ООН и „Росатом“: Има опасност от ядрена авария в Запорожката АЕЦ (С ВИДЕО)

Има риск от ядрена авария в Запорожката АЕЦ и Русия вече е информирала световната общественост за това, каза пред репортери Алексей Лихачов, ръководител на „Росатом“.

„Информираме световната общност, че централата е изложена на крайно висок риск от ядрена авария. Вече е очевидно, че Киев смята провокирането на малък ядрен инцидент за приемлив вариант. Голям или малък, не ни се ще да вярваме, че Киев цели радиоактивно замърсяване на огромни територии. Това ще бъде прецедент, който завинаги ще промени хода на историята. Затова трябва да се направи всичко, за да не му хрумне на никого да посегне на безопасността на атомната централа“, каза Лихачов, съобщава ТАСС.

Алексей Лихачов, ръководител на „Росатом“

По-рано руското Министерство на отбраната съобщи, че въоръжените сили на Украйна са възобновили обстрела на ядрената централа след двумесечно прекъсване. По данни на министерството само на 19-20 ноември украинските военни са изстреляли 25 снаряда по централата, като един е попаднал в покрива на спецкорпус № 2, където се съхранява ядрено гориво. Ракетните установки HIMARS, от които е стреляно от отсрещния бряг на Каховското водохранилище, са унищожени с ответен огън. Радиационният фон в района на АЕЦ засега е нормален, допълват от ведомството.

След поредицата от украински обстрели по АЕЦ „Запорожие“ реакция дойде и от ръководителя на ядрения надзорен орган на ООН, който заяви, че подобни атаки рискуват голяма ядрена катастрофа.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че над 25 експлозии са отекнали в комплекса на централата вчера и днес, предаде Ройтерс.

Има щети по някои сгради, системи и част от оборудването. Инспекторите от МААЕ, които са зачислени на постоянен щат в Запорожката АЕЦ, са видели взривове от прозорците на стаите си.

Генералният директор на базираната във Виена агенция Рафаел Гроси определи новините за подновените обстрели като „изключително обезпокоителна“.

„Експлозии станаха в тази голяма атомна електроцентрала, което е напълно неприемливо. Тези, които стрелят по АЕЦ-а трябва да спрат незабавно. Както съм казвал много пъти преди, тези хора си играят с огъня!“, предупреди Гроси в изявление.

АЕЦ “Запорожие” е най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

„Новините от нашия екип вчера и тази сутрин са изключително обезпокоителни“, каза в изявление шефът на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси.

Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа. Тя е под контрола на Русия от 28 февруари, в първите дни на специална военна операция в Украйна. Станцията продължи да работи нормално. В началото на септември, вследствие на поредица от украински обстрели по куполите на реакторите, тя беше посетена от мисия на МААЕ. След оттеглянето на делегацията, в обекта останаха служители на агенцията като наблюдатели и те са там и към момента. По-късно МААЕ публикува доклад, призоваващ за създаване на зона за безопасност около ядрената централа за предотвратяване на аварии поради военни действия, посочва ТАСС.

ОБСТРЕЛА НА ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ + СВОДКА ОТ ФРОНТА НА 21.11.22 г. ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/uqkdwYgPPQo

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *