Как Колониалната система на ЕС УБИВА България! Потресаващи факти:

Тотален срив на чуждестранните инвестиции в България през последните десет години, отчита доклад на Българската стопанска камара. За същото алармират и „Дойче веле“, и професорът по икономика Гарабед Минасян от БАН. През 2017 г. у нас са постъпили само 1,8 млрд. лева, което се равнява на 1,9% от БВП. Според експертите, чуждестранните инвестиции трябва да бъдат поне 5% от БВП, за да може да има устойчиво развитие на икономиката ни.

За сравнение, официалната статистика посочва, че през 2017 г. българските гастербайтери са изпратили в родината над 2,2 млрд. лева. Парите, които обаче няма как да бъдат отчетени, защото се носят на ръка, вероятно са поне още толкова.

„Държавата е рекапитализирана“, посочва се в доклада на Българска стопанска камара. Разбирайте, че страната ни е останала без външни капиталовложения, защото е ненадеждна.

Причините, които отблъсват чуждестранните инвеститори, са много: корупция, липса на квалифицирани, а често и на каквито и да е кадри, слабо правосъдие, лоши закони, разнебитена инфраструктура и пр.

Т.е., точно обратното, на това с което се хвалят управляващите през последните 10 години ГЕРБ! Да, ГЕРБ могат да заливат народа с пропаганда през поръчковите си медии, но няма как да излъжат чуждестранните инвеститори с парите.

Излезе и друга интересна статистика – на Евростат. Цените в България са поскъпнали с 84,6% от 2000 г. насам. Най- голям скок бележат цените на алкохола и цигарите, здравеопазването, образованието и сметките за ток, парно и вода, както и наемите. Публикуваме тази статистиката с ясното съзнание, че е тотално лъжлива. Защото цените на повечето стоки в България през последните 18 години са скочили поне с 300 – 350 %. Ако ползваме например като инфлационен индикатор минималната работна заплата, то от 130 лв. през 2000-та година, днес тя вече е 510 лв. Което е близо 4 пъти повече. Разбирай, че с толкова са скочили и цените в България за фиксирания период.

Но да се върнем на статистиката на „Евростат“: Колко пъти са нараснали доходите за този период? Според НСИ, средната заплата през 2000 г. е била 238 лева. А през 2017 – средната заплата е 1095 лева. Сметката показва, че за 18 години средното възнаграждение за страната е нараснало само 4,6 пъти! Т.е., ако заплатите ни растяха със същото темпо като цените, сега средната работна заплата би трябвало да е почти два пъти по 1095 лв, т.е., над 2000 лева!

Безспорно е, че за да си средна класа в момента, месечното ти възнаграждение би трябвало да е около 2000 лева, т.е., 1000 евро. Но подобни заплати са достижими едва в няколко сектора у нас и то предимно в столицата. Извън големите градове, заплата от 1000 лева е напълно недостижима, да не говорим за по-голяма от тази сума.

Естествено, разликата в заплащането по градове и региони води до масова миграция, скупчване на населението в няколкото големи града на страната и емиграция в чужбина. Вследствие на което обезлюдяват големи територии в страната. В България остават предимно незнаещите и неможещите. Затова и работодателите масово се оплакват от липса на работна ръка и квалифицирани кадри. Такъв е основният проблем и на чуждестранните инвеститори.

Западняците ни натресоха неолиберална колониална система, при която: Парите, които спокойно бихме могли да печелим у дома, сега получаваме чрез робския си труд в чужбина. Затова и западните  политически ментори на България държат заплатите у нас да са ниски. За да ходим да работим на безценица в големите им фабрики в Берлин, Париж и Лондон. Та нали заради вопиющата нужда от евтини работници, същите тия западняци стигнаха дотам да си внасят ислямски джихадисти. Само си помислете: Ако в момента средната заплата у нас беше не 1000, а 2000 лева, дали някой щеше да ходи да блъска в Германия за 1200 евро и да живее в мизерия? Едва ли!

Дали гастербайтстването е най- доброто решение за България и българите? Категорично не. Всъщност е възможно най-голямата от всички злини! Защото с труда си на Запад, нашите мигранти всъщност помагат на тази робовладелска неолиберална система да дебелее и крепне. Ето как: Първо – отиват да работят за жълти стотинки на Запад… и второ- – изпращат част от тези пари на близките си в бедстваща България. Така мигрантите ни захранват неолибералната експлоататорска система и на Запад, и в родината си. Веднъж биват експлоатирани на Запад, а втори път ги ограбва назначената от същия тоя Запад местна колониална върхушка – сиреч ГЕРБ. 

Но да се върнем на първоначалния проблем за липсата на чуждестранни инвеститори в България и какво означава драстичния им спад. Фактът, че ги няма е изключително тревожен, защото е сигурен знак, че … Територията ни е разграбена и на нея вече не е останало нищо за експлоатиране. Дори и хора. Знак е за това, че България умира!  Skandalno.net

Автор: Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *