Кой пусна Африканската Чума в България? Скандални Разкрития за Аферата, която съсипа отрасъла! С ВИДЕО:

Кой има изгода? Африканската чума по свинете започва все повече прилича на пошло изиграно селско театро – най- вече заради очевидното нежелание на управляващите да се справят с патовата ситуация. (Буди съмнение фактът че цяла Източна Европа се справиш с чумата с минимални щети, а само в България болестта доведе до погром) В същото време, заради избитите и заровени прасета, цената на свинското у нас скочи рязко. Нещо, от което най-голяма изгода ще извлекат чуждестранните вносители.

Нека разгледаме състоянието на този традиционен за страната ни отрасъл през последното десетилетие. След влизането на България в ЕС, свиневъдството й търпи тежки загуби. От 880 хил. прасета годишно, броят им се срина до 530 хил. И от износител, се превърнахме във вносител на свинско месо. Последва бавно възстановяване, като към 2016 г. официалната статистика посочи, че броят на свинете е нараснал до 616 хил. И идва 2018 г., когато статистиката сочи, че в страната ни вече се гледат 800 хил. прасета, а прогнозата е през следващите години броят им да нарасне още.

И ето ти чума! Тъкмо секторът започна да отлепя от дъното, а свиневъдите ни се размечтаха за износ, и… чума покоси и тръшна грухтящата им жива стока! Която пък болест българските власти решиха да изкоренят по крайно неадекватен, неефективен и варварски начин – като въпреки сигналите от ЕС, си клатиха краката 3 месеца и накрая изколиха накуп и до крак и болни, и здрави прасета. От БАБХ съобщиха, че до момента са заклани 80 000 животни, като общия брой на предвидените за умъртвяване е 130 хил. Но това, само при условие, че чумата не се разпространи и в други области. Тя обаче продължи да вилнее като хала и след като покоси северните части на страната, днес проби и в Югозападна България, където специалистите регистрираха няколко положителни проби.

Но нека разгледаме още официални статистики, защото именно там е заровено кучето и там е отговора на въпроса кой има полза от чумата у нас. Някогашният мощен износител на свинско месо България днес е на пето място в Европа по внос на същото. Внасяме го основно от Испания и Франция (50% от вноса). А също и от Германия, Белгия и Нидерландия (35%).

А България свинско отдавна не изнася. Отгледаните от нас прасета са предназначени изцяло за вътрешния ни пазар, но тази продукция задоволява едва 40% от нуждите ни. Причината да не изнасяме е, че цената на родното свинско производство е най- високата в ЕС. А цената е такава, защото производството е крайно недостатъчно дори за родния пазар. Така се получава нещо като параграф 22. Спирала, наложена ни от ЕС, която ни отвежда бавно, но сигурно към дъното.

Борисов в действие! :)

Кой ще спечели от унищоженото българско свиневъдство? След като страната ни от години не е конкурентноспособна на чуждите пазари и не осъществява износ, към момента тя разполага единствено със собствения си местен пазар. Пазар, на който заради чумата, цените вече стремглаво растат. Ето ти и печелившите- големите европейски производители и доставчици – Испания, Франция, Германия, Нидерландия. И даже не точно те, а мултинационалните компании, чиито офиси са позиционирани в тези държави. Добри комисионни ще заработят и чиновниците от родното БАБХ, на които ЕС плаща официален хонорар за всяко заклано животно.

Унищожението на отрасъла обаче нямаше как да се случи без услужливата небрежност на държавата на ГЕРБ, която месеци наред не направи абсолютно нищо, за да спре разпространението на болестта. Африканската чума бе оставена да шета из страната, без никой да се опита да я спре.

Възможно ли е да изколиш 130 хил. глави добитък, а болестта да продължи да се разпространява с все по-голяма сила? Възможно е когато гарантът за това е самото правителство. Същото с огромна доза наглост обвини дребните стопани с по 1-2 прасета в задния двор, че му пречели да си свърши работата. Трудно е да повярваш на гербаджийската власт, че е имала желание да овладее епидемията, при положение, че месеци наред не си мръдна пръста, за да я спре. Премиерът Борисов пък този път прояви иновативност и вместо върху „комунистите“, вината за поредния си управленски провал хвърли върху… румънските туристи. Наглите мамалигари донесли болестта и я разпространили бързо понеже ядяли по пътищата ни и си хвърляли боклуците, където им падне. Тъй рече Борисов, без някой у нас да му възрази. Само румънското Външно министерство му отвърна, че говори пълни глупости. 

Аферата обаче очевидно е много по- голяма и надхвърля мащабите на малка България. Става въпрос за многомилионни печалби на големи мултинационални корпорации, за които Брюксел лобира, а местната колониална администрация ГЕРБ чинно и безропотно изпълнява мръсната им поръчка. Поръчка, която повелява от традиционен производител на свинско месо, България да се превърне в 100 %-ов вносител на нечие друго свинско. Така, както под европейски натиск у нас бяха унищожени много други производствени и земеделски сектори. Общо взето- пълна свинщина… а крайният резултат е пред очите ни – ЕС преобрази цветущата някога социалистическа България в класическа колониална Евро-Кочина! Skandalno.net

Надя Колева, Пею Благов, Skandalno.net

КОЙ ПУСНА АФРИКАНСКАТА ЧУМА В БЪЛГАРИЯ! ИСТИНАТА за чумата по свинете (АЧС) и агротероризма в България
ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/1YD9ECPQ0Vg

Има ли АЧС в България? Интервю с Пламен Пасков ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/3StjagfPy3g

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. НАТО И ЕС ПУСНАХА ЧУМАТА ГЕРБ В БЪЛГАРИЯ НЯМА СПАСЕНИЕ ОТ ЧУМАТА ДОГАТО НЕ СЕ МАХНЕМ ОТ НАТО И ЕС

  2. Уважаеми Колева и Благов от Скандално нет. Потресаваща и затрогваща е Вашата професионална неграмотност и ниска обща култура. Липсата на познания за проблемите с болестите по животните и хората е отчайваща за Вашето ниво на интелигентност (предполагам). Може и да мислите друго, а в случая да осребрявате бездарна проза.
    Аз съм хуманен лекар и с проблема със заразните болести „воювам“ цял живот. Докторската ми дисертация е на тази тема. Жалко и безотговорно е да „вкарвате“ тежкия проблем с АЧС в политическия живот на изстрадалата ни Родина. Вирусите са най-големите „терористи в престъпния свят“ – за тях няма бариери, граници и ограничения, те проникват на всякъде. Вируса на АЧС е от особен тип – 50 години вече световните фармацевтични гиганти (ще станат милиардери за1-2 год.) не могат да направят ваксина. Този „терорист“ е много устойчив във всякаква среда – замразено месо 1,5 години, околна среда и изсушени фекалии и пръст – 5-6 месеца и т.н. Проблема с тази болест ще ескалира и ще става все по-голям. Мерките, които се взимат са адекватни, но не могат, да спрат разпространението на вируса. Ако не знаете, какво се случва с АЧС в света – вижте в Мрежата, в Русия, Китай (200 млн. – двеста свине са ликвидирани), Виетнам, Румъния, Унгария, Украйна и там, където болестта я има. В болестите няма политика има налагане на непопулярни и жестоки мерки и ограничения, за да се спре болестта. Не смея дори да помисля, ако АЧС стане зооноза-да се заразяват хора. Това ще е началото на Края. Ако не можете да помагате – не пречете. Бог да ни е на помощ (казва го лекар).

    • Д-р Кирилов (ако въобще сте лекар, а не най-обикновен гербаджийски трол) Във връзка с квалификациите ви относно двамата журналисти и статията им, която по думите ви издавала „потресаваща неграмотност“ и затрогваща „ниска обща култура“… Не приемаме оценка „неграмотност“ от човек, който пише думата „навсякъде“ разделно, а именно – „на всякъде“. А относно общата култура на пишещите- не мисля, че специализирана медицинска тематика като тази за вирусите е в пакета „елементарни познания“, които са задължителни за всеки интелигентен човек. Безпочвеното Ви обвинение че „осребряваме бездарна проза“ е също нелепо, но издава и вашата пристрастност към управляващата банда ГЕРБ. Твърденията ви, че срещу вируса на АЧС не можело да се вземат никакви мерки, също са грозна лъжа. Цяла Източна Европа се справи с този вирус на изключително ниска цена и с минимални щети за стопанствата, само в България епидемията доби апокалиптични размери. Защото ГЕРБ проспаха епидемията- 3 месеца бездействаха. А и след като твърдите, че вирусът на АЧС е устойчив в пръстта над 6 месеца, защо любимата ви власт се утрепа да закопава хиляди прасета по нивя и полянки, вместо да ги изгаря. А факта, че в цяла България е останал само един работещ екарисаж, защото точно по времето на ГЕРБ всички останали са закрити? И т.н. и т. н… Докторе или лъжедокторе (все тая), не пиши глупости. Прочети си още веднъж статията и коментирай твърденията в нея. И не се дръж като трол, освен ако не си такъв. А ако си – жив и здрав бъди и с паричките на Бойко се задави…

  3. Не съм Трол и никога не съм бил подвластен, на каквато и да било управляваща партия. Не членувам в партия и не съм на управленска позиция. Потресен съм от това, че преди да напишете апокалиптична статия за това, че има косвена причина за да се разпространи вирусно заболяване по животни, и че причината за това е политическа или икономическа поръчка, граничи с особено състояние на духа и на психиката, което в медицината има ясна, макар и трудно поставяна диагноза. Ако не вярвате на мен, трябва да повярвате на проф. Катранджев – директора на Института по заразни болести и на проф. Найденски – директора на института по микробиология на БАН. Вижте в Мрежата интервютата и мнението им по повод на болестта АЧС. Не е нужно да разбирате от медицина, от репликиране и мутация на вируси, за да се досетите, че с тази болест „нещо не е наред“. През последните години няма такъв феномен, като АЧС, който завладя огромни територии и ще продължава да шества (запомнете тези думи) в Европа и света. Проблема не е в моето „ясновидство“, а в устойчивостта на вируса и липсата на ваксина. Колкото до загробването на животните – това е начин, за ликвидиране на биомаса, който е много по-щадящ за околната среда, отколкото изгарянето, но на Вас, може би не ви Пука за това. В гробовете на животните, ако добре са направени, започва процес на анаеробен разпад и путрификация на биомасата, който „стерилизира“ труповете. Ако се загробят болни животни, в стадий на виремия, на 4-5 месец след това, ако със сонда се вземе материал от труповете и се направи вирусологично изследване – няма да бъде намерен вирус. Но това се проблеми, които не би трябвало да Ви вълнуват, това не е Ваша работа. Оставете този проблем на специалистите. Не пишете безумни становища за „световната конспирация“ и за това, че в болестта АЧС има политически и нелоялни търговски практики, които целят да „унищожат животните и икономиката на страната“. Това се нарича – злостен и мръсен ПР от „Журналисти“, които нямат собствено мнение, а пишат само за хляба. Жалко, но факт. Не се притеснявайте, има кой да се грижи и да решава глобалните въпроси, те не са „лъжица за Вашите уста“. Бъдете здрави и Бог да Ви е на помощ!

    • Ей, боклук лъжедокторски и най-вече герберо-тролски, бегай и се не връщай. Конспирация, казваш, били твърденията ни и „да сме оставели това на професионалистите“. Кои професионалисти? Онези от БАБХ, ли? Същите, за които вчера Генка Шикерова излъчи журналистическото си разследване по Нова тв. ли? Разследване, в което стана ясно, че същита са източили 60 млн. лв. от бюджета уж за горене на прасетата, а всъщност са прибрали по джобовете си, а прасетата са зарили незнайно къде, за да прикрият далаверата. За същите БАБХ ли говориш. Днес Главния прокурор Сотир Цацаров стартира проверка на случая с откраднатите от БАБХ пари за свинете и свинските им изпълнения с труповете им. Тролско-гербаджийско псевдо-докторче, ходи се застреляй най-добре. Но преди това изгледай разследването на Генка Шикерова за БАБХ и далаверата им със свинете. Филмът се казва „Война за трупове“. Приятно гледане. https://youtu.be/ig4vduX6irE

  4. Охо-оо! „Боклук, бегай, ходи се застреляй“! Това са изключително подходящи и впечатляващи изрази, за проблема – болести по животните! Познавам, такива като Вас, сложили са Ви да прескачате ниска летва и за това не се стараете, но това е причина да останете в тази ниша дълго време. Сигурно хляба Ви е горчив, но на това ниво друг на Ви се полага. Дъвчете бавно, за де не се задавите. А за Генка Ш. не се тревожете, тя е голям професионалист и ще оцелее. Тя знае, какво прави, а в тази тема хонорара и е космически, в сравнение с Вашия. Дано да има резултат – искрено и пожелавам успех!
    Петьо, моето момче не се запъвай, като рак на бързей, усещам те, че си посредствен и няма да направиш добър скок в бизнеса – липсва ти самооценка и обща култура. Надявам се с времето да натрупаш опит и знания и да станеш добър Журналист, но първо трябва да научиш, кой от Славейковите е Пенчо и кой Петко. Все от някъде трябва да се почне. На добър час! Сбогом!

    • Оффф, езикът ти е тролски, човече, отдалече ти личи, че си платен коментатор. Половината от изреченията в постовете ти по-горе си ги копи-пейстнал от интервюто на Катранджев (човек, чието оцеляване на поста му зависи от управляващите-б.а.). И от още един специализиран медицински сайт си ползвал. Буквално със запетаите си ги цитирал тия два източника. А какво да кажем за теб: Ти първо излъга че си лекар, после се представи като еколог, а накрая и като публицистичен критик се изяви… Докато всъщност си най-обикновен зле платен, посредствен гербаджийски трол. Затова: Марш оттук, платена американска подметко. Думите ти нямат никаква стойност.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *