Костадинов: Правителството да поиска автономия за българите в Украйна

„Ще настояваме пред вече редовния кабинет Борисов 4, съставен от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ, да настояват пред украинските власти за автономия на териториите, населени с българи в Украйна. Напомняме на редовното правителство, че всеки българин е национална ценност, и го призоваваме да си свърши работата като се погрижи за автономията на областите, населявани от наши сънародници в Украйна“. Това се казва в позиция на „Възраждане“ по повод информация, разпространявана от някои медии, че българите в Украйна не желаят автономия.

За нас от „Възраждане“ е пределно ясно, че въпросната инициатива пряко се контролира от украинските служби за сигурност, част от които припомняме, че е бил и настоящият министър на отбраната в кабинета Борисов 4. В представяната разработка под формата на подписка, сред подписалите се  виждаме имената на хора, които и друг път са били ползвани. Например, когато българското Народно събрание  подкрепи инициативата за съхраняването на Болградския район, същите  хора бяха „активирани“. За една нощ те бяха събрани в телевизионно студио в Киев, намиращ се на 1200-1300км. от родните им места, за да обясняват „Как „малка“ България не трябвало да се меси в делата на Украйна.“, като на практика защитаваха ликвидирането на Болградския район, в който днес живеят десетки хиляди българи с българско самосъзнание.

Също така виждаме в подписката, че  присъстват имената на хора, които са редовни „клиенти“ на украинската прокуратура. През последните години спрямо тях са извършвани редица проверки. Наскоро видяхме аналогични случаи и с български политици, чиито дела са поставени на „трупчета“ в прокуратурата от години. Даваме този пример, за да покажем, че както някои български политици са зависими, така и някои украински политици, подписали въпросното писмо, са също зависими. Сред тях има и държавни служители, получаващи държавни заплати от Украйна, което от части  обяснява тяхната реакция. Предвид ситуацията в Украйна няма как да им се сърдим, че участват в подписка, защото разбираме, че те са притиснати от зависимости или от желание да запазят доходите си или и от двете.

Когато говорим за автономия, дори и да не е пълна, можем да разгледаме добрите примери. Например  в Район Тараклия, Молдова, където също има българска общност, нашите сънародници  ползват елементи на културната автономия и запазват националната си идентичност.  Ние знаем, че когато в Украйна се е провеждал референдум за отделянето на държавата от СССР, в Бесарабия е проведен и втори референдум за учредяването на самостоятелен „Болградски национален окръг“, но тогавашните украински власти са пренебрегнали този референдум, а настоящите власти се преструват, че такъв не се е състоял и се надяват, че никой не помни.

Ние искаме българите в Украйна да имат права както българите в Тараклия. Разстоянието между двата града е само 20 км., но ги дели една граница и нашите сънародници в Тараклия са много по-свободни от тези в Болград. Например в Тараклия и района могат да гласуват в български избори, а в Украйна не могат. Може и да грешим, но ни посочете кога  последно в Болград или в Измаил е имало българска избирателна секция? Искаме нашите сънародници в Украйна свободно да се възползват от правото си на двойно гражданство, а не да се налага да крият  българското си гражданство, както е сега. Искаме равни права за тях, права като на сънародниците ни в Молдова.

Ще настояваме пред вече редовния кабинет Борисов 4, съставен от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ, да настояват пред украинските власти за автономия на териториите, населени с българи в Украйна. Напомняме на редовното правителство, че всеки българин е национална ценност, и го призоваваме да си свърши работата като се погрижи за автономията на областите, населявани от наши сънародници в Украйна.

Искаме равни права за нашите сънародници с тези на украинските граждани, които имат унгарски или полски произход. Последните свободно заработват средства в Полша и никой не ги разглежда като сепаратисти. Защо това не може да се отнася и за нашите сънародници в Бесарабия? Нека си припомним последните инициативи, осъществени между президентите Зеленски и Дуда. Колко много се облекчи престоя на украински граждани с полски произход в Полша? Защо това да не се отнася и за нашите българи-тукани и българи-гагаузи от Бесарабия като идват в България? Видяхме, че дори двамата президенти разписаха договорености как полски държавни служители могат да работят на територията на Украйна в областта на правоохранителните органи. Защо това да не се отнася и за български държавни служители? Нека наши преподаватели да преподават български език в училищата там (сега е в много ограничен обем и винаги има оплаквания от дефицит на квалифицирани кадри), но не само това. Наши служители на правоохранителните органи също могат да подпомагат правоохранителните органи в Бесарабия в пътя им към евроинтеграцията, какъвто опит несъмнено нашите държавни служители вече имат.

В тази разработка на украинските служби се припомня за инцидента с поставянето на т.нар. „черен печат“ от страна на украинските власти спрямо председателя на „Възраждане“, което е крайно неудачно. Неблагодарно е да се говори за „враг“ на Украйна спрямо човека, дошъл да носи помощи. Не само това. Нелепо е да се хвалиш с поставянето на „черни“ печати на български граждани (а са ни известни поне още 4 случая през последните години), като се има предвид, че българските граждани, посещаващи Украйна, са поне 1000 пъти по-малко от украинските, посещаващи България. В международното право съществува принципа на реципрочност и ако трябва да се спази този принцип, би следвало българската държава да постави на минимум 5000 украински граждани подобен „черен“ печат. А още по-нелепото е, че този печат ще важи за всички страни от ЕС. Така че не е в интерес на инициаторите на подписката да припомнят този „злощастен“ инцидент – развитието му не е в тяхна изгода.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

12 коментара

  1. Да, съвсем скоро изборният рейтинг на „Възраждане“ ще удари по задниците всички други политици.Начиная от БСП, минавайки през ПП-ДБ,ГЕРБ – СДС,ИТН. ДПС не слагам в тази редичка – те са обречени!

  2. АМА ТОЗИ НЕ РАЗБРА ЛУ ИЛИ СЕ ПРАВИ НА ГЛУПАК ЧЕ, ИМЕННО НЕГОВАТА ПАРТИЯ УЗАКОНИ ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ И ПРАВИТЕЛСТАО.КРАЧКА СЛЕД КРАЧКА ПО ПЪТЯ НА СИДЕРОВ.

    • Адски много съжалявам, че не гласувах за кирчо и кокорчо, тъй като можа би войната в България щеше да започне по-рано.

    • Кибиците винаги са по-добри от играчите на терена, особено в България, това го знаем, но чакам да видя пасивната съпротива, която ще събори властта. Чакам Бойко и Ристю да си посипят главата с пепел, разбрали колко са недолюбвани, от госпожи и господа пасивните. Това мисля, че цял свят ще го оцени.

  3. Всичката Мара втасала, само онази си работа не вчесала. Проблемите в държавата ги решихме, цъфтим, ухаем и връзваме; един проблем животрептящ ни остана – автономията на българите в Украйна. Тези, които гласуваха за Възраждане и се бият в гърдите колко отговорни граждани са с това, че гласуват, чувстват ли се отговорни за това, което твори Възраждане с начина си на гласуване или те нямат нищо общо. Имат, имат. Тези, които вкараха Възраждане в парламента са точно толкова отговорни, колкото и самото Възраждане, даже повече.

    • Не ти ли се струва, че мнението е леееко ненормално?
      Там има почти 1 млн. българи и е стара българска територия, но ние сме ларж, що да не я подарим на румънуидите?
      Освен това каква държава имаш?
      Ние нямаме държава от 33 г.
      Дори в интернет има описание какво означава държава, а тази твоята не отговаря на нито едно от описанията.
      Просто с всяка изминала минута се убеждавам, че война тук трябва да има и то тотална война.

      • А аз какво пиша – че своята държава сме забатачили и не можем да оправим, българите в Украйна ще оправим. Да те светна – една от старите български държави е била на територията на Афганистан. Стара българска територия – с нея какво парвим. Държавата, дето я нямаме, да си я поиска. Така обаче и не отговори чувстваш ли се отговорен за това, което правят Възраждане, за начина по който гласуват и вкарват Делянчо Пеевския в конституционни комисии или ти само гласуваш, а през останалото време си за гъби.

      • Пълни глупости и измислици за наивници е, че сме имали държава в афганистан, пакистан, китай, новазеландия….
        Българските македонци не спят и редят какви ли не простотии.

    • Като главна „гъбарка“ на този форум, по-добре не коментирай парламентарни действия. Покажи чрез гандистки методи как стават триковете. Ще мълчим ли, ще ходим навъсено по съседната улица на прайдовете, не ги знам, но искам да ги видя. 60% сте, трябва да е грандиозно!

      • Абе знаех, че този форум не е кой знае колко“як“, ама чак пък толкова да е хилав, че аз да съм главната гъбарка, не предполагах. Аз моята пасивна съпротива си я прилагам ежедневно, всеки път когато трябва и има възможност и в най-дребните дори неща. Всеки път когато трябва да избираш между свободата и сигурността, собственото удобство. И в най-дребните и ежедневни неща.Това, обаче, всеки трябва сам да решава за себе си защото си нямаме Ганди.

  4. Нешка Робева:
    “…. Честно казано, ходът на „Възраждане“ ме възхити. Беше гениален!
    Урок втори!
    Ах, ако „Възраждане“ бяха останали и бяха гласували против… Дилян нямаше да бъде избран! И ПП-ДБ, щяха да бъдат изпрани. Така си е, без този ход на „Възраждане“, всичко щеше да мине и замине, както обикновено и хем вълкът сит, хем агънцата цели – бели белинички и току-що изпрани…
    Да, ама-не! Мнозина не ги разбират? Сериозно?
    „Възраждане“ изигра прекрасно картите си – насади „умно“-разкрасените на пачи яйца, отмъсти за просташките предизвикателства, с които непрекъснато ги замерят от трибуната, като даде възможност и на най-тъпите, да видят и осъзнаят, че образът и подобието са едно – здраво и завинаги свързани в борбата за запазването на корупцията…“ ….

    • Да, без значение е кой Сте, но е важно, че Виждате правилно събитията. Такъв трик съм ползвал някога, има неприятни усещания, лична загуба, но обществената реакция си заслужава. Надявам се тези наши съфорумци, които не го виждат, да проявяват обикновена глупост, а не целенасочено вредителство, защото да разбиваш единението на българите е точно това!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *