Меланшон: Франция трябва да напусне НАТО. Русия е много по-надежден партньор от САЩ

„Русия за нас е много по-надежден партньор в сравнение със САЩ. През последните 30 години Франция и САЩ не са подписали практически нито едно споразумение, което да е в полза на Франция или поне да не й вреди. Говоря за договори не само от военната, но и от икономическата сфера. Не мога да понасям вече тази фалшива мантра как със Северна Америка сме имали общи ценности! Правилно е да се каже, че ние имаме ценности, а янките – не. САЩ винаги са защитавали правото си да правят каквото си искат. От своята скромна 244-годишна история, САЩ са воювали 222 години. Това е единствената държава в света, която е отнела повече от половината територия на своя съседна държава. Визирам Мексико – 6 от днешните американски щати са отнети от Мексико и са повече от половината й тогавашна територия“.

Франция ще постигне по-сериозни резултати в контрола на ядрените оръжия, ако си сътрудничи с Москва, а не с Вашингтон, тъй като американците съблюдават единствено собствените си егоистични интереси, убеден е Жан-Люк Меланшон, известен френски политик и лидер на третата по големина партия „Непокорна Франция“. В интервю за изданието L’Opinon, Меланшон заяви, че Париж трябва час по-скоро да напусне и НАТО, тъй като Алиансът вече не е военен съюз, а е превърнат от американците в касичка, предназначена да захранва американската икономика. НАТО не е в състояние да помогне нито на Франция, нито на която и да е друга държава, да защитят суверенитета си.

Жан-Люк Меланшон е лидер на третата по влияние френска политическа партия „Непокорна Франция“

Според Жан-Люк Меланшон Париж няма алтернативи за отбрана освен ядрените оръжия. И въпреки че Договорът за забрана на ядрените оръжия на Общото събрание на ООН, е, според Меланшон, е изключително привлекателен за Франция откъм икономически ползи, тя не трябва да го подписва и да се разоръжава. Това трябва да направят страните с най-големи арсенали – т.е. САЩ и Русия. Двете големи ядрени сили обаче не предлагат никакви дипломатически инициативи за разоръжаване. Нещо повече, в момента светът е по близо до ядрена война дори от времето на Желязната завеса, когато двете суперсили СССР и САЩ поне си говореха и преговаряха относно споразуменията за контрол на оръжията. Но когато преди 6 години Вашингтон се оттегли от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег, много страни отново започнаха да изграждат своите арсенали, добави Меланшон.

Според политика Франция може да се откаже от ядрените си оръжия само ако САЩ отново подпишат споразумение с Русия за ограничаването на междуконтиненталните ракети. В ракетостроенето Русия изпревари всички и ние не бихме рискували да изстрелваме в орбита спътници. Ако обаче този ракетен арсенал се намали, Франция ще може да прати в орбита толкова спътници за противоядрена отбрана, колкото си поиска и ще създаде отбранителна система, която напълно защитава нейната територия. Тогава няма да имаме нужда от сегашния си арсенал от ядрено оръжие.

Доскоро милитаризацията на космическото пространство беше забранена, но САЩ промениха това и създадоха свои космически сили. Последва ги и Русия, а след нея – Китай и Индия, припомни лидерът на „Непокорна Франция“. И добави, че тези 4 държави вече разполагат със средства за унищожаване на сателити в орбита. И по тази причина пък Париж трябва да декларира, че няма да намали количеството на ядрените си оръжия. Нещо, което френският президент е обещал на американците напълно безразсъдно.

„А що се отнася до националната отбрана 0 Париж в никакъв случай не трябва да ограничава нейния обем и капацитет. От нея зависят националната сигурност и суверенитет на Франция – това не би трябвало да подлежи на обсъждане. Изгубим ли отбранителните си способности, ние губим нашата независимост. Това е нашата държавна и национална доктрина“, заявява Меланшон пред L’Opinion.

В интервюто си френският политик също се обяви за оттеглянето на Франция от НАТО. „Нямаме работа в този абсурден псевдо-военен съюз! Първо, защото НАТО е ненадежден съюз – ние нямаме никаква гаранция и не знаем със сигурност какви са задълженията на съюзниците ни, тъй като чл. 5 (от Хартата на НАТО) дава свобода на всяка страна да избира степента на участието си в която и да е от военните операции. Дали са им възможност да избират дали да участват или не- по свое усмотрение. Втората точка: в НАТО членуват държави, които във всеки един момент могат да се окажат противници или врагове. Доскоро подобни хипотези се смятаха за нереални, но, както видяхме наскоро, примерът с Турция – той е съвсем реален. Турция направи два изключително агресивни демарша срещу френската армия – първо, бомбардира военна база в Сирия, където бяха разположени нашите специални части, и второ, предприе агресивни стъпки срещу френски кораб край бреговете на Либия. Третият момент: войските в Средиземно море са под командването на американците и те не желаят да споделят този контрол с никого. Има, разбира се, френски генерал, отговарящ за „стратегическите изследвания“, към който САЩ нямат връзка. Но от гледна точка на конкретни и съществени неща, не само Франция, но и цяла Европа няма думата в НАТО. На нас САЩ са ни отредили ролята на някакви шерпи, без право на глас“, обясни лидерът на „Непокорна Франция“.

Според Меланшон решението, наложено от САЩ страните-членки на НАТО да отделят за военни разходи минимум по 2% от своето БВП, по същество е просто „обирджийски номер на американците“. Предназначението на тези допълнителни пари не е за военни цели. Целта на янките е с тях да захранят собствената си икономика, за наша сметка. В същото време, както отбеляза политикът, за да запази независимостта си, Франция трябва да осигури собствена защита, което означава, че трябва да произвежда самостоятелно необходимите й оръжия, без да разчита на вноса от страните-членки на НАТО.

В интервюто си за L’Opinion, Меланшон обяснява и защо е привърженик на връщането на военната повинност – въпреки че не всички негови съпартийци са съгласни с тази му позиция. „Приемете го като данък под формата на време, отделено в полза на родината. Няма как да възпитаваме младите на родолюбие и ценности без връщането на задължителната военна повинност. Без тях ние отглеждаме инертни и хилави физически и духовно индивиди. Считам решението на президента Жак Ширак от 1996 г. да отмени казармата, за напълно погрешно, завършва интервюто си Жан-Люк Меланшон. Skandalno.net

Превод: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ПОЗДРАВЛЕНИЯ МЕЛАНШОН ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД МИСЛИМ КАТО ТЕБ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *