Митрофанова: Като ни молехте за газ, ние ви давахме, сега не ни плащате и ни шантажирате!

На 26 април т.г. „Газпром експорт“ официално информира „Булгаргаз“ за намерението си да спре доставките на газ в България поради неизпълнението от българската страна на дължимите от нея плащания.

В тази връзка обръщаме внимание на следното: Въпреки всички неприятелски действия, предприети срещу Русия, нашата страна до този момент винаги е оставала надежден партньор на България. Добросъвестно е изпълнявала задълженията си по газовите договори, като включително е осигурявала и допълнителни обеми, когато София е имала нужда от тях и ни е молела за спешна помощ под формата на извънредни доставки. Да напомня, че за последен път това се случи през лятото на миналата година.

Въпреки това, България се присъедини към държавите, които сега са решили да приложат спрямо Русия методи на откровен шантаж и рекет – руските валутни активи в долари и евро бяха незаконно блокирани от европейските банки, което ни лиши от достъпа до съхраняваните там средства, които бяхме получили от продажбата на газ. Тоест, от Русия ЕС поиска да продължава да му доставя газ безплатно. С тази кражба на руските пари западните ни клиенти не оставиха на „Газпром“ друг изход, освен да им предложи да продължат да си купуват „синьо гориво“, но вече срещу рубли, като се запазва предишната цена и другите условия на действащите договори.

Новият механизъм на плащанията за доставения от „Газпром експорт“ газ предполага следващ алгоритъм. В „Газпромбанк“ чуждестранните купувачи откриват специални сметки във валута и в рубли. Купувачът плаща за газа с валута (долари, евро и пр.). След това „Газпромбанк“ продава валутата на Московската борса и прехвърля рублите на втората сметка на купувача за по-нататъшно изпълняване на задълженията към „Газпром експорт“. След това се извършва доставяне на газ. Всъщност, за контрагентите на „Газпром“ нищо не се променя – цената на „синьото гориво“ си остава същата, не се появяват посредници в тази верига.

Специално подчертавам, че действащият от 1 април т.г. нов ред за плащания е въведен като необходима мярка в отговор на незаконните санкции срещу Русия, наложени от редица западни държави, включително и от България.

За ситуацията в Украйна

Продължава специалната военна операция на Въоръжените Сили на Руската Федерация в Украйна по демилитаризацията и денацификацията на престъпния режим в Киев, който в продължение на осем години води война срещу населението на Донецката и Луганската Народни Републики.

Все още е трудна ситуацията около мариуполския завод „Азовстал“, където се барикадираха няколко хиляди националисти. Президентът на Русия заповяда да не се предприема щурм на обекта, за да се избегнат загуби сред личния състав на руските Въоръжени Сили, както и за да се запази животът на държаните там като „жив щит“ мирни жители на Мариупол. Въпреки редовното отваряне от руска страна на хуманитарни коридори, бойците в тунелите под „Азовстал“ пречат на излизането на цивилните граждани от комбината, действайки всъщност като терористи, които се крият зад заложниците си.

Украинският режим, насърчаван от западните куратори, засилва антируската пропаганда, като масово тиражира в западните медии фалшиви новини за уж прилагано насилие от страна на руските военни спрямо мирното население. Според информацията на Министерството на отбраната на Русия, специалните служби на САЩ заедно с украинските им колеги като отговор на успехите на специалната операция подготвят провокации с цел да обвинят Русия в използване на територията на Украйна на химическо, биологично или тактическо ядрено оръжие. Цинизмът и хладнокръвието на тези планове, разбира се, поразяват. По всичко личи, че Западът наистина е готов да се сражава срещу Русия до последния украинец…

Относно доставките на оръжия за украинските въоръжени сили

Продължаваме да следим внимателно течащото сред политическите и обществени кръгове обсъждане на евентуални доставки на оръжия и амуниция от България за псевдогероите на Украйна. Разчитаме, че официална София оценява реалистично всички негативни последици на такава една стъпка за по-нататъшните руско-български отношения.

Обърнахме внимание на намерението на отделни представители на управляващата в България коалиция да посетят Киев с цел да се убедят лично от необходимостта да снабдяват Украйна с летални оръжия. За да получат обективна информация за протичащите в Украйна събития, препоръчваме на представителите на българската делегация да пообщуват също така и с официалните лица на Донецката и Луганската Народни Републики – да научат и тяхноата гледна точка към ситуацията, да чуят тяхната история относно причините за конфликта и отношението на киевската власт към някога собственото й население в Донбас. Убедена съм, че ако българската страна прояви подобно желание, няма да е трудно да се организира такъв контакт.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Госпожа Митрофанова, вие не познавате подлостта на една голяма част от нашия народ.Твърде много са хората, които ще предадат не само брата и сестра си, ще предадат и майка си и баща си за някаква изгода, за пари, за пустите му пари.Сърцата на много от тях за тези 30 години се покриха с лой, човешкото в тях изчена завинаги досущ като по творбата стълбата на Смирненски.Дали този процент е 80 или по- малък е трудно да се определи, но цялата ни история го потвърждава срамно.

  2. ИМАТЕ ПРАВО БРАТУШКИ ДА ЖИВЕЕ И ПРЕБЪДЕ ВЕЛИКА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ ГОСПОДИ ПАЗИ Я СВЯТА Е НАКАЖИ ВСИЧКИ КОИТО СА СРЕЩУ РУСИЯ КОЙТО ТРЪГНЕ СРЕЩУ СВЯТА РУСИЯ ЖИВ ДА НЕ ОСТАНЕ

  3. КОЙТО Е СРЕЩУ БРАТСКА РУСИЯ Е СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ БЕЗ РУСИЯ НЯМА БЪЛГАРИЯ СКОРО ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ

  4. Защо България си оказа първа сред сакционираните от Русия страни? Причината за това е нашето лакейство. Че кой господар ще прости на предалият го лакей! Кланяхме се на Царска Русия и СССР , а сега на ЕС и НАТО. Закономерно е!

  5. Политиците ще продължават да избиват българите и разграбват България, защото имат такава заповед.
    Православни на тази територия не трябва да има.
    Кое не е ясно?
    Още първите „демократи“ са инструктирани, че България няма да съществува след 2025 г. и имат разрешение да грабят и избиват православните. Колкото по-бързо се справят, ще има повече за тях. След пълното ошушкване на територията от наглосаксите, ще бъде подарена на турция.
    Но пък вие не вярвайте и се надявайте джендърхалифата да ви храни, а натУ-ту да ви пази, докато превръща децата ви в безполови джендъри.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *