Москва дава 430 милиона рубли за хубаво време на 9 май

МоскваГрадските власти в Москва ще се погрижат времето на 9 май да бъде хубаво и да е подходящо за честването на 70-годишнината от края на Втората световна война.

За целта ще бъде използвана специална авиация, която ще гони облаците  и ще бъдат отделени 430 милиона рубли. В случай, че се появи дъждовен  фронт, подобни мерки ще бъдат взети и  за Деня на славянската писменост и култура на 24 май, разпространи Интерфакс.

Повечето страни членки на ЕС и САЩ ще бойкотират тържествата в Москва за годишнината от победата над нацистка Германия, а като причина посочват ролята на Москва в конфликта в Източна Украйна, в който загинаха над 6100 души, предаде  пък Ройтерс. Украйна категорично  няма да участва в честванията в Москва, обаче ще се проведат тържества на победата в Киев и други големи градове в страната. Украинският министър-председател Арсений Яценюк побърза да обвини Русия, че иска да „приватизира“ Деня на победата във Втората световна война, а той бил на всички държави .

Съединените щати все пак ще бъдат представени на Деветомайския парад в Москва от своя посланик в  Джон Тефт.  Барак Обама няма да дойде  на възпоменателните церемонии, а причината била Украйна. Тефт подчерта обаче , че САЩ осъзнават каква цена е платил тогава Съветският съюз през Втората световна война и почитат паметта  загинали в борбата с фашизма.

Кубинският президент Раул Кастро ще присъства на парада на Червения площад на 9 май. Българският Росен Плевнелиев, отдавна заяви, че няма да отиде.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *