Шест нови държави влизат в БРИКС. Какво значи това:

Аржентина, ОАЕ, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Етиопия са първите 6 страни, които ще се присъединят към БРИКС. Това ще се случи на 1 януари 2024 г.“ Това обяви президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса на пресконференция след 15-ата среща на върха на БРИКС.

„Решихме да поканим Република Аржентина, Арабска република Египет, Федерална демократична република Етиопия, Ислямска република Иран, Кралство Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да станат пълноправни членове на БРИКС. Членството им ще влезе в сила от 1 януари 2024 г.“, заяви южноафриканският лидер.

БРИКС няма да се ограничи само с една фаза на разширяване, каза Рамапоса.

„Петте държави от БРИКС постигнаха съгласие по ръководните принципи, стандартите, критериите и процедурите за процеса на разширяване на БРИКС. Постигнахме консенсус по първата фаза на процеса на разширяване, която ще бъде последвана от други фази на разширяване на асоциацията“, каза той.

Рамапоса подчерта, че БРИКС е „партньорство на равноправни държави, които имат различни гледни точки, но обща визия за късане със стария еднополярен ред и замяната му с многополюсен световен ред, който ще ни гарантира един по-добър свят“.

Повече от 20 държави са подали заявления за присъединяване към БРИКС. Наред с обявените 6 нови страни – членки, за прием в организацията чакат и страни като Алжир и Индонезия, чиято икономика е сочена за най-бързо развиващата се в света. Както по-рано съобщи кореспондентът на бразилската UOL Джамил Шад, един от основните критерии за избор на новите членове на групата е бил географският фактор, който трябва да осигури регионален и геополитически баланс в асоциацията.

Как може да бъде разчетено последното: С приемането тези 6 държави, БРИКС налага пълен контрол върху Суецкия канал и Червено море, през които минават 50 % от доставките на суровини и всякакви стоки в света. А също и върху Персийския залив, където лежат 70 % от световните запаси на нефт.

Да, БРИКС е картел на държавите с най-големи природни ресурси, чиято цел е да повишат цените на суровините и да развият собствената си промишленост. Това, естествено, ще се случи за сметка на енергийно и суровинно бедният „Солидарен Запад“, който напълно незаслужено благоденстваше върху суровините на колонизираният от него Глобален Юг.

Срещата на върха на БРИКС се провежда в Йоханесбург от 22 до 24 август. По-рано южноафриканският министър на външните работи и сътрудничеството Наледи Пандор заяви, че лидерите на БРИКС са постигнали съгласие по документ, очертаващ принципите на приемане на нови членове в асоциацията. Общо 22 държави са подали заявления за присъединяване към БРИКС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *