Кремъл: Всякакви заплахи към Русия са неприемливи

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че всякакви заплахи към Русия са неприемливи. Така той коментира пред журналисти изявлението на латвийския президент Едгарс Ринкевичс, който заплаши, че НАТО може „да затвори Балтийско море за руски кораби“, предаде ТАСС. Кремъл заяви също, че е съгласен с президента на САЩ Джо Байдън относно необходимостта от изграждане на „нов световен ред“, но не е съгласен с втората част от изявлението на Байдън, че САЩ са способни да го изградят, предаде Ройтерс.

„Всички заплахи трябва да се приемат сериозно, независимо от кого идват. От когото и да идват, заплахите към Русия са неприемливи“, каза Песков. Той отново подчерта, че Русия няма нищо общо с повредата на газопровода „Балтикконектор“. 

Финландски следователи заявиха, че повредата на „Балтикконектор“, която се случи на 8 октомври, може да е била резултат от саботаж, въпреки че все още не са стигнали до заключение дали става дума за инцидент или за умишлено действие, припомня Ройтерс.

„Там наистина се провежда разследване. И той (латвийския президент Ринкевичс) просто искаше да каже, че ако се окаже, че Русия има нещо общо с инцидента, а аз веднага му отговарям, че Русия няма нищо общо с това, тогава трябвало да се помисли за затваряне на Балтийско море за Русия. Повтарям още веднъж, че Русия няма нищо общо с това, а подобни намеци с елементи на заплаха към страната ни, са крайно неприемливи“, подчерта говорителят на Кремъл.

„В отговор бих искал да попитам г-н президента какво трябва да се направи с Балтийско море, след като приключи разследването и след като стане ясно кой е извършил и кой е поръчал терористичния акт в Балтийско море срещу „Северните потоци“? По този въпрос г-н президентът предпочете благоразумно да замълчи и да не каже нищо“, каза Песков.

За взривяването на „Северен поток“ 1 и 2 Москва вече извади доказателства, че актът е дело на САЩ и техни съюзници.

Кремъл заяви също, че е съгласен с президента на САЩ Джо Байдън относно необходимостта от изграждане на „нов световен ред“, но не е съгласен с втората част от изказването му, че САЩ са способни да изградят такъв ред, предаде Ройтерс. В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че САЩ говорят за новия световен ред като за стария „американоцентричен“ световен ред, който няма как да съществува в бъдеще, защото условията и съотношението на силите в света се промениха.

В обръщението си в петък Байдън заяви, че редът, който е работил добре в продължение на 50 години след Втората световна война, е „донякъде изчерпан“ и е необходим нов. Той каза, че „американците имаме възможност да го осъществим, ако сме достатъчно смели и имаме достатъчно увереност в себе си, да обединим света по невиждан досега начин“.

Песков заяви, че Москва е в рядко срещано съгласие с Байдън за необходимостта от нов ред, който, по думите му, ще бъде „свободен от концентрацията на всички механизми на световното управление в ръцете на една държава“. Но говорителят на Кремъл подчерта, че Русия не е съгласна с Байдън за способността на САЩ да изградят такава система. 

Според Кремъл този световен ред трябва да бъде свободен от опитите за съсредоточаване на всички механизми за контрол в ръцете на една държава, от опитите на тази държава (САЩ) да налага волята и решенията си на други държави. „Обратно, (трябва да има) световен ред, който се основава на международното право, а не на „правила“, неизвестни на никого, освен на САЩ. Ред, който се основава на взаимно уважение, взаимна полза, ненамеса във вътрешните работи на другата страна и т.н.“, посочи Песков, предаде ТАСС.

„С тази част ние не сме съгласни, защото Съединените щати… независимо от това за какъв световен ред говорят, те имат предвид отново един американоцентричен световен ред, т.е. свят, който се върти около Съединените щати и съществува само за да издържа Съединените щати. Това повече няма да е така.“, завърши Песков.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Песков, отправям ти заплаха, че ще ти затворя черно море, така че бързо пращай танковете към България ….

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *