ЮАР се противопостави на опитите на САЩ да изгонят Русия от Африка

Външният министър на Южна Африка Наледи Пандор остро разкритикува законопроекта на Конгреса на САЩ „За противодействие на злонамерените руски действия“ и призова за оттеглянето му. Вашингтон смята икономическата и политическа дейност на Русия в Африка за „злонамерена“ и се стреми да предотврати протичащата в момента ревизия на постколониалния световен ред, който отново постави африканските държави в робство на Запада.

Сергей Лавров в компанията на външния министър на ЮАР Наледи Пандор

Смятам, че този законопроект трябва да бъде оттеглен, той е абсолютно неоснователен, противоречи на международното право и ние изяснихме това на нашите колеги в Съединените щати“, каза Пандор в интервю за РИА Новости.

Отношение по въпроса взе и президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса. Той заяви: „Ако този законопроект бъде приет, това за нас ще е знак, че САЩ се стремят умишлено да маргинализират Африка. Ще се създаде впечатлението, че Вашингтон наказва Африка за това, че има добър и надежден партньор като Русия .“

ЮАР е член на БРИКС и държавата с най-силна икономика на Черния континент, а през 2023 г. Южна Африка, Русия и Китай планират да проведат съвместни военноморски учения. „Русия е мощна военна сила. Бихме искали нашите военноморски сили да бъдат по-добре обучени и да овладеят умения, които ще им помогнат както в мироопазващите мисии на Южна Африка, така и в защитата на страната ни.

Поради тази причина ние се стремим да се възползваме от партньорствата със страни, които имат много високо ниво на военни умения и оборудване, което също може да бъде полезно за нашия персонал и военни сили”, заявяват властите в Претория.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Скандално, хунвейбините не са случайно при вас. Имайте го в предвид!

  2. За тези които не знаят.
    Цветният преврат в ЮАР чрез Мандела беше извършен от САЩ.
    ЮАР със своята икономика и външни приятелски отношения
    с тогаващният СССР застрашяваха влиянието им в тази страна.ЮАР беше много силна ико0номически.След преврата
    затъна в дългове. Познайте към кого.

  3. Скандално, психопатите соросоиди също не са случайно при вас, имайте и това предвид.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *