Лавров: Светът е уморен от изнудването и натиска на колониалния Запад, затова намалява зависимостта си от долара

Днес в света се случват тектонични размествания и промени. Възможността за досегашното господство на една държава и по-точно на малка група от държави – изчезва. Доскорошният модел на международно развитие, основаващ се на експлоатацията на природните и човешки ресурси на световното мнозинство в името на това да се поддържа благосъстоянието на „златния милиард“, е безнадеждно остарял. Той не отразява стремежът към развитие и щастие на целокупното човечество, а на само една много малка част от него, наречена условно „Запад“.“ Това казва в интервю за южноафриканското списание Ubuntu външният министър на Русия Сергей Лавров в навечерието на срещата на върха на БРИКС, която започва утре.

„Пред очите ни се очертава един по-справедлив многополюсен световен ред. Новите центрове на икономически растеж и на вземане на политически решения с глобално значение в ЕврАзия, Азиатско-Тихоокеанския регион, Близкия изток, Африка и Латинска Америка вече се ръководят от собствените си интереси. Държавите в тези региони поставят националния суверенитет в центъра на своите приоритети. На тази основа те постигат впечатляващи успехи в широк спектър от области„, добавя Лавров.

По думите на външния министър на Русия, опитите на „колективния Запад“ да обърне тази тенденция в името на това да запази собствената си хегемония върху планетата, която той нарича „ред, основан на правила“, имат точно обратния ефект.

Световната общност е уморена от изнудването и натиска на западните елити и техните колониални и расистки „правила“Ето защо не само Русия, но и редица други държави последователно намаляват зависимостта си от щатския долар и лавинообразно преминават към алтернативни платежни системи и разплащания в национални валути„, допълва Лавров.

Русия – държава-цивилизация, най-голямата евразийска и евротихоокеанска сила – продължава да работи за по-нататъшното демократизиране на международния живот и формирането на нова архитектура на междудържавните отношения, която да се основава на ценностите на равноправната и неделима сигурност, която да цени културното и цивилизационното многообразие на планетата и да предоставя равни възможности за развитие на всички членове на световната общност без изключение- региони, държави и културни общности“, завърши Сергей Лавров.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. А НАС ВСЕ ПО-ДЪБОКО НИ НАТИСКАТ В БЛАТОТО НА АНГЛОСАКСАНСКИЯТ АД.

  2. Хубавата е ,че нищо в природата и света не стои на едно място а търпи развитие ,независимо накъде -едно напред ,а друго назад.Това казва и дядо Хегел – конфликтът е симптом на развитието!
    Така и не увряха тъпите картуни на западняците ,които искат по всякакъв начин да спрат света да се движи напред!
    Нищо не стои закачено на пирон! А те отиват на бунището,заедно със своите кухи теории за елитарността си ,че са повече от най-бедните и че те имат само права без задължения към човечеството!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *