Мъск: САЩ вървят насън към Трета световна война

Милиардерът Илон Мъск предупреди, че Съединените щати „вървят насън към Трета световна война“, пише в. „Уолстрийт Джърнъл“. В подкаст дискусия на своята социална платформа X, Мъск допълни, че „оцеляването на самата световна цивилизация може би е заложена на карта“.

„Основният приоритет на политиката на САЩ трябва да бъде „избягването на Третата световна война“ и недопускането на ситуация, в която „регионален конфликт може да се превърне в глобален“, счита шефът на SpaceX и Tesla.

Мъск твърди, че „САЩ принуждава Русия да се съюзи с Иран и Китай. Той каза, че Русия с нейното изобилие от суровини и Китай с неговия феноменален индустриален капацитет са страхотна комбинация, значително надвишаваща капацитета и силата на САЩ“, пише dir.bg.

Мъск призова САЩ да „намерят“ път към мир в Украйна и „да възобновят нормалните отношения с Русия“.

Милиардерът намекна, че „военната мощ на САЩ вече не е това, което е била някога“ – особено ако я сравним с други глобални сили. В своята дискусия Мъск изрази мнение, че няма антируски бунт в рускоезичните райони на Украйна, които в момента са окупирани от Русия. По думите му това означава, че местното население предпочита да живее под властта на Москва, а не под тази на Киев. Което пък означава, че настоящата фронтова линия спокойно може да се превърне в линия на прекратяване на огъня или в постоянна граница между Русия и Украйна.

Републиканският кандидат за президент Вивек Рамасвами също се присъедини към собственика на Tesla в сесията на Spaces, организирана от рисковия капиталовложител Дейвид Сакс.

„Ако влезем в Третата световна война, Съединените щати ще престанат да съществуват във вида, в който ги познаваме“, допълни Вивек.

След руското нахлуване Starlink на Мъск предоставя жизненоважен сателитен интернет на украинските цивилни и нейните военни. Миналата година Starlink предостави безплатни терминали на Украйна на цена от около 100 милиона долара. По-късно Мъск подписа договор, според който поддръжката на системата ще се поеме от Пентагона.

Мъск обаче отказа да даде достъп на Украйна до Starlink за атаки срещу руските сили в Крим. Милиардерът смята, че това ще ескалира конфликта и ще увеличи опасността от Трета световна война. Позицията му обаче му навлече голямо количество критики, а той дори бе обявен за руски агент от по-крайни коментатори.

Дни по-късно руският президент Владимир Путин похвали Мъск като „много талантлив бизнесмен“.

„Ако се бях съгласил с тяхното искане, тогава SpaceX щеше да бъде изрично съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликт“, допълва Мъск.

Според някои анализатори Мъск има и личен интерес от приключване на войната в Украйна и вдигането на част от санкциите срещу Русия. Причината е, че санкциите повишиха значително цената на алуминия, медта и никела – основни ресурси за Tesla. Компанията на милиардера е купувала в миналото по-голямата част от тях от руския гигант „Норникел“ – най-големият производител на никел в света.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *