Лавров посочи, колко е дал западът на Украйна и къде тя нелегално препродава подарените ѝ оръжия

Западните страни са отпуснали над 220 милиарда долара под формата на военна и финансова помощ на Украйна за по-малко от две години, каза днес на среща с ръководителите на дипломатическите мисии руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

За сравнение, ЕС дава едва 10 милиарда долара на година за социално-икономическо подпомагане на 50-те най-бедни държави в света, добави той.

По думите на Лавров основните донори на Украйна са САЩ, Германия, Великобритания, Дания, Полша, Норвегия, Нидерландия и Швеция.

Според руския външен министър твърденията на Запада, че Балтийските страни, Швеция и Финландия могат да бъдат „следващите“ държави, които Русия ще атакува след края на специалната си военна операция в Украйна, са абсурдни.

Лавров подчерта, че спекулативни изявления с такова съдържание се правят от редица западни лидери, включително и от президента на САЩ Джо Байдън.

Киев „прави бизнес“ със смърт – оръжия, доставени му от Запада, непрекъснато се намират във Финландия, Швеция, Дания, Нидерландия, както и в ивицата Газа, каза още руският външен министър.

Западът подтиква много държави, които разполагат с руско оръжие, да му го продадат, за да го достави на Украйна. Длъжни сме да кажем, че нито една от държавите в Латинска Америка, Африка и Азия не се е съгласила на подобна сделка. Руско оръжие не може да се препродава на трети страни без съгласието на Москва, посочи той.

Според Лавров когато оръжията се доставят законно, прозрачно и открито, това става въз основа на документи, сред които са и удостоверенията за ползване за лични нужди.

„В съответствие с този сертификат получателят на оръжието няма право да го препродава и да го изпраща където и да било без съгласието на страната, която го е произвела и доставила„, отбеляза министърът на външните работи на Русия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Пак се връщаме към „славните“ времена на Кинтекс! Много от съвременниците едва ли са чували тази държавна „фирма“ на България. Ние във Варна, като видехме колоните с камиони чакащи пред двете пристанища си казвахме – пак тръгнаха „вършачките“. Е освен вършачки – оръжие, имаше и „бело“ и цигари, въобще всичко. Сега също има, но само за тарикати от ранга на един Гебрев. Но никой не казва, че тази индустрия в България, колкото и да е има, е само по руски лицензи. Те ни дадоха и изделията си и технологиите си и правата си за да можем ние да продаваме произведено в България руско оръжие. Лоши хора, много лоши. Без тях Казанлък щеше да си бъде нива като съседните градове. За това сега един Тагаренко продава оръжие тук и таме за да отива то при укрите и да се бият с него с Русия. Плачат с висок глас днес политиците, че нашите съседи купуват пето поколение изтребители от САЩ а нашите – трлето поколение се бавят вече две години! По силно трябва да се реве , иначе фантоми – йок! Вместо това се говорят приказки , че Русия подпалила складовете на Гебрев. Просто не се осъзнава, че ако руснаците започнат да си отмъщават , няма как да се сбърка деня на началото! Не будете руската мечка, казаха ви – “ мы больше не братушки“. Ще бъде страшно!

  2. Легенда е, че запада не бил дал достатъчно оръжие на Украйна. Обраха резервите и не само, но на тях не им стигна. Вече свършиха и голяма част от западните резерви и пак не им стига.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *