МС: Колосален Грабеж! 8.6 Милиарда е пръснало правителството „Борисов-3“ без обществени поръчки! (С ВИДЕО)

Десетки милиарди левове държавни пари е раздало без обществени поръчки правителството на Бойко Борисов. Това обявиха на специална пресконференция трима министри от служебния кабинет – регионалният Виолета Комитова, икономическият Кирил Петков и финансовият Асен Василев. Виж видеото под статията.

Най-много пари са източени през процедурите „ин хаус”, обясни говорителят на служебното правителство Антон Кутев. „Това са вратички в закона, които са позволили на Борисов и министрите му да дават огромно финансиране без конкурси”, обясни той.

Според финансовия министър Асен Василев публичните предприятия са сключили договори за над 20 млрд. лева. От тях 8 милиарда са раздадени без никакви поръчки.

Като пример за мащабна кражба на държавни пари от МС посочиха магистралите.

„През 2018 и 2019 г. с министерски постановления държавата осигурява 3,71 млрд. лева за изграждането на магистрала „Хемус”. През 2020 година Регионалното министерството дава на една строителна компания 1,14 млрд. лева, за да изгражда магистралата. А други 996 милиона са раздадени авансово на 45-50 фирми“, обясни Кирил Петков.

Проверките показали още, че държавната фирма „Автомагистрали“ е сключвала договори с 30 фирми без обществени поръчки и в рамките на 3-4 дни незаконно им е привела авансово 188 млн. лв.

Министър Виолета Комитова обясни, че в много обществените поръчки е властта на Борисов е прилагала процедурата „инженеринг”.

„Чрез нея всички цифри и стойности могат да се завишават многократно”, каза Комитова. И даде пример – ако на изпълнителя му трябват 100 кубика чакъл, той може да напише, че са му нужни 500 и няма кой да докаже, че не е така.

„Инженерингът възлага на една и съща фирма да направи проект на хартия, да го одобри, а после и да го изпълни. А накрая същата фирма си наема и надзорна компания да следи за качеството на изпълнението. Така просто няма кой да проконтролира колко пари е откраднала въпросната фирма от този проект. И това властта на Борисов го е правила съвсем умишлено”, обясни Комитова. Голяма част от така окрадените държавни пари са се връщали в черните каси на партия ГЕРБ и на нейните главатари.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *