Патрушев: НАТО не се колебае да използва терористи за своите цели

Северноатлантическият алианс (НАТО) не се колебае да използва терористични организации за своите цели и интереси. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев в интервю за aif.ru.

„Алиансът не се колебае да използва терористични организации за своите цели и интереси“, каза Патрушев. Според него Вашингтон използва НАТО като инструмент за водене на „хибридни войни“. Той отбеляза, че членовете на Северноатлантическия алианс послушно изпълняват инструкции за прилагане на икономически санкции, замразяване на финансови ресурси, извършване на разузнавателни дейности, психологически операции и кибератаки и участват в действия за подкопаване и дезорганизиране на системата на публичната администрация на страни, които не са съгласни с политиките на англосаксонците.

„Няма да задълбавам в кървавата история на НАТО, но трябва да я познавате, за да разберете същността на Алианса като постоянен дългогодишен източник на опасности, кризи и конфликти“, казва в интервюто Патрушев.

„Цялата политика на НАТО се изчерпва с получаване и изпълняване на инструкции от Вашингтон. САЩ използват военния съюз, за да поддържат въоръженото си присъствие в Европа, с което държат страните от континента в колониална зависимост. НАТО е военния инструмент, който гарантира на САЩ, че никоя от страните – членки няма да промени своята западоцентрична геополитическа ориентация, дори оставането там да е крайно неизгодно за съответната страна“.

„През 90-те години членовете на НАТО умишлено се опитваха да ни убедят, че са прагматици, заинтересовани от единно военно-политическо сътрудничество с Русия и от поддържане на мир и стабилност в Европа. Всъщност Западът разглеждаше разпадането на Съветския съюз само като един от етапите на конфронтацията си с Русия. Отслабването на страната ни като икономически и политически конкурент и последващото ѝ премахване от политическата карта на света чрез разчленяването й на няколко държави, са дългогодишни стратегически цели на Вашингтон, Лондон и контролираните от тях страни от колективния Запад. Именно затова чиновниците в Брюксел определиха държавата ни като основен източник на заплахи за европейската сигурност и изрично заложиха това в стратегическата концепция на НАТО“, посочва Николай Патрушев.

По думите му, „НАТО системно укрепва военния си потенциал по руските граници от Баренцово до Черно море. В изказванията на лидерите на страните от блока и в документи дори се появи терминът „Източен фланг на НАТО“, който включва всички страни от Източна Европа, граничещи с Русия и съюзнически Беларус, както и Румъния, а напоследък Швеция и Финландия“. Само през миналата година НАТО и неговите страни членки са провели 130 коалиционни и над 1000 национални военни учения и тренировки. „Забележете, не за десетилетие, а за една година, за 2023 г.“, подчертава шефът на руския Съвет за сигурност. 

„Северноатлантическият алианс де факто е страна в украинския конфликт и активно участва в организирането на неонацистки обстрели по руски територии. В рамките на НАТО се вземат колективни решения за нови доставки на оръжия с все по-големи технически и далекобойни възможности, а инструктори на НАТО обучават на територията на няколко страни наемници и диверсанти за участието им в антируските операции“, казва още Николай Патрушев. „Плановете на САЩ и НАТО включват запазване на Украйна, или поне на част от нея, като антируска територия, изцяло под техен контрол и изцяло впрегната да обслужва интересите на Северноатлантическия блок в екзистенциалната му битка с Русия. В тази връзка задачите по демилитаризацията на Украйна остават актуални“, завършва Патрушев.

Източник: ТАСС, aif.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *