Конгресът на САЩ гласува 61 млрд. долара за Украйна

Камарата на представителите на Конгреса на Съединените щати прокара законодателен пакет на стойност 95 милиарда долара, който включва помощ за Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион.

Пакетът беше внесен за гласуване с широка двупартийна подкрепа, преодолявайки твърдата съпротива на част от Републиканската партия, която блокира в продължение на месеци отпускане на помощ за Украйна.

316 конгресмени гласуваха „за“ срещу 94 гласа „против“.

Освен помощ за съюзниците на Съединените щати пакетът включва разпоредба за прехвърляне на замразени руски активи в Украйна, както и налагането на санкции, насочени срещу палестинската въоръжена групировка „Хамас“ и Иран.

Очаква се гласуването на законопроектите да бъде тази вечер. Следва одобрение от Сената. От Белия дом обещаха веднага, след като мине гласуването, да бъде изпратена помощта към Украйна.

„Включихме и законопроект за употреба на активите на корумпираните руски олигарси, за да се помогне за отбраната на Украйна. Въведохме и концепцията за отпускане на заем в частта за помощ на украинското правителство, а не парите да са подарък. Включихме наистина важни санкции срещу Русия, Китай и Иран, които са новата ос на злото“, заяви Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

„Ясни сме още от октомври, когато предложихме първоначалния вариант на законопроекта, колко критично важна е тази помощ за Украйна и смелия украински народ, който се бие в защита на демокрацията и своята свобода. Гласуването е критично важно, защото украинците губят на бойното поле заради бездействието на Конгреса. Президентът ще подпише незабавно закона“, допълни Карин Жан-Пиер, прессекретар на Белия дом.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. В САЩ още взривяват влакове и се снимат с убитите индианци и когато осъзнаят къде се намират, ще са сами и мразени от цялата планета. Резултат от това, да ходиш и да се любуваш на собственото си отражение в огледалото, което носиш пред себе си.

  2. Фалирала държава помощи раздава!
    Мантрата е, че диктаторските режими си търсели външен враг и като се замисли човек, на тази мантра най-добре отговаря САЩ и т.н. демократичен свят от НАТО. Диктаторските режими имат проблеми с държави, които САЩ ръчка да има проблеми. Пример Финландия – докато не беше в НАТО проблеми с Русия няма, влезе в НАТО и веднага организира учение на границата с Русия да възпира руската заплаха. Е кой търси конфликта? Израел въобще не го коментираме. Южна Корея правят една камара учения да възпират Северна Корея, но агресора пак е Ким. Много ни лъже пропагандата.

  3. Ура-а-а в Нова ТВ обсъждаха най-важните десет придобивки на България след 98 г със Соломон Паси и с Надито Нейнска.Влизането ни в НАТО бе едно от най-големите придобивки, за останалото просто нямах сили да гледам.Да се чуди човек как в едни глави в 21 век може да има толкова голямо разминаване.Как не само България, а и толкова други се свлякоха в нозете на американо-английския хегемон.Как отново Европа е готвена за масова военна касапница.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *