„ОПЕК+“ помпа финансово Русия и съсипва САЩ и ЕС!

Тази седмица ОПЕК+ взе решение да помогне на Русия финансово, в ущърб на всички нетни вносители на петрол по света.

На срещата на картела във Виена тази сряда бе взето решението квотите за производство да се намалят така, че на практика производството на петрол от ОПЕК + ще падне с 2 милиона барела на ден.

С това свое решение ОПЕК+ категорично и предизвикателно отхвърли искането на САЩ производството на петрол да бъде увеличено, което Вашингтон отправи преди няколко месеца, с цел цените на енергийните суровини да паднат и инфлацията в западния свят да се успокои. С това свое решение ОПЕК+ обаче показа, че иска цената на петрола да е поне $100 за барел. Пазарите веднага реагираха и петрола тип „Брент“ (релевантният за Европа) скочи до $95 от $84 преди една седмица.

От това действие на петролния картел печели най-много Русия. Заради западните санкции нейното производство на петрол така или иначе вече е под обявеното от ОПЕК+ намалено ниво, което бе решено тази седмица. Следователно Русия не трябва да намалява допълнително производството си на петрол. Всички останали държави от ОПЕК+ обаче ще намалят своето производство, докато Русия без да променя нищо ще започне да прибира значително по-големи печалби, благодарение на ръста в цената на петрола, който ще последва.

Европейският съюз, Китай и САЩ, като най-големите вносители на петрол в света ще пострадат доста тежко от това решение. От финансова гледна точка нетно най-тежко ще го отнесат ЕС и САЩ, защото Китай има индивидуални многогодишни договори с Русия, по които получава огромно количество петрол на занижени цени. Докато Вашингтон и Брюксел ще трябва да си го купуват на пазарни цени.

Това решение на ОПЕК+ означава само едно арабските петролни монархии и страните от централна армия са на страната на Русия и правят всичко възможно да ѝ помагат скришно в конфликта с ЕС и САЩ, заобикаляйки наложените й санкции.

Тук има обаче и друг любопитен казус: Преди 3 месеца Байдън помоли ръководителя на ОПЕК Саудитска арабия да увеличи добива на петрол, за да падне цената и така да пресъхнат част от доходите на Русия. Саудитска арабия, която вече 10 години води война срещу Йемен и избива цивилното население там. Същата президентът на САЩ помоли да му съдейства в борбата му за свободата на Украйна. Наистина ли войната на САЩ е за демокрация?!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Еврейската цивилизация е застрашена и ще започне да мобилизира робите, за да се сражават с враговете им. Роби, гответе се!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *