Ново мощно оръжие се появи в арсенала на Въздушно-космическите сили на Русия

В арсенала на Въздушно-космическите сили на Русия се появи ново мощно оръжие – тритонни авиационни бомби ФАБ-3000, показва видео, публикувано в социалните мрежи. Актуализираната версия на тези боеприпаси, според експертите, е оборудвана с универсални модули за планиране и корекция (УМПК), което значително увеличава тяхната бойна ефективност и точност на поразяване на цели.

По-рано руското министерство на отбраната публикува съобщение, че започва масовото производство на ФАБ-3000, и видео с министъра на отбраната Сергей Шойгу, който инспектира завод за производството им.

„Сергей Шойгу е информиран, че от февруари тази година в предприятието е организирано масово производство на ФАБ-3000“, се посочва в съобщението на руското ведомство. Руският министър е информиран още, че „предприятието е увеличило многократно производството на авиобомби ФАБ-500, удвоило е производството на ФАБ-1500“.

Самата ФАБ-3000 е неуправляема бомба, разработена още в СССР. 

Тя има такава разрушителна сила, че може да се използва за атаки на особено укрепени райони като мариуполския Азовстал, освен това новите технологии ще я превърнат практически във високоточно оръжие, разказа пред РИА Новости руският военен експерт Алексей Леонков.

„ФАБ-3000 бяха използвани по време на бойни действия в Украйна по време на нападението на Азовстал. Но те бяха взети от запаси, направени по време на Съветския съюз, и производството им не беше възобновено. Но „специалната военна операция“ показа, че тези боеприпаси са били особено необходимо по време на нападение на укрепени райони“, посочва Леонков.

Той уточни, че възобновеното производство ще се извършва по съвременни технологии, които ще позволят тези бомби да се използват практически като високоточно оръжие. По думите на експерта, използването им в съчетание с балистични изчислители за пускане ще превърне ФАБ-3000 във „високоточни боеприпаси, които точно ще се впишат в целта с минимално кръгово вероятностно отклонение“.

Освен това, ако на тритонна бомба е монтиран универсален модул за планиране и коригиране, той може да бъде хвърлен от разстояние, което ще позволи на самолета-носител да не навлезе в зоната на ПВО на противника, добави Леонков.

„Всички знаят резултатите от пускането на бомби ФАБ-1500. ФАБ-3000 ще е още по-лош…“, подчерта той.

По данни на руското ведомство само далечният бомбардировач Ту-22М3 официално може да използва ФАБ-3000, но този самолет не може да използва бомби от УМПК (универсален модул за планиране и корекция). Един от основните носители на боеприпаси с този модул е ​​фронтовият бомбардировач Су-34, но той от своя страна официално не е носител ФАБ-3000.

Възможно е по-късно Су-34 и Ту-22М3 да преминат подходяща модернизация. Формално пречките за това са малко, защото максималното бойно натоварване на Су-34 достига 12 000 килограма при боен радиус 1000 километра.

Универсалният модул за планиране и корекция на полета (УМПК ) е монтиран модул, който преобразува конвенционалните неуправляеми бомби (по-специално ФАБ-250 и БАБ-500 M-62) в планиращи бомби – високоточни боеприпаси с увеличен обсег.

Авиобомбата ФАБ-3000 е два пъти по-мощна от ФАБ-1500, която както показва и името й, тежи два пъти по-малко – тон и половина. Преди дни CNN коментира, че дори по-малко мащната ФАБ-1500 е бомбата, която „унищожи украинската отбрана и наруши баланса на силите на фронтовата линия“.

Руските въоръжени сили превърнаха едно от основните оръжие от съветската епоха ФАБ-1500 в планираща бомба, т.е. бомба, на която е инсталиран универсален модул за планиране и корекция, основно със сателитно насочване. ФАБ-1500 оставя след себе си кратер с диаметър 15 метра.

За сравнение новата ФАБ-3000 е проектирана да носи 1200 кг. експлозиви. Тя е с радиус на поражение от 46 метра, а радиусът на разпръскване на осколки може да достигне 260 метра. Сред възможните носители на ФАБ-3000 са стратегическите бомбардировачи Ту-22М3 и фронтовите бомбардировачи Су-34.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Прекрасно и да имаш по-добро оръжие от врата, а още по-добре е да не те е шубе да го използваш!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *