„Отворено общество“ на Сорос спира финансирането на територията на ЕС. Фондацията се изтегля от Европа!

Фондацията „Отворено общество“ на милиардера Джордж Сорос, възнамерява напълно да се изтегли или поне да прекрати огромната част от работата си в рамките на ЕС, за да пренасочи вниманието си към други части на света, предаде Ройтерс, като се позова на вътрешна кореспонденция на организацията.

Джордж Сорос с наследника си във фондацията „Отворен ообщество“ Александър Сорос

Това решение означава, че мрежата от неправителствени организации ще се оттегли от работа си, свързана с вътрешноевропейски въпроси. Тя ще се съсредоточи върху по-широкообхватни световни проблеми, става ясно от електронно съобщение, изпратено от централата на фондацията до нейни служители.

„В крайна сметка новоодобрената стратегическа посока ще позволи изтеглянето и прекратяването на голяма част от нашата настояща работа в рамките на ЕС, а нашето внимание и ресурси ще бъдат насочени към други части на света“, пише в съобщението, цитирано от БТА.

През юни фондацията обяви, че 93-годишният финансист Сорос ще предаде контрола над организацията на своя син Алекс, а през юли фондацията обяви плановете си да съкрати 40% от служителите си по целия свят.

В съобщението не се дават подробности как фондацията ще преструктурира финансирането си, но говорител каза, че групата ще продължи да подкрепя организации на гражданското общество в Европа, но най-вече такива, които работят по проекти, свързани с външните работи на ЕС, както и че ще продължи да подкрепя европейските ромски общности.

Джордж Сорос, унгарски евреин, емигрирал и забогатял в САЩ след края на Втората световна война, отдавна подкрепя групи, популяризиращи неолиберални и глобалистки ценности и лобира за свят на отворените граници, като през последните две десетилетия най-сериозно е присъствието на фондацията му в Източна Европа.

В Европа организацията, която управлява около 15 милиарда долара годишно в световен мащаб, ще продължи да финансира програми само в няколко държави – в Украйна, Молдова, Киргизстан и в Западните Балкани, заяви говорителят на фондация „Отворено общество“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *