Йосиф Кобзон на чист украински: В ЕС ме пускат да ходя, в Украйна не

ЙосифСлед като вчера бе официално съобщено, че Йосиф Кобзон получава виза и ще отпътува за Европа за лечение въпреки влизането му в забранителния списък на ЕС, известният певец,  призова официално  на литературен дуел президента Петро Порошенко и министър-председателя Арсений Яценюк.

Певецът, който е депутат в руската Дума избра тема  украинския език и украинските поети, чиито стихове той знае наизуст, но не е сигурен, че първите мъже в страната ги знаят.

 Според Кобзон , в Донбас винаги се е говорило на руски език, защото населението там е руско, но в училище е изучаван и много обичан и украинския език и там се учила много сериозно прекрасната според него  украинска литература, която той обожавал.

Певецът беше обявен за персона нон грата, след като изнесе концерт в Донбас, когато републиката се провъзгласи за самостоятелна и се отдели от Украйна. Той беше обвинен в предателство, че подкрепя опълченците и получи забрана да стъпва на територията на Украйна.   Порошенко пък предаде списъка на ЕС и така забраната стана за целия съюз.

Кобзон обаче е болен от рак се лекува вече седма година в европейска клиника, където са специалисти по неговото заболяване и го докарват до ремисия. Сега той получи специално разрешение от ЕС въпреки санкционния списък на Брюксел, да продължи лечението си в клиниката през септември. От Украйна обаче изразили недоволство, че за него се прави отстъпка.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *