Фокс Нюз: Бразилия и Китай сключват търговско споразумение – отказват се от щатския долар

Председателят на Бразилската агенция за насърчаване на износа и инвестициите (ApexBrasil) Хорхе Виана хвърли истинска информационно-финансова бомба. Той обяви на Бразилско-китайския бизнес семинар в Пекин, Китай, на 29 март 2023 г., че Бразилия и Китай са сключили споразумение, с което изхвърлят щатския долар от търговията помежду си.

Председателят на Бразилската агенция за насърчаване на износа и инвестициите (ApexBrasil) Хорхе Виана присъства на Бразилско-китайския бизнес семинар в Пекин, Китай, на 29 март 2023 г.

Според информацията Бразилия и Китай са сключили споразумение да се откажат от щатския долар в полза на собствените си валути при търговските сделки.

Договорът, обявен в сряда дава възможност на Китай и Бразилия да извършват търговските и финансови транзакции помежду си директно, като обменят юани за реали – или обратното – вместо първо да конвертират валутите си в щатски долари.

Бразилската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите (ApexBrasil) заяви, че новото споразумение се очаква да „намали разходите“, да „насърчи още по-голям обем на двустранната търговия и да улесни инвестициите“.

По последни данни Китай е най-големият търговски партньор на Бразилия, на когото се пада повече от една четвърт от целия внос, следван от САЩ. Китай е и най-големият експортен пазар на Бразилия, на който се пада повече от една трета от целия износ.

През 2009 г. Китай изпревари Съединените щати като най-голям търговски партньор на Бразилия. Днес Бразилия е най-големият получател на китайски инвестиции в Латинска Америка.

Официални представители на двете страни постигнаха предварително споразумение за отказ от щатския долар през януари, а сделката беше обявена след китайско-бразилския бизнес формат на високо равнище в Пекин.

Бразилският президент Луис да Силва, който положи клетва през януари, се стреми да укрепи връзките си с Пекин след период на затишие в отношенията при предшественика си Жаир Болсонаро, който използваше анти-китайска реторика по време на мандата си.

Левият президент на Бразилия трябваше да посети Пекин миналия уикенд, но се наложи да отложи пътуването си за края на април, тъй като се разболя от пневмония. Вместо него в Пекин отиде голяма бразилска делегация, съставена от министри, сенатори, депутати и стотици бизнесмени – включително над 100 крупни предприемачи от селскостопанския сектор.

ВИЖ ВИДЕОТО:


Източник: „Фокс Нюз“, AP

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Мислех си че войната ще е лятото, но очевидно събитията се забързаха и прогнозата ми ще даде фира.

  2. Това са първи стъпки. Хилядолетният мир и щастие ще настъпи, когато светата троица на човешките паразити, политици, прависти и икономисти(подредени са по вредност), бъде свалена и унищожена като вид, с цялата си база от „знания“. За съжаление, това ще се случи в някой от следващите животи.

  3. Еми отказват се от зеления гущеров долар- без златно покритие. Печатан от фед на фащ. Хартия-не става за палене на огън.
    Тия банкстери имат 33 трилиона хартии дълг.
    Няма как да ги изплатят. Затова ги наливат във война.
    Ние-управлявани от тяхната клика- теглеща брутални заеми от световната банка- днес теглят хартия(между другото се печата у нас)- утре срещу тази хартия ще превземат земите и водите ни. Вече го правят!
    Вижте колко евреи са изкупили земи! Български! Тая сган продава земите и водите ни на шибаните евр@и!
    Въпрос на време е да се събудим с продадена територия!
    Те са незаконни! Не важат! Земята и водите ни са наши! А тия хаз@рски изчадия имат само един път- към ада!

  4. Цру веднага да смени президента на Бразилия! Както не веднъж са го правили

  5. Аржентина премина на отстрещната страна и президентът има среща с Байдън. На тази среща е осъдена ,,Руската агресия“. Като видят как русия играе заедно със САЩ за протакане на войната, даване на много жертви и съсипване на ЕС всички ще си променят мнението. За всички даже и невоенни е ясно, че когато искаш да спечелиш първо унищожаваш пътища, ж.п. и ръководството на врага, а Русия има такава възможност, но упорито протака войната, в интерес на САЩ и Китай. Всички ше се отдръпнат, а когато Китай получи още руски технологии и изгради противоракетна отбрана, единствено там изостава, ще завземе Сибир и Русия пак ще каже, че са ги излъгали.

    • Уви, все повече мислещи хора, които подкрепят СВО започват да правят крачка назад. Накрая ще останат само фанатиците с лозунгите:“Братска, свята…“ и т.н, а руснаците отново ще кажат, че Русия има само два съюзника – армията и флота. Ама каквото сам си направиш и Господ не може да ти го направи.И един виц, за разнообразие: Играят в Москва националните отбори по футбол на СССР и ГФР. Немците мачкат, един ветеран от трибуните крещи към руския отбор:“Слабаци, ние 45г до Берлин ги гонихме, вие тук, на родна земя не можете да се справите с тях“. От задния ред се обажда стар грузинец: Вярно, бихте ги, ама тогава треньорът ви беше друг.====>Е, няма го треньора, толкова могат.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *