Казаците минаха в защита на Луганската народна република

казациКазашки формирования, които контролираха значителна част от територията на самопровъзгласилата се чрез референдум Луганска народна република, решиха  да влязат на подчинение на властите на ЛНР.

Това написа на страницата си във Facebook шефът на „Информационна съпротива” Дмитрий Тимчук. Той обяснява, че това се е случило „след серия конфликти и доста сериозни загуби в личния  състав на казашките формирования в резултат от „прочистванията”.

Тимчук твърди, че казашките бригади ще влязат в състава на въоръжените сили на ЛНР при условие, че имат  правото на отделен род войска. Преговорите текат и те ще получат това право. Не  става ясно  за какви точно казашки формирования по численост и боеспособност става дума.

От октомври миналата година казаците са били под командването на атаман Сергей Косогор . В началото той избягва открит конфликт с луганските власти, а просто пази териториите с казашко население .

В края на декември обаче стават първите сблъсквания между представители на Луганската република и казаците в селището Антрацит, а в средата на януари са последвани от нови боеве в град Ровенки. Ръководителите на казашките формирования решават да запазят временен неутралитет  и отказват да пратят своите хора за участие в боевете при Дебалцево.

Косогор открито обявява своето нежелание да се подчинява на властите в ЛНР. Той издава заповед да бъде  задържана група представители на републиката, а след това лично  критикува по телевизията властите на ЛНР.

На 28 февруари обаче в града навлизат въоръжени опълченци  и след продължителна битка Косогор е арестуван и откаран в затвора в Луганск. Явно повече от подчинените му се са били съгласни с неговата политика, защото веднага след това те започват преговори с местните власти, а сега вече казашките войски се присъединяват към луганските.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *