Митрофанова: Хилядите на Шипка дават надежда, че добрите отношения между нашите народи не могат да бъдат прекъснати по нареждане отвън

Скъпи приятели на Русия в България! Поздравявам ви с националния празник – Деня на Освобождението от османско иго. Това написа в свое поздравление по случай националния празник на България – 3 март посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова на фейсбук страницата на руското посолство у нас.

„Руско-турската война от 1877-1878 г. се превърна в наистина съдбовно събитие, което завинаги свърза народите на нашите страни. Хиляди руски воини, стотици опълченци и лекари заплатиха с кръвта си българската свобода и държавност. Светостта на този подвиг се усеща особено тук, на Шипка, откъдето днес ви изпращам своите поздравления.

Сега руско-българските отношения преживяват трудни времена. В стремежа си да докажат евроатлантическата си преданост и лоялност, някои сили в България се опитват да се борят срещу паметниците на общата ни история. Има предложения за пренаписване на учебниците по история, натрапчиво се насажда русофобия. Целта на подобни опити е ясна – да настройват народите ни един срещу друг, да сеят вражда и омраза.

Усилията, които се полагат да ни разделят са колосални. Но дори и в тези условия виждаме колко благоговейно в цялата страна продължават да се отнасят към паметниците на руските воини, как хиляди хора от различни краища на България днес се издигат до Паметника на Свободата. Именно това дава надежда, че добрите отношения между руския и българския народ не могат да бъдат прекъснати в угода на сегашните политически нагласи и по нареждане отвън, че те ще преживеят бурни времена и определено ще станат още по-силни.

Благодаря на всички, които грижливо пазят историческата истина, които се грижат за мемориалното наследство от Руско-турската война.

Пожелавам ви просперитет, благополучие, мир и добро. Честит празник, честит Ден на освобождението на България!“, пише още посланик Митрофанова.

Публикацията на страницата на руското посолство във фейсбук ВИЖ ТУК

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

24 коментара

  1. Чета, немея, хиляди България освободили, а нас в Дедеагач Русия, и докрая гарнизон държала да ни пази от баш бозуци. Що си кривите душата, не споменувате Русия, неблагодарноста е грях, отработен матриал сте и срам.

  2. След днешното празнуване на освобождението доказваме на света, че ние българите сме много по -привързани към Русия и руснаците, отколкото украинците. Ние се съпротивляваме на сатанинските усилия на англосаксите да ни разделят и не само, да ни унищожат духовно и материално. Е НЯМА ДА СТАНЕ.

  3. Историята не се доказва историята се разказва , истината е в историята ,не в няколко северноатлантически глави !!!Те ще си отидат защото този „строй “ е деградивен . НАРОДА В БЪЛГАРИЯ ,ПОМНИ, ОБИЧА И ТАЧИ !ПОКЛОН ПРЕД БЪЛГАРСКИТЕ И РУСКИТЕ БРАТЯ, ОСТАНАЛИ ТУК ЗАВИНАГИ, ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА ДА БЪДЕМ СВОБОДНИ !
    ВО ВЕКИ ВЕКОВ !

  4. вечна благодарност на Русия и руските войни дали живота си за нашата свобода .СЛАВА НА БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД

  5. Янките са брутални и тъпи и залагат на такъв тип пропаганда. За тяхно съжаление, българинът най-силно се засяга, „когато го правят на будала“. На интелигентна жена, като посланик Митрофанова, това може само да бъде от полза. Няма как да не се забележи, че откак САЩ назначиха някой си Мертен, тукашните псета не спряха да лаят, преди него не е имало такава истерия, въпреки СВО. Това автоматически доказва, кой е източникът. Пълната противоположност е Посланикът на Руската федерация, н.п госпожа Митрофанова, която е открита, доброжелателна и откровена и въпреки българската, управляваща дърварщина, не преминава и на йота доброжелателният тон. Взаимното уважение и топли чувства между българи и руси, не зависят от това, но е изключително приятно да усещаш братски чувства в този озверял свят. Благодарим ви за свободата за 146-ти път!

  6. Дълбок поклон пред Вас руски братя. Поклон и пред Вас г-жо Митрофанова – Баше превъзходителство. С нескрито уважение към Вас употребявам титлата Ви защото Вашето несъмнено превъзходство пред западните посланици като благ, добронамерен към нас чужд представител не може да остане незабелязано и неоценено дори на фона на отвратителната платена от вън чужда пропаганда целяща насъскване на омраза между нашите два народа. Смея да заявя личното си убеждение че В страната ни не е имало никога толкова близък нам чужд посланик. Разчитам че Вашият дълбок усет на истинските настроения в страната ни ще бъдат вярно разчетени и разбрани както от руското държавно ръководство така и от всеки обикновен руски човек за да ги запазим заденя когато отново ще възцарим заедно приятелското ни бъдеще.

  7. Щастлив съм на днешния ден да чета такива послания. Щастлив съм, че има толкова разумни съотечественици, и всеки ден те стават по много и по- силни духом. Всички кресливи подлоги, облечени и с журналистически одежди ще се преобърнат съвсем скоро, щото никоя дребна душа не е спряла хода на историята. Ще им помага късата ни памет и прошката, която повече от тях не заслужават .

  8. Посланник Митрофанова е с най висок от ранговете руски дипламати, с редкия за други право контакт с пр Путин, и транслира него в отношение България. Инвалиди в главата само могат да изяват нищожност с етикиране на посланник на велика страна, и ще срещнат добрите и очи

  9. УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИТРОФАНОВА.
    Благодаря Ви за добрите думи и разбирането, че НИЕ, БЪЛГАРИТЕ нямаме нищо общо с това натрапено ни от нашия общ ВРАГ марионетно правителство.
    Ако някой урод от типа на кирчо или магаренко реши да прати Българи на фронта в нацистка украйна, аз ще се запиша като доброволец.
    А когато получа оръжие и муниции, АЗ ЗНАМ СРЕЩУ КОГО ТРЯБВА ДА СТРЕЛЯМ И ТОВА НЕ Е РУСИЯ.

  10. Честит Празник, Българи!
    Благодаря на всички родолюбци, които, въпреки пречките на властите и верните им кучета успяха да се доберат до Шипка!
    Благодаря и на хилядите- на които беше попречено и не успяха!
    Поклон пред делото на хилядите български и руски воини, борили се с кръв и кости и извоювали Свободата ни! Благодаря и на воините от други народи!
    Поклон!
    Българийо- за тебе те умряха!
    За умрелите медии- които направиха всичко възможно да избегнат споменаването на боя на Шипка и особено думата Русия- вие осквернихте най- Святия Празик!
    Да живее България!
    Да живее Русия- Освободителката ни!

    • Тъй като лъжат, че единствено българските опълченци са участвали в защитата на прохода на Шипка, ще ви напиша за руски генерали(и войски), участвали в битката за прохода на Шипка, Радецки, Дерожински и Столетов:

      На 1 ноември 1876 г. генерал-лейтенант Радецки е назначен за командващ VIII корпус, който трябва да вземе участие във войната срещу Турция. На него е заповядано да организира отбраната на старопланинските проходи и да не позволи на корпуса на Сюлейман паша да премине в Северна България. Ръководеният от него Балкански отряд е трябвало да поддържа отбранителна линия с дължина 120 км. В навечерието на сраженията за Шипка резервът на Балканския отряд е насочен към района на гр. Елена. Известѐн, че Сюлейман паша съсредоточава силите си срещу шипченските позиции, ген. Радецки заповядва на изтощената от похода войска веднага да се отправи към Шипченския проход.
      За героичната отбрана на Шипченския проход ген. Радецки е награден с орден Св. Георги – II степен.

      Шипка – това е заключена врата: през месец август тя удържа един тежък удар, с който Сюлейман паша се помъчи да я пробие, за да мине в Северна България, да се съедини там с Мехмед Али паша и с Осман паша, за да разкъса руската армия на две части и да ѝ нанесе решително поражение. Следните 4 месеца Шипка прикова 40 000 турска армия, отвлече я от другите пунктове на театъра на военните действия и с това улесни успеха на другите два наши фронта. Накрая тази същата Шипка подготви капитулацията на една втора неприятелска армия, а през януари тя послужи като отворена врата за победоносното шествие на една част от нашата армия към Цариград.

      Генерал Ф.Ф. Радецки

      „Шипченски проход, 24 август. Шепата хора, останали на върха, които от разсъмване се бият срещу десеторно по-големи сили, започват към 5 часа следобед да се оттеглят на малки групи, прибирайки последните ранени. Офицерите в този отряд са почти всички ранени или убити. . .Подкрепления не идват отникъде и един бог знае кога ще пристигне Радецки…

      Вече е 6 часът вечерта. В този момент боят малко позаглъхва, но русите не могат да се възползват от това, тъй като всичките им резерви са хвърлени в боя. Изгорени от слънцето, гладни, жадни, частите са обезсилени. От три дни не е била приготвяна храна, а водата изобщо липсва в руските позиции. Някои нещастни войници са се проснали задъхани върху голите скали, без да се интересуват от дъжда от куршуми, които се сипят върху тях. Ехото донася от всички страни триумфалния вик на турците. . .

      Двамата генерали Столетов и Дерожински са на върха. С далекогледа те оглеждат с безпокойство пътя, който води към долината на Янтра, покрит с храсталаци и тъмни скали. Изведнъж Столетов, обхванат от силно вълнение, извиква и хваща ръката на своя боен другар, насочвайки я към дъното на дефилето. Те виждат да се появява дълга черна колона, извиваща се по дължината на пътя. . .”

      Dick de Lonlay, Lármee russe en champagne, Paris, 1888, c. 87 – 90.

      4-та стрелкова бригада, ръководена лично от Радецки, бързала да помогне. Виждайки умората на хората, които в 40° жега трудно можели да движат краката си, Радецки наредил стрелците да бъдат поставени по 2-3 души на казашките коне.

      „…Решавам да отида в Габрово, за да науча новини за армията в Балкана и да стигна до Шипченския проход, където са станали омировски сражения. Офицерите, които срещам ми разказват, че на Шипченския проход се бият ожесточено и че армията на Сюлейман паша почти цялата е разбита от нашата храбра армия… Генерал Радецки се е настанил в нещо като землянка, заобиколена от клони. Той ме удостои с честта да ме приеме и ми каза: „Разказвайте главно за храбрите ми полкове и за доблестнното българско опълчение, които след като не са имали повече боеприпаси, са отблъснали с камъни атаката на турците”.

      А. Mlochowski de Belina, De Paris a Plewna, Paris, s.a., c. 217 – 222

      • Поклон!
        Да припомним и решаващата роля във войната на белия генерал- генерал Скобелев!
        Благодаря за информацията, Анонимен!
        Да пишем-да помнят поколенията!

  11. Ония, които блокираха проходите към Шипка поради “запълване на капацитета”- и попречихте на 15 км коли с Българи да стигнат горе- жалки сте!
    Телевизорите- които тръбяхте за няколкостотин Българи- и вие сте жалки!
    Показахте картинка от ранната утрин.
    Не показахте как беше отсвирен рр и рж!
    Анатема!

  12. Русия създаде България на 3 морета, а ционистите от Великобритания я нарязаха на 5 парчета и до сега продължават да грабят и провеждат геноцид над българите!
    Смърт за вечните врагове на България и православните – британоварварските ционисти!

  13. Пр Путин е лидер на народ, и пази националния му интерес, пренастройката им свърши, върна баланса в света, вече няма хегемон едноличен разпореждащ на света. И всички креатури са карикатури с опитите да отричат реалност с илюзии дарени им от сатаната. Карикатурата окарикатурила карикатуриста. Политик е този, който взима политически решения, не брани собствения интерес

  14. Госпожо Елеонора Митрофанова, защо не кажете на антибългарите(туркофили), които не спират да дъдлят против освобождението на България. Че Русия окупира османска територия и дали ще създава Българска държава или някаква друга си е нейна работа.
    Просто тогава не е имало българска държава, за да бъде окупирана. На тези, които отказват да разберат, нека знаят, че държавата се създава с указ на Императора, а не с такъв на нато, малобритания или извънгалактическите сили…….
    Неблагодарниците не заслужава да живеят на земята, където е пролята най-много кръв в световната история!

  15. УВАЖАЕМА Г-ЖО МИТРОФАНОВА,ПРИЕМЕТЕ НАШАТА БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ВАШИЯ ВЕЛИК НАРОД! БЛАГОДАРИМ ВИ,ЗА СВОБОДАТА!НИЩО И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗТРЪГНЕ ОТ СЪРЦЕТО НА БЪЛГАРИНА КЪМ РУСИЯ! ПОКЛОН!!!

  16. Нека да споделя и аз моите впечатления формирани от личен дългогодишен опит. Ще се въздържа от политически коментар за да не оказваМ ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА ЧЕТЯЩИТЕ ГО.
    И така: работих 12 години в Германия в смесен колектив германци, руснаци,малко украйнци и двама казахи. Предимно млади хора! Интелигентни и образовани! А аз 62 годишен пред пенсия! Като ме приеха в колектива, колегите ми говореха(предимно руснаците) с подчертано уважение на ВИЕ…..Бяха ми меобходими месеци докато ги отвикна! Едно момче около 30 годишен го питам защо, а той отговори: ти си по-възрастен от баща ми и затова! Друго което ми направи силно впечатление е, огромната разлика между руснаци и германци. Очите на руснаците грееха, излъчваха топлина, приятелство и човечност. Очите на германците студени, безизразни…гледат те с презрение и дори с омраза! Когато руснаците разбраха, че говоря добре руски бяха във възторг и не можеха да повярват, че съм го учил преди почти половин век, а не съм го забравил. Дискутирахме руска литература Пушкин, Лермонтов, Толстой, Некрасов , Достоевски и дори Николай Островски. Чувствах се приет в приятелска атмосфера! Нямаше разлика между украйнци и руснаци! В професионално отношение нямаше осезателна разлика между германци и руснаци, дори казахстанците бяха добри. Всички бяха на ниво. Работата ни беше в областта на изработване на единични мострени изделия за роботостроенето и автоматизацията в автомобилната индустрия и специални резервни части в малки ограничени серии.
    Това е което мога да споделя! 12 години не са малко за оформяне на лично мнение!

  17. Хубаво е, че тук четат и се изказват хора с дълъг професионален и всякакъв опит. Само все още не знам тука ли е мястото за такова споделяне, аз за съжаление не ползувам и фейсбука.

  18. Харвардските еничари искат да ремонтират паметника на Шипка цели 3 години.
    Целта?
    Да не се празнува 3 март и да се забрави че Русия ни е освободила!
    Така действат чуждоземните лакеи и чираци – всичко се извършва по заповед на Генерал Губернатора Кравар.

  19. Знам само, че докато съм жива ще обичам РУСИЯ и руския народ! Дълбок поклон доземи! Това е, така защото съм грамотна, чела съм и продължавам да чета и знам кои са днес нашите врагове. Това не е РУСИЯ, злото идва от запада и сащ.

  20. Акад. Георги Марков# Изгониха Дядо Иван от политиката, от икономиката, от армията, искат да го изгонят и от историята. В история бг Палангурски разясни как договор Сан Стефано несправедливо ни давал излаз на Бялото море. И ще помоля моят род да се прероди, защото на исторически неправилно място били се родили. Дедеагач и натаък до Свиленград още български говорят, пред Доган Хисар на Петко капитанинът с когота бабите ни разказваха историята какво е било, е Домуз дере с все още българска църква от 1862 тадпис на олтара, с камбанария, гробище с български имена. а берлинския конгрес сложил правилните граници, Бисмарк нищо не спечелил, освен две Германии подире и родната му Борусия полска. История през социарлизма бе за хора неспособни да творят, строят България но с нужда сергификат висше, и нищо не е се изменило

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *