Отбраната на ВСУ се разтресе. Десетки хиляди войници в опасност от обкръжение

Първата важна тактическа победа на руската армия през новата година, освобождаването на Соледар в ДНР, направи възможно затварянето на клещите около Артьомовск, един от най-мощните отбранителни центрове на ВСУ в Донбас, дори по-плътно. За това какво може да последва – в материала.

Намаляване на доставките

Руските войски прерязаха магистралата, свързваща Артьомовск със Северск. Оттам няма да се докарват подкрепления за ВСУ.

След превземането на Соледар Артьомовск е превзет от северозапад. От този плацдарм нападателите се движат в посока Раздоловка на север, Благодатно на запад и Красна гора на югозапад. Украинската защита се тресе.

Има успехи и на юг. Онзи ден поеха контрола над Клешчеевка, приближавайки с няколко километра стратегически важната магистрала от Артьомовск до тиловата Константиновка. Използването на този път за прехвърляне на войски, техника и боеприпаси за „Бахмутската група“ сега е изключително трудно.

Но засега пътят от Артьомовск до Славянск е отворен. За да го отрежат, трябва да отбият ВСУ от Красна гора и Парасковиевка. Тогава в котела ще попадне многохилядната групировка на ВСУ.

„Те много неохотно напускат позициите си, бият се упорито. Тук има не само бойци от териториалната отбрана, но и редови военни. Има много наемници, главно от Полша. Имат достатъчно оборудване и боеприпаси. Но ние имаме предимство в тежестта на артилерийския залп. Освен това в тази област беше установено добро сътрудничество между стрелци и разузнаване”, разказва офицер от 1-ви армейски корпус с позивна “Клим”.

Артьомовската „месомелачка“

В самия Артьомовск се водят битки. Щурмови части заеха позиции в източната и южната част на града. Апти Алаудинов, командир на специалните сили на “Ахмат”, каза пред репортери, че скоро ще може да се говори за оперативно обкръжаване на ВСУ.

Руснаците, според него, напредват много внимателно в жилищните квартали – там има много цивилни. Веднага след като градът бъде освободен, властите на ДНР ще открият тук голям център за хуманитарна помощ.

Украинските сили обаче са се подготвили за продължителна отбрана. Всички нови единици влизат в битка. Според оценките на западни медии ежедневните загуби на ВСУ тук са трицифрени.

Артьомовск е доста голям град, където преди боевете са живели около 70 хиляди души. Загубата му, посочват наблюдатели, ще удари силно върху имиджа на киевското ръководство, което публично обеща „да не отстъпи нито едно парче земя“.

Освен това съдбата на по-нататъшните доставки на НАТО зависи от ситуацията на фронта. На Запад са готови да споделят много по-мощни оръжия – но само ако ВСУ имат реални успехи.

И накрая, Артьомовск е важен транспортен възел, доскоро оттук се снабдяваше цялата групировка на ВСУ в Донбас. Тук пътищата се разделят към Славянск, Северск, Лисичанск, Попасная, Светлогорск, Горловка и Константиновка. Тоест, говорим за плацдарм за по-нататъшното настъпление на руските войски.

Отклоняване на вниманието от юг

Наскоро Агенция “Франс Прес”, позовавайки се на високопоставен американски служител, съобщи, че Пентагонът настоятелно препоръчва на Киев да напусне линията Северск-Артьомовск и да заеме отбрана на запад. Американски съветници предупредиха ВСУ да не прехвърлят войски и техника в това направление, тъй като Русия има инициативата. По-добре е да се натрупат сили за пролетното настъпление на юг.

Киев обаче изглежда е взел друго решение.

В същото време руските войски се активизираха в района на Запорожие. Владимир Рогов, член на главния съвет на областната администрация, информира медиите, че украинските части са напуснали дузина населени места около фронта. По-специално село Каменка на брега на Днепър, на 25 километра от Запорожие. Руските сили са напреднали и на изток, в района на Орехов.

„Нашата армия продължава настъплението. Позициите на украинските войски на втора и трета линия на отбрана вече са отворени, първата е пробита. Благодарение на тактическите успехи на руските части, както и на прецизната работа на артилерията и авиацията фронтовата линия постепенно се измества на север от района”, разкрива Рогов.

Според него ВСУ търпят големи загуби. И очевидно не могат да издържат в други посоки – най-вече в Артьомовск, където ситуацията за тях се влошава всеки ден. Този град е вратата към Краматорск и Славянск, където ще се проведе решителното сражение за Донбас.

Андрей Коц

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

10 коментара

  1. Така става, когато някой забрави уроците от Сталинград! Сега се надяват да задържат Русия в някакво малко градче – не наивница а направо глупаци. Ще се бият руснаците с неопарди, абрамси , льоклеркове и т.н. железа. Спомнене си тигрите на Германия, кралските тигри след това. Резултата ще бъде същия – руснак от танк не се плаши бе тъпанари хамави! Не можете да уплашите този народ – измислихте ли най-после някаква супер страшна санкция ? Не, не сте! Е ще го гризнете тогава! По пълна програма. Шляхтичите бързо да си спомнят омразния им руски – скоро много ще им трябва. А полякините вече се облизват – подпийналите руснаци няма да им цепят басма, я!

  2. Чакам с нетърпение да им изпратят музейните експонати- и отново да има вечна дружба, поне до Берлин.
    Джърманите ще се окажат умни джендър копелета- с няколко танка ще възстановят северен поток скоро:)

  3. Към българските ми сънароднички, с чиято смелост се гордея:
    Спомнете си царица Агата и Косара- жена и дъщеря на великия цар Самуил, удържали Дурска България 42 г.
    Царица Томирис- велик воин на масагетите, предшественици на предците ни траките, унищожила император Кир 530г. пр.хр.
    Не на последно място- охраната на Кадафи беше само от жени.
    Вярвайте в себе си. Имате повече сила, отколкото ви втълпяват. Не се поддавайте на подигравки и лъжи за вас.
    Знам какви сте- Бог да ви пази.

    • Агата е ромейка,Самуил е имал само синове най големия Давид,Мойсей,Арон.Давид е убит от засада от ромеиите,Мойсей в битка ,Арон е убит за предателство сътрудничество с василевса на Византия.Учение,учение и пак учение пред да се пишат смешки.

      • СОРИ,гореизброенита са братята на Самуил.

      • Опса- Царица Агата е съпруга на Самуил, а царица Косара е тяхна дъщеря. С цената на много битки с ромеите, двете са удържали Дурска България в продължение на 42 години.
        Затова се гордея с българските ми сънароднички, и не само.
        Вярвам, че и ти си една от тях.

      • Преди да ме поучаваш- първо ти си научи урока по история- учение, учение и пак учение- преди да ставате смешни:)

  4. СЛАВА ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ ГОСПОД ДА Е С ВАС !

  5. Руснаците най-сетне намериха правилната тактика – удари по протежението на целия фронт. Така Украйна, която има огромен проблем със снабдяването, е принудена да създава по-големи складове, в близост до линията на съприкосновение. Те автоматично биват унищожавани и така, армията остава с постоянен недостиг на боеприпаси. От друга страна трябва или да маневрира постоянно с резервите или да доведе допълнителни войски на левия бряг, на Днепър, което може да доведе до ракетна атака срещу тях, преди да са участвали още в бойни действия. Деморализацията и умората скоро ще си кажат думата. Западът веднага развя рекламна кампания за даване на танкове и самолети, но на всички е ясно, че те няма да дойдат скоро и това или е последен напън да изнудят „съюзниците“ си да поръчват ново въоръжение или отчаян опит да спасят останките от морал във ВСУ. Политическите ходове на Русия също са много умели. Тези разговори в БРИКС, за нова валута за разплащане, толкова нервират американската върхушка, че тя действа брутално и пресира тези които може – ЕС, а това вече не се харесва на европейците. Не е случайно, че вече открито бутат Полша и Румъния към войната, а на Чехия ще ѝ изберат президент. Какви ли чудеса ще видим на изборите в България, а може и преди тях?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *