НСО опроверга Борисов: Проверяваме всички преди да ги пуснем при премиера! (С ВИДЕО)

Непроверени лица не се допускат в обектите, които Националната служба за охрана (НСО) пази. Всяко лице бива щателно проверявано и обискирано за общоопасни предмети и вещества, което включва и проверка на личните му вещи. Това заявиха в понеделник от пресцентъра на НСО в отговор на цяла канонада журналистически въпроси. С което на практика опровергаха обясненията, с които Борисов опита да се измъкне от темата за парите и кюлчетата в спалнята му. Ето какво точно каза Бойко Борисов в интервюто си пред немското издание „Франкфуртер алгемайне цайтунг“: „Никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й“.

От НСО припомниха, че във връзка с изтеклите в публичното пространство снимки и видеоклипове на премиерското шкафче, които са заснети в правителствената вила „Секвоя“, през юни 2020 г. със заповед на началника на НСО е възложена служебна проверка. „Проверката приключи в срок и не установи пропуски в сигурността на охраняваното лице – българския министър-председател. Цялата документация по проверката е изискана и предоставена на Софийската районна прокуратура“, заявиха от НСО.

„В изпълнение на своите основни функции и дейности (Глава четвърта от ЗНСО) Националната служба за охрана осъществява проверки за общоопасни средства и вещества, които имат отношение към сигурността на охраняемите лица и обекти“, посочват от службата. А златни кюлчета и пачки с банкноти по 500 евро не влизат в категорията „общоопасни средства и вещества“, каквито например са оръжията и взривните устройства. Те не биха застрашили живота и здравето на премиера и са пропускани от охраната безпрепятствено. Не е от компетенцията и в правомощията на НСО да спира кюлчета и пачки, внесени в която и да е от сградите, охранявани от службата – внесени както от самия Борисов, така и от негови гости“, разясняват от пресцентъра на НСО.

„Обхватът, методите и способите за извършване на проверка на лица, имащи достъп до охраняемите лица и обекти, представляват класифицирана информация и като такива охраняваното лице не е длъжно да ги познава“, посочват още от службата в опит да замажат лъжата на премиера, намеквайки че е от незнание.

„Изключения при осъществяване на проверките за общоопасни средства и вещества не се допускат“, категорични са още от службата. На практика това означава, че всички хора, които посещават Борисов в резиденцията, са били проверявани, включително и близките и роднините му.

В интервюто на Борисов пред немския ФАЦ журналистът му задава въпрос „Значи казвате, че жена, с която сте имал връзка, е вкарала това в къщата Ви?“, а отговорът на премиера е: „(Борисов се изправя, взима дамската чанта на седящата до него шефка на кабинета му). Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: „Идваш ли? Чакам те“. Аз й казвам: „Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути“. Охраната има указания да я допусне в къщата ми и вече е знаела от самия мен, че има 15 минути, през които ще е необезпокоявана там. След това е сложила парите и златото в шкафчето ми, излязла е и е започнала да снима с мобилния си телефон, все едно че сега, тепърва влиза в спалнята ми. Като Мата Хари.“

ВИЖ ВИДЕОТО:

Борисов убедено обяснява пред чуждата медия, че „красива жена може много лесно да преодолее защитата ми“.

„Местата за пребиваване на охраняемите по Закона за НСО лица за жилищни нужди са тяхно лично пространство. Националната служба за охрана няма отношение по въпроси, които се отнасят до личната сфера на което и да е охранявано лице“, отговарят от НСО на въпроса дали има специални помещения, в които хората изчакват да бъдат приети или имат възможност след проверката от охранителите свободно да стигнат до всяка стая в сградата.

„Обхватът, методите и способите за охрана се определят в зависимост от степента на застрашеност и рисковете за сигурността на охраняваното лице във всеки един момент“, уточняват от службата на въпрос дали след изтичането на снимките от спалнята на премиера има промяна в мерките за сигурност и охрана.

На отправените серия въпроси и към прокуратурата по повод проверката на случая с премиерското нощно шкафче, институцията на Гешев мълчи. Последното изявление на прокуратурата по темата беше преди месец, когато главният прокурор на изслушване пред парламента каза, че проверката не е приключила. А последното смислено съобщение на прокуратурата гласи, че са назначени експертизи на снимките и видеото, които през август още не бяха готови. Няма официална информация дали вече има резултат от изследването и какво показва той.

Skandalno.net припомня, че през юни и юли месец т.г. анонимно бяха изпратени до медиите аудиозаписи, снимки и видеоклип с нощното шкафме та хпевиера. Няма официално потвърждение, че те са правени от един и същи човек и изпращани от него. На кадрите се видяха пистолет, кюлчета злато и пачки с банкноти от 500 евро, както и спящия Борисов. За да се защити тогава, Борисов свика пресконференция с цялата си мафиотска шайка ГЕРБ зад гърба си и докато убеждаваше зрителите, че става дума за компромат, подхвърли, че в резиденцията му преди време се е събирала изпълнителна комисия на ГЕРБ – възможно било някой от неговите сподвижници да е режисирал кадрите.

По-късно Борисов обяви, че кадрите са направени от една „прекрасна госпожа“, изпратена от президента Радев. Така потвърди и първоначалните предположения, че много добре знае кой кога е снимал и/или записвал. С последното интервю пред ФАЦ Борисов отново не отрича автентичността на кадрите, а с думите си потвърждава, че много добре знае коя е дамата, снимала в спалнята му. Макар и да не се разбира дали говори за една или за няколко снимали жени. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. КОЙ МИ СРА В ГАЩИТЕ СЕ ОПИТВА ДА ДОКАЗВА БЪЛГАРОУБИЕЦА БОРИСОВ НО НЯМА ПРОСТИ ДА МУ ВЯРВАТ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *