Киев призова големите западни енергийни компании да споделят печалбите си с Украйна

Енергийните компании, които са спечелили поради покачването на цените на енергията поради конфликта в Украйна, трябва да прехвърлят част от средствата за възстановяване на страната. Това мнение изрази министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко в интервю за Politico, публикувано вчера, съобщава ТАСС.

„Много енергийни компании правят огромни неочаквани печалби поради войната. Оценихме ги на повече от 200 милиарда долара. (…)Мисля, че би било справедливо да споделят тези пари с Украйна. Имам предвид  да ни помогнат да се възстановим, да възстановим енергийния сектор“, каза Галущенко.

Според Politico сумата, посочена от министъра, отразява печалбата за 2022 г. на пет компании: BP, Chevron, ExxonMobil, Shell и Total. Галущенко отбеляза също, че литовската държавна енергийна компания Ignitis gruppe възнамерява да прехвърли около 10% от печалбите за възстановяване на Украйна.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Много жалко, че Путин не иска да сподели един Сърмат с токсичната паплач в киеФ и техните сатаниски господари-британоварварите.
    Не че целият джендър-халифат няма нужда от пълно прочистване, но нека не се набутва чак толкова, защото Сърматите са скъпи.

  2. И ще споделят ли печалбите си големите енергийни компании??? Аз не съм видяла някой да споделя печалбата си с глупака, който работи и е зависим изцяло от него!?

  3. Хехехехехехехехехее
    да се спукаш от смях, тоз вярва ли си!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *