Москва: Истеричната Реакция на Запада няма да промени плановете ни да разположим ядрено оръжие в Беларус

Истеричната реакция на Запада няма да повлияе на плановете на Русия да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин. Припомняме, че в събота Путин лично обяви намерението на Кремъл да снабди съюзника си Беларус с тактически ядрени ракети, като изтъкна, че Съединените щати от години разполагат ядрени оръжия на територията на свои съюзници в Европа и в Далечния Изток (Япония и Южна Корея).

От НАТО обвиниха Москва в „опасна и безотговорна“ ядрена реторика. По този повод Украйна поиска спешна среща на Съвета за сигурност на ООН.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел призова Беларус да не приема руски ядрени оръжия, като подчерта, че в противен случай Минск ще се изправи пред допълнителни западни санкции.

„Плановете на Русия със сигурност няма да се променят заради подобни истерични реакции [на Запада]“, заяви Песков. Той припомни, че руският държавен глава Владимир Путин е обяснил всичко в изявлението си, направено чрез интервю в събота“. „Няма какво да добавим към думите на президента“, каза говорителят на Кремъл.

По-рано Путин заяви, че Русия ще разположи свои тактически ядрени оръжия в Беларус по искане на беларуската страна, точно както САЩ отдавна правят на територията на своите съюзници в Европа и в Далечния Изток.

Президентът на Руската федерация отбеляза, че колегата му Александър Лукашенко отдавна поставя въпроса за разполагане на руско тактическо ядрено оръжие в Беларус. По думите на Путин такава договореност с Беларус не нарушава международните ангажименти на Руската федерация по неразпространението на ядрено оръжие.

Москва вече е предала на Минск комплекси „Искандер“, който може да изстрелва ракети с ядрени бойни глави, а изграждането на хранилище за тактическо ядрено оръжие на територията на републиката ще приключи на 1 юли, каза Путин.

След неговото изявление последва негативна реакция от страна на Запада. Върховният представител на Брюксел по външната политика Жозеп Борел предупреди Беларус, че ако позволи разполагане на руско ядрено оръжие на своя територия, ЕС ще въведе нови икономически санкции. Външното министерство на Франция призова РФ да преразгледа своето решение, а в неделя Външното министерство на Украйна излезе с призив незабавно да бъде свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Тази игра е класическо руска, нарича се „руска рулетка“, но защо американците са решили да я играят с майсторите?

  2. Подаряващите „демокрация“ по Света, или са малоумни, или – късопаметни?! Прочетете историята, бре, джанъм, за да си припомните, че който е посегнал на Русия, е останал само с мерака си, че може да я победи!

    • Аз като гледам краварите нямат намерение да воюват а да пратят православните – България, Румърния, Молдова, грузия, армения….

  3. Джендърхалифата вече прие закон за отчуждаване от имотите на хората, ако не покриват евростандартите им на енергийна ефективност. След 2030 ще ни гонят от къщите, ако не са с нулеви емисии….. и тъпото оФчо племе още си иска джендърхалифата.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *