НС реши: Даваме на Киев зенитни комплекси и ракети. Опозицията: Вкарвате ни във война!

Със 147 гласа „за“, 55 – „против“, и седем „въздържал се“ парламентът одобри проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна – неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна. 

Проектът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС (61), ПП-ДБ (53), ДПС (33). Против бяха от „Възраждане“(35) и „БСП за България“ (19), както и един депутат от „Има такъв народ“, предаде БТА. 

Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС.

Министърът на отбраната, в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика, да определи излишните количества въоръжение и техника от необходимите за окомплектоване на военновременните формирования и да подготви предложение за предоставянето им на Украйна, предвижда решението. 

В него е записано също Министерският съвет да предприеме действия по изпълнение на решението и да осъществи преговори с правителствата на съюзниците в НАТО за разполагане на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България. 

Правителството да поиска възстановяване на разходите за предоставеното на Украйна въоръжение и боеприпаси, чрез Европейския инструмент за мир и фондове от държави членки на НАТО, гласуваха депутатите. 

Предвижда се Министерството на отбраната да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на страната ни, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната ни. 

Парламентът разрешава преминаването през и пребиваването на територията на България, с цел обучение и подготовка, на ротационен принцип, на до четири пехотни/механизирани роти годишно, с численост до 160 души от въоръжените сили на Украйна, за срока на обучението и подготовката им. 

Министърът на отбраната да проведе преговори и да сключи споразумение за организиране на обучението и подготовката, записа още Народното събрание. 

„Това вече е последната фаза преди влизането ни във войната“, заяви Борислав Гуцанов от „БСП за България“. Вие правите точно това, което не искат българските граждани, обърна се той към вносителите от трите политически сили. Дори в секретната секция не сте написали какво реално ще дадем, добави депутатът. 

За 10 часа работа днес не направихте нищо за хората, посочи Георги Свиленски от „БСП за България“. 

Кой какво прави, ние даваме оръжие на Украйна, коментира Николай Дренчев от „Възраждане“. Безкрайно нелепо е това, което ни се предлага, никой, дори и министърът на отбраната не знае каква трябва да е числеността на Българската армия с оглед на новите предизвикателства, заяви Дренчев. 

Не трябва да плашите хората, че влизаме във война, това са лъжи, каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев посочи, че помощта за Украйна е в пълно съответствие с международното право в т.ч. и с Устава на ООН. Това е в интерес на нашата страна, на целия свят. Министерство на отбраната подкрепя решението за предоставяне на допълнителна военна помощ, каза Тагарев. 

Това решение предвижда да предоставяме от излишъците на Българската армия, обясни министърът. Тъй като много закъсняхме с предоставянето на помощ, до момента сме получили само около 330 хил. евро компенсации за първоначално представения пакет от нелетална помощ, отговори той на въпрос какви пари е получила страната ни чрез Европейския инструмент за мир и фондове от държави членки на НАТО. 

За останалата помощ сме подали заявка, регистрирано е, но ще получим средствата доста по-късно, добави министърът. Предвижда се и обучение по английски език в т.ч. и на специализиран английски за летателния състав на ВСУ. 

Той определи като „дезинформационни внушения“, че България ще бъде въвлечена във война с Русия заради военната си помощ за Украйна, напомняйки, че още над 50 страни помагат на Киев и не са във война с Руската федерация. 

„Лицемерно е да призовавате за мирни преговори, докато Русия води агресивна война, с цел да възстанови Руската империя и центровете си на влияние. Българското правителство ще продължи да изпълнява своята програма, включително и частта с оказването на военна помощ за Украйна“, заяви Тодор Тагарев.

Ще помагаме дотогава, докато е нужно“, категоричен бе министърът. 

„Неколкократно беше зададен въпросът какво ще се дава, колко или кого ще обучаваме, както и за какъв период от време. Това става достатъчно ясно от самото наименование на решението, а то е за предоставянето на военна помощ за Украйна дотогава, докато е нужно“, заяви Тагарев. 

„Този приоритет съвсем не е случаен. Тук става въпрос за подпомагане на една страна, която води справедлива отбранителна война, за да определя сама с цел да запази своя суверенитет, свобода и независимост и да осигури на своите граждани възможност сами да решават съдбата и мястото си в света, а не някой в Москва да решава вместо тях“, заяви министърът. 

Той добави, че подпомагането на Украйна е от пряк интерес за България. Тагарев отново препотвърди позицията си, че нашето Министерство на отбраната застава зад украинската страна. 

С новия пакет България ще обучава на английски език украинските войници. Украинците ще получат и обучение по летателно инженерство, за самолетите F-16, които се очаква да получат. По думите му това ще повиши авторитета на Българската армия. 

Според Тагарев няма опасност за националната сигурност, за страната ни заради помощта. 

Викове „оставка“ от страна на опозицията прекъсваха на няколко пъти изказването на министъра, а накрая го изпратиха и с „Довиждане“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Това, че правим подарък на Незалежная е добре. С този подарък още няколко стотин фашисти ще отидат на 2 метра под земята.

  2. Аз замразения в Т.н. Свободно слово каза:

    Целта е скъпи сънародници да ни унищожат като Украина и да ни оставят като празна територия, защото става невъзможно за живеене и ни се отваря врата за прогонване. Лапайте евроатлантически въздух и се пазете от руска дезинформация.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *