Лъжите на Борисов! Топ майтап № 1: „Голямата автомобилна индустрия“ в България! Ето я истината:

Решението на германския автомобилен производител „Фолксваген“ да заобиколи страната ни и да построи новия си завод в Турция, вкара българските официални власти в обяснителен режим пред народа, на който през последната половин година се скъсаха най-популистки да обещават немската инвестиция, и то на тепсия.

Сега в акцията по спасяването на имиджа си, управляващите от ГЕРБ заложиха на нападки към Турция, заплахи към „Фолксваген“ и жалки опити да притиснат германския автомобилен концерн по политическа линия чрез натиск през Европейския парламент.

Борисов и компания разкритикуваха дори правилата на Европейския съюз, които регламентират помощта и подкрепата за отделните държави. И всичко това с една-единствена цел: Да се прикрие фактът, че българската икономика е слабо конкурентна, а българският пазар на труда се състои само от рабoтни места с ниска добавена стойност.

Това е причината българските специалисти от години да се реализират извън страната. Така резонно се стигна до момента, в който в страната ни вече просто липсват подготвени кадри, които да поемат такъв голям проект, какъвто е завод за производство на автомобили.

Вместо да анализират проблемите на икономическата среда в България, обаче министрите от третото правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов, както и бившият президент Росен Плевнелиев, който сега е лидер на браншовата организация „Аутомотив Клъстер България“, предпочетоха да заложат на яростна атака по „Фолксваген“ и Турция. В очевидно координирани изказвания вицепремиерът Томислав Дончев и експрезидентът Росен Плевнелиев разкритикуваха правилата на ЕК за контрол над държавната помощ, които попречили на България да лапне голямата инвестиция. Двамата дори заявиха, че България може да инициира промени, тъй като процедурата с „Фолксваген“ показала пробойни в тези правила.

„Защото, докато България играе по правилата на ЕС и на общия пазар, Турция си прави каквото си иска. А концернът “Фолксваген” не гарантира равнопоставеност в конкурса. Тоест, да го кажа още по-ясно – концернът “Фолксваген” знае, че Турция не спазва правилата на общия пазар за държавни субсидии, въпреки че енегов член. Концернът “Фолксваген” се обогати от факта, че Ердоган ще наруши правилата на общия пазар – той лично им го обеща“, казва Плевнелиев в пространно интервю в близкия до ГЕРБ вестник „24 часа“.

В същия дух бе и изказването на Томислав Дончев на технологична конференция в Пловдив. „Като не е дошъл “Фолксваген”, ще дойде някой друг, и то в най-скоро време – в следващите 2-3 години“, коментира той, цитиран от вестник „Капитал“.

В тезата на управляващите може и да има аргументи. Но същественият въпрос е, че не това е причината България да загуби съревнованието с Турция за немския авто-завод.

Защото големите европейски автомобилни концерни имат не един завод в Централна и Източна Европа. И всички тези страни са част от Европейския съюз и са спазвали същите тези правила за държавна помощ на ЕС, за да привлекат инвестициите. Следователно това не може да е причината за загубата на България.

В поредица от свои анализи германските медии, позовавайки се на източници от VW, посочиха като основен аргумент за избора на Турция големия й пазар, подготвените й кадри и опитът на страната в автомобилната индустрия.

Така стигаме до любимата лъжа на управляващата ГЕРБ за автомобилната индустрия в България. Тази лъжа най- често е подхранвана от министър-председателя Борисов по време на любимите му мероприятия – „откриване на заводи“ (в повечето случаи малки цехчета). В обяснителния режим около гръмкия си провал с „Фолксваген“ функционерите на ГЕРБ веднага завъртяха плочата за „силната българска автомобилна индустрия“. Тези дни за това говориха министърът на икономиката Емил Караниколов и Росен Плевнелиев:

„В България през последните 7 г. се създадоха 65 000 работни места в автомобилния сектор. И ние много се гордеем с тази позитивна динамика. Автомобилният клъстър беше създаден в първите месеци на моя президентски мандат. Посетих много държави, преговарях с много фабрики, правителството на премиера Борисов също свърши много работа и ние днес можем да се поздравим с 65 000 работни места, над 220 фабрики в България, разпръснати из цялата страна, не само в София и Пловдив. Автомобилният клъстър у нас днес дава 10% от БВП на държавата. 10 млрд. лева е оборотът“, каза пред в. „24 часа“ Плевнелиев.

Цифрите на Плевнелиев звучат впечатляващо, но проблемът е, че те са абсолютна, нагла и безцеремонна лъжа. Данни от Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) показват колко трагично всъщност е състоянието на автомобилния сектор в България.

По данни на ACEA от септември 2019 г. на територията на ЕС има 229 авто-фабрики (като за цяла Европа общо са 309). Включени са всички фабрики в ресора- не само такива, в които се произвеждат и сглобяват автомобили, но и всички, които имат отношение към автомобилопроизводството. На тази карта България присъства единствено с бившия вече автомобилен завод на „Литекс Моторс“ в Ловеч, където се сглобяваха китайски коли, а днес не работят.

За сравнение – в конкурентната Турция има 10 автомобилни завода. В Румъния са три, същия е броят им и в Сърбия.

Данните за заетите в сектора работници също показват колко далече реално е България. 8.5% от всички работещи в ЕС са заети в автомобилния сектор. При България нивото е два пъти по-ниско. В Словакия, Румъния и Чехия, които също като България са членове на ЕС и спазват ограниченията за държавна помощ, заетите в сектора са между 13 и 15 % от целия им трудов пазар.

Всичко това разбира се не би било толкова голям проблем ако знамето на т.нар. „автомобилна индустрия на България“ не се вееше от ГЕРБ като голямо постижение, показващо колко предпочитана е страната ни от чуждите инвеститори. И респективно- колко големи са управленските достижения на Борисов и екипът му. Докато всъщност е тъкмо обратното.

От 15 години насам България тъпо, упорито и устойчиво градеше имидж и структурираше икономиката си като на слугинска държава – подизпълнител. И в крайна сметка постигна точно това. Днес в страната ни има десетки цехове за производство на детайли, които се използват в производството на автомобили. Но това категорично не е автомобилна индустрия и оценката на авторитетната ACEA го показва. Истината е, че ние произвеждаме заготовки, които след това отиват другаде, за да се създаде крайния продукт, който носи в себе си добавената стойност. Тя остава за завода-производител някъде си там на Запад или на Изток. А до нас не достигат дори жълтите стотинки. Ето това не ви казват Бойко Борисов и шайката му лъжливи престъпници, когато ви говорят за „голямата автомобилна индустрия“ на България! Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Е И КАКВО СЛЕДВА ОТ ТУК НАТАТЪК БЪЛГАРОУБИЕЦА БОРИСОВ СМЯТА ДА СЕ ВЛАЧИ СЪС МАГИСТРАЛАТА ДОКАТО НИ НАБУТА В ШЕНГЕН И ЕВРОТО ЩЕ ЗАНУЛИ БЪЛГАРИЯ И ЩЕ ДУХНЕ СЪС КРАЖБИТЕ КОЛКО ОЩЕ НАРОД ЩЕ ИЗБЯГА И ЩЕ ИЗМРЕ ОТ НЕГОВОТО МАФИОТСКО УПРАВЛЕНИЕ МОЖЕМ ДА ИЗЧИСЛИМ НЕ БОЙКО НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАШ ДА СИ ЧЕШЕШ ЕГОТО МРЪСТНИКО ВЪН СЪС МАФИОТСКАТА СИ ШАЙКА ГЕРБ НАТО И ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ИСКАМЕ СИ Н Р Б И ДА ПОСРЕЩНЕМ ОТНОВО ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ОСВОБОДИТЕЛКА ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ДА ИЗХВЪРЛИМ САТРАПА БОРИСОВ И ДА СЪЗДАДЕМ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА СЪС ПРЕЗИДЕНТА НА НАРОДА ОБИЧАНИЯ РУМЕН РАДЕВ ДА ГЛАСУВАМЕ МАСОВО ЗА Б С П ЗА ДА ИЗХВЪРЛИМ ГЕРБ

  2. БЪЛГАРОУБИЕЦО ПРОСТА МУТРА БАНКЯНСКА ТИКВО ТИ СИ ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМАШ СРАМ И ДОСТОЙНСТВО ДА СЕ МАХНЕШ ОТ ЖИВОТА НА НАРОДА ИМАШ ВСИЧКАТА НАРОДНА ОМРАЗА И ПОГНУСА ОТВРАТЕНИ СМЕ ДА ТЕ ГЛЕДАМЕ СКОТ И ДА СЛУШАМЕ ХВАЛБИТЕ И ЛЪЖИТЕ ТИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ЩЕ ТЕ ИЗХВЪРЛИМ НАСИЛА И ЗАВИНАГИ НЕ ЖЕЛАЕМ ДА ТЕ ВИЖДАМЕ И ЧУВАМЕ АКО НЕ ИЗЧЕЗНЕШ ДОКАТО ИМАШ ВЪЗМОЖНОСТ МРЪСТНИКО ЩЕ СВЪРШИШ ЖИВОТА СИ В ЗАТВОРА МНОГО ТИ СТАНАХА ГРЕХОВЕТЕ

  3. Въпреки че съм съгласен с почти всичко, което коментиращите по-горе и в самата статия на Пею все пак искам да изразя и неволоството си от лицемерието на ЕС!!!! Лицемерие и двуличие!!! След като Турция не спазва никакви норми и законови изисквания за човешките права, нито за опазване на природата на Земята, нито много други свотовно възприети норми защо трябва ЕС да си затваря очите пред това?!?!? Защо ЕС не положи никакви усилия да следи за изразходването на европейските средства по разни програми от нашите тъпанари и неудържими крадци?!? Защо не притисна с желязна преса ГЕРБСП да харчи парите законосъобразно и разумно и да постига резултати с подготовката на младите хора като специалисти в различни области, а остави цялата тая посткомунистическяа изродска сган да прави каквото им се прииска с европейските пари и да доведе страната ни до пропаст?!?!Трябва да искаме сметка на ЕС за неадекватното му поведение спрямо нас, за двойния аршин, за двойния стандарт при оценка на отделните страни-членки на Съюза!!!

    • Абе, ей, помак гербаджийски… пак по опорните точки на нас*ания ГЕРБ караш. Платеннещастен трол. Като дойде новият 9-ти септември, фашистките помагачи и агитатори като теб ще ги бесим по дърветата.

  4. Не помня коя година беше. Тогава автомобилният концерн Роувър започна да произвежда своите коли във Варна, но след като българската страна не спази задълженията си по договора, Роувър си дигна чукалата и се изнесе от България. Мислите ли че „тъпите“ германци не знаят за историята с Роувър. Крайно време да престанем да драпаме за чужди инвестиции. Те ще открият завод и ще са на печалба заради евтината ни работна ръка, но печалбата ще си я прибират, а за нас – лук праз. Примери колкото искаш: Маришките централи – наши въглища, наша работна ръка, а печалбата за тях – затова произвеждат най-скъпия ток в България! Златните мини – това е най-поверителна държавна тайна колко злато добиват, колко изнасят и каква е печалбата на Денди Прешърз. За корумпираните ЕРП-та да не говорим. Крайно време е да си създамем собственна индустрия печалбата от която да остава в България и тя да се използва за възпроизводство. Защо закриха завода „6 Септември“, който зиливаше света с наши електро- и мотокари? Завод „Х. Смирненски“, произвеждащ портални-, мостови- и кулокранове? Варненската корабострителница която произвеждаше кораби за нас и за износ? МК Кремиковци, в строежа на който аз лично участвах. Химко-Враца, Плама-Плевен? Всички те носеха печалба, която оставаше в страната и се използваше за добри заплати, прилични пенсии, за безплатно образование и здравеопазване и за издръжка на 150000 НАБОРНА алмия. Прав е нашият велик гений – доктор хонорис кауза от Банкя завод до завод, но всички са с изкорубени халета, потрошени прозорци – печално наследство от социалистическа България.

  5. Час по-скоро трябва да има нов 9-ти септември!
    Като преди това границите се затварят,усилена охрана на всички изходни знайни и незнайни изходи от България!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *