Пекин: Ако САЩ не променят политиката си към Китай, със сигурност ще има конфликт

Китай се надява след кризата в Украйна Европа да се освободи от васалния си статут, като се дистанцира от орбитата на САЩ.

Пекин определи външната политика на Вашингтон като „безразсъдна“ и „хазартна“

Китайският външен министър Цин Ган каза на пресконференция в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент, че САЩ умишлено ескалират напрежението между Вашингтон и Пекин, което постоянно нараства и допълни, че ако Вашингтон не промени този свой политически курс, никакви буфери няма да предотвратят дерайлирането на отношенията между двете страни и „със сигурност ще има конфликт и конфронтация“.

Министърът каза, че САЩ са поели много опасен курс на потискане и сдържане на Китай с цел да отстранят икономическия си конкурент с некоректни и опасни методи.

По думите му, погрешната политика на САЩ към Китай е „безразсъдна и хазартна“, тя поставя на карта фундаменталните интереси на двата народа и дори бъдещето на човечеството.

Цин каза, че начинът, по който САЩ са реагирали на инцидента с балона е породил дипломатическа криза, която е могла да бъде избегната.

Тайван е първата червена линия на Китай, която САЩ не трябва да пресичат, каза министърът.

Той допълни, че решаването на тайванския въпрос е работа на китайския народ на континента и на острова и никоя друга страна няма право да се намесва в това.

Цин отбеляза, че Китай си запазва правото да вземе всички необходими мерки да постигне „обединение“ с Тайван – самоуправляващ се остров, който на практика е колонизиран от САЩ.

Украинската криза е движена от западни кръгове, които направляват конфликта към удължаване и ескалация, каза още министърът.

По думите му, „тези кръгове използват Украйна в интерес на определени свои геополитически цели“.

„Конфликтът, санкциите и натискът върху Русия няма да решат проблема … Процесът на мирни преговори трябва да започне възможно най-скоро, а законните опасения за сигурността на всички страни трябва да бъдат зачитани“, каза Цин.

„Китай не е страна в кризата и не предоставя оръжия на никоя от страните в конфликта. Върху какво тогава се базират обвиненията на САЩ, санкциите и заплахите му срещу Китай? Това е абсолютно недопустимо“, каза министърът.

Китай ще развива отношенията си с Русия, защото са много важни за нас на фона на днешния свят, който става все по-турбулентен“, допълни Цин.

Попитан дали Китай и Русия в бъдеще ще се откажат от долара във взаимните си разплащания, министърът отговори, че двете държави се стремят да използват тези валути, които преценят, че са сигурни и надеждни.

Пекин се надява след украинския конфликт Европа да узрее за идеята да придобие стратегическа автономия и по-голяма независимост от САЩ, заяви още той.

„Надяваме се, че Европа, след като преживя изпитанието на украинската криза, ще си вземе поука от нея и ще придобие истинска стратегическа автономия и по-голяма независимост от САЩ, за да постигне устойчиво развитие“, каза той.

„Украинската криза е трагедия, която можеше да бъде избегната“, заяви Цин Ган. Състоянието, до което е достигнала кризата днес, е тъжен урок за всички, каза той.

„Кризата в Украйна по същество е резултат от катастрофалните противоречия в управлението на сигурността в Европа“, посочи китайският външен министър.

Той също така подчерта, че Китай винаги е подкрепял диалога, противопоставяйки се на санкциите, вместо да налива масло в огъня, опитвайки се да намали напрежението.

Китайският първи дипломат каза, че криза като тази в Украйна не бива да се повтаря в Азия, а опитите на САЩ да обкръжат Китай, са обречени на провал.

Китай изцяло зачита правото на държавите в Близкия изток да бъдат господари на съдбата си и „няма намерение да запълва никакъв вакуум, останал след оттеглянето на САЩ от този регион“, каза още Цин.

Китай ще продължи да защитава справедливостта и да подкрепя страните от региона в стремежа им да постигнат политическо уреждане на спорните въпроси чрез диалог и консултации, допълни китайският външен министър.

Припомняме, че днес с критики към САЩ и Запада излезе и китайският президент Си Дзинпин:


Китайският президент Си Цзинпин разкритикува днес САЩ и Запада в реч на годишната сесия на китайския парламент в Пекин, предаде ДПА, като се позова на китайски медии.

„Западните страни, предвождани от САЩ, правят опити за цялостно сдържане, обкръжаване и потискане на Китай, което поставя безпрецедентни предизвикателства пред развитието на Китай“, изтъкна Си.

Днешното изявление на Си се откроява на фона на негови предишни изказвания, в които той говореше за „някои страни“, без директно да назовава Съединените щати или Запада, отбелязва ДПА.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. На китайците им се стрева, че им растат пишлетата, но надели ще посмеят да воюват с който и да е.
    Царе са да налагат тотален терор над собственото си население и също като краварите не са спечелили нито една война.
    Иначе на свободни съчинения го докарват, явно прихващат британоварваският празноговор.

  2. ПО-ДОБРЕ РОБ НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД,
    ОТ КОЛКОТО РОБ НА САЩ ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ !

    ПЕРЕФРАЗИРАМ ЕДИН ПАЛЕСТНИСКИ ГЕРОЙ

    ПО-ДОБРЕ ГЕРОЙ В СОБСТВЕНИЯ СИ ЗАТВОР
    ОТ КОЛКОТО В ЧУЖДИЯ !

    СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *