Китай на форума „Г-20“: Ще работим с Русия за установяването на многополюсен свят

Пекин декларира, че възнамерява да работи още по-плътно с Москва и други съмишленици за установяването и развитието на многополюсен свят. Китайският външен министър Ван И заяви това във вторник на среща с руския външен министър Сергей Лавров в рамките на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия.

„Китай е готов да работи рамо до рамо с Русия и други страни съмишленици, за да насърчи силно развитието на многополюсен свят, да подкрепи решително демократизацията на международните отношения и да установи международна система на взаимоотношения между държавите, в чиято основа стои едно реформирано ООН“, цитира думите на министъра уебсайтът на китайското външно министерство.

Ръководителят на министерството също така заяви, че Пекин приветства връщането на Русия към споразумението за транспортирането на зърно през Черно море към страните от Третия свят. „Радваме се, че Русия даде знак за диалог и се съгласи да възобнови изпълнението на споразумението за транспортиране на зърно по Черно море“, заяви Ван И.

На 2 ноември руското министерство на отбраната заяви, че Русия се връща към участие в сделката за зърно, след като получи писмени гаранции от Украйна да не използва зърнения коридор за водене на военни действия срещу Москва. Министерството подчертава, че украинската страна е уверила, че „морският хуманитарен коридор ще се използва само в съответствие с разпоредбите на Черноморската инициатива и свързаната с нея разпоредба за Съвместния координационен център“.

Ван И също така увери, че Пекин ще продължи да поддържа обективна и справедлива позиция по конфликта в Украйна. В изявление, публикувано от китайското външно министерство, се казва, че външните министри на Китай и Русия са обменили мнения по въпроса за Украйна. „Китай ще продължи да поддържа обективна и безпристрастна позиция и ще играе конструктивна роля в улесняването на мирните преговори“, се казва в уебсайта на министерството.

Според дипломата Китай смята позицията на Русия за недопустимост на ядрената война за разумна и отговорна. „Китай обърна внимание на факта, че Русия неотдавна потвърди заявената си позиция, че ядрената война е невъзможна и неприемлива, като това е рационалната и отговорна позиция на Русия“, заяви Ван И.

На 1 август руският президент Владимир Путин в приветствието си към участниците и гостите на Десетата конференция за преразглеждане на Договора за неразпространение на ядреното оръжие заяви, че в една ядрена война не може да има победители и че такава конфронтация не бива да се разпалва.

На 9 ноември по време на заседанието на Общото събрание на ООН, посветено на доклада на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за 2022 г., Александър Шевченко от руската делегация отбеляза, че руската ядрена доктрина има чисто отбранителен характер и не позволява разширително тълкуване.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *