НАТО с генерален план за възпиране на нарастващата руска заплаха

Министрите на отбраната на НАТО договориха в четвъртък нов генерален план за защита срещу всяка потенциална руска атака на множество фронтове, като потвърдиха основната цел на алианса за възпиране на Москва въпреки нарастващото внимание към Китай.

Секретната стратегия има за цел да се подготви за едновременна атака в регионите от Балтийско до Черно море, която може да включва ядрени оръжия, хакване на компютърни мрежи и атаки от космоса.

„Продължаваме да укрепваме нашия алианс с по-добри и модернизирани планове“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след срещата. На нея бе договорен и фонд от 1 милиард долара за осигуряване на първоначално финансиране за разработване на нови цифрови технологии.

Официални лица подчертават, че не вярват, че е неизбежна руска атака, посочва „Ротерс“. Москва отрича всякакви агресивни намерения и казва, че НАТО рискува да дестабилизира Европа с подобни приготовления.

Но дипломати казват, че „Концепцията за възпиране и отбрана в евроатлантическата зона“ – и нейният стратегически план за изпълнение – са необходими, тъй като Русия разработва модерни оръжейни системи и разполага войски и оборудване по-близо до границите на съюзниците.

В петък Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, заяви, че „няма нужда от диалог при тези условия и приемането на концепцията от НАТО още веднъж потвърждава това“. „Русия никога не е имала никакви илюзии относно НАТО. Знаем природата на този алианс… Той не е създаден за мир, а е замислен, проектиран и създаден за конфронтация“, цитира думите му „Ройтерс“. Тази седмица Москва закри дипломатическото си представителство в НАТО, след като от него бяха изгонени половината служители по обвинение, че се занимават с шпионаж.

„Това е начинът да възпираме“, каза за плана германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. „И той се адаптира към сегашното поведение на Русия – наблюдаваме нарушения, особено на въздушното пространство над балтийските държави, но също така и нарастващи нахлувания над Черно море“, каза тя пред германското радио Deutschlandfunk.

Одобрението позволява разработване на по-подробни регионални планове до края на 2022 г., заяви американски представител, което позволява на НАТО да реши от какви допълнителни оръжия се нуждае и как да разположи силите си.

През май Русия струпа около 100 000 войници на границата си с Украйна, най-високият брой военни от анексирането на Крим през 2014 г., твърдят западни представители. През септември Русия използва нови бойни роботи в големи военни учения с бившия си съветски съюзник Беларус, които разтревожиха балтийските съюзници.

Русия надгражда или заменя съветските военни космически системи, за да атакува потенциално спътници в орбита, разработва базирани на изкуствен интелект технологии за прекъсване на съюзническите командни системи, а също така разработва „супер оръжия“. Представени през 2018 г., те включват ядрени хиперзвукови крилати ракети, за които се твърди, че могат да избегнат системите за ранно предупреждение.

Пенсионираният американски генерал Бен Ходжис, който командваше силите на американската армия в Европа от 2014 до 2017 г., казва, че се надява планът да насърчи по-голяма съгласуваност в колективната отбрана на НАТО, което означава повече ресурси за Черноморския регион. „За мен това е по-вероятното огнище от Балтийския регион“, каза Ходжес пред Ройтерс, отбелязвайки, че по-малко от големите съюзници като Великобритания и Франция имат силно присъствие в Черно море, а Турция е по-фокусирана върху конфликта в Сирия.

Джейми Шей, бивш високопоставен служител на НАТО, който сега е в института „Приятели на Европа“ в Брюксел, каза, че планът може също да помогне за укрепване на фокуса върху Русия в момент, когато основните съюзници се стремят да засилят присъствието си в Индийско-Тихоокеанския регион и да противодействат на нарастващата военна мощ на Китай.

„Досега се предполагаше, че Русия е проблем, но не и непосредствена заплаха. Но руснаците правят някои тревожни неща. Те тренират с роботи, а хиперзвуковите крилати ракети наистина могат да бъдат много разрушителни“, каза Шей. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

8 коментара

    • Съветска? След 30 години? Не, сигурно има нормални, не се чувствай изключение, когато дойде войната, ще ти заповядат, на къде да тичаш.

  1. ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ ВЕЛИКА ГОРДА СВЯТА НЕПОБЕДИМА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ НИКОГА СЪС НИКОГО НЯМА ДА ТЕ ЗАМЕНИМ ГОСПОД ДА БДИ НАД ВАС РУСКИ СВЯТИ БРАТЯ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ ВИНАГИ И НАВСЯКЪДЕ ПРОКЛЕТ ДА Е ЗАЕДНО С ПОТОМЦИТЕ СИ ВСЕКИ КОЙТО ИЗЛЕЗЕ СРЕЩУ ВАС ЖИВ ДА НЕ СЕ ВЪРНЕ

  2. Надявам се след тази война да не остане жив нито един чифут и наглосаксонец, както да бъдат избити до един и всички техните слуги и роби, които съсипаха България.

  3. Що ли си мисля,че една от ТЕРИТОРИИТЕ, щото държава ние отдавна не сме, която ще го отнесе от това възпиране, ще е територията на която живеем ние. НАТО смело ще воюва с Русия от териториите на своите нови членове и до последния войник от тези територии. А по време не война жертвите сред мирното население само допълват статистиката.Спомнете си как Соломон Паси плака от радост когато ни вкара в НАТО. От радост, че е изпълнил поставената му от господарите задача.

  4. За каква заплаха говорят ам-ците? Редовният им номер, колонианизират важна за тях територия (в случая те искат да плашат Русия и евентуално да воюват, като Украйна Румъния и България са държави и територии предназначени за бойни действия. Русия ще бъде обявена за нападател с цел окупация. Докато настоящия колонизатор ще твърди, че е тук и ни вкарва във война за да мироопазва. Тази схема ‘окупираме за да опазваме мира’ се прилага на много места по света. Страшно хитро боравят с думите. Ето защо, ако се воюва ще е с наши войски, въоръжение и за наша сметка. Как може тези, които подписват договори да са толкова тъпи и продажни. БеБето как плати f16 и налиташе да прегръща Тръмп. Не осъзнават ли колко е важна нашата географска територия. Варненци, купувайте имоти във вътрешността.

  5. „До 2030 година няма да има нито държава България,нито оцелели българи!“

    Едмонд дьо Ротшилд

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *