правила бяха разработени във време, когато Съединените щати имаха превъзходство във военните технологии и не ни се налагаше да заемаме почти нищо от другите. Това се промени и сега тази система изглежда по съвсем различен начин„, отбеляза Карлин, като добави, че сега САЩ ще трябва много да се учат от другите, което значи и много да споделят със своите партньори и съюзници.

МАРА КАРЛИН

На 19 септември The Washington Times писа, че Пентагонът се нуждае от ударно развитие на военните си космически способности, за да защити както Съединените щати, така и съюзниците и партньорите си от потенциална агресия на своите противници, които вече активно използват космоса. Вестникът отбеляза, че САЩ критично изостават от Русия и Китай по отношение на военните си възможности в космическото пространство.

По-рано, в края на юни, беше съобщено, че Дирекцията за перспективни изследователски проекти (DARPA) към Министерството на отбраната на САЩ възнамерява да наеме учени, които да разработват нови революционни военни технологии. Беше отбелязано, че Отделът за тактически технологии на DARPA се интересува от разработване на приложни изследвания и модерни технологии, които да „преосмислят бъдещето на военните действия„. Това се отнася до воденето на война във въздуха, на сушата, в морето и в космоса.

В документа DARPA обяснява, че противниците на САЩ вече разполагат със „средства за противодействие на настоящата военна архитектура“, която притежават Съединените щати. Затова сега САЩ се нуждаят от нови разработки.

Източник – Известия

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *