Орбан: Не знаем нито колко е територията на Украйна, нито колко е населението ѝ. Как може да обсъждаме членството й в ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че е невъзможно Европейският съюз да започне преговори с Украйна за нейното членство в съюза, съобщава „Ройтерс„.

През декември страните от ЕС трябва да решат дали да позволят на Украйна да започне преговори за присъединяване, за което ще се иска единодушната подкрепа на всичките 27 членки. Дипломати казаха, че Унгария ще бъде пречка.

„На обсъжданията тази есен в Брюксел за бъдещето на Украйна, няма как да не зададем въпроса дали е изобщо възможно да предлагаме членство в ЕС на държава, която е във война“, коментира Орбан.

„Ние в момента не знаем нито колко е територията на тази страна, тъй като войната все още продължава, нито пък знаем колко е населението й, тъй като то се разбяга към ЕС и Русия и голяма част от тези хора вероятно никога няма да се върнат там. Да приемеш държава в ЕС, без да знаеш нейните параметри, това ще е безпрецедентно. Така че, мнението ми е че конфликтът трябва да приключи и едва тогава ще може да се дискутира дали Украйна да започване преговори за присъединяване“, каза още Орбан.

Орбан поддържа топли връзки с Москва, за разлика от много свои колеги от ЕС и многократно е атакувал Киев, включително за правото на етническите унгарци там да учат на родния си език. Припомняме, че през 2017 г. Украйна прие закон, забраняващ на малцинствата в страната да изучават майчиния си език, а също и издаването на книги, учебници и вестници на малцинствените езици. Най-големите малцинствени групи в Украйна са руската, българската, унгарската, полската и румънската.

Орбан заяви пред парламента в понеделник, че Унгария няма да подкрепи Украйна по никакъв въпрос в международните отношения, докато езиковите права на етническите унгарци там не бъдат възстановени.

Източник: Ройтерс

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. ПРАВ СИ. УРКИТЕ НЕ СА РЕГИСТРИРАНИ КАТО ТЕРИТОРИЯ В ООН.
    ТО И ЗАТОВА САЩ Я ИЗПОЛЗУВАТ КАТО ВОЕНЕН ПЛАЦДАРМ.

  2. Знаеш-незнаеш, сакаш-несакаш, тагареФ каза че влизат, така че прошка нема, ще им се радваш :)

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *