Иран се присъединява към ЕврАзийския икономически съюз на Путин!

В условията на остър сблъсък със САЩ и ЕС, Русия бавно, но методично и сигурно разширява обхвата на военно-икономическия си геополитически проект „ЕврАзийски съюз“.

След като миналата година Куба  и Узбекистан се присъединиха към проекта като наблюдатели, а Таджикистан стартира програма за интеграция към съюза, днес и Иран обяви, че е започнал преговори с Русия за пълно присъединяване към ЕврАзийския съюз:

Председателят на иранския парламент Мохамад Багер Галибаф, който е представител на консервативното крило и е сред най-влиятелните ирански политици, обяви днес официално решението на Техеран.

На 10 февруари, връщайки се в Техеран от Москва, политикът заяви, че е обсъдил темата за евентуално присъединяване на Иран към ЕврАзийския икономически съюз. А с днешното си изявление  информира, че преговорите са приключили успешно и окончателното подписване на споразумението е въпрос на седмици.

През октомври 2019 г. в столицата на Армения, Ереван беше подписано споразумение за зона за свободна търговия между Иран и ЕАИС. Но сега очевидно Иран се е устремил към още по-плътна интеграция с ЕврАзийската общност, която се състои от държавите Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан. До момента целта на ЕврАзийския съюз беше да обедини икономически и военно страните от бившия СССР, но с включването на Иран ЕАИС излиза извън обичайните „постсъветски“ рамки.

Включването на Техеран е исторически крайъгълен камък за съюза. Само 10 години след създаването му, 80 % от търговията между държавите-членки се извършва в националните им валути, а тенденцията е до 3 години доларът да бъде изключен напълно като разплащателно средство.

Тоест, структуриран по този начин съюзът пази страните-членки от западни санкции, които няма да постигнат никакви резултати.

С включването на Иран планирания от Русия транспортен коридор Север-Юг, ще възкръсне за нов живот. За транспортния коридор Север-Юг Прочетете тук 

Нека подчертаем, че в този Ирано-Руски проект Китай няма участие. Въпреки, че не се изключва възможността на по-късен етап проектът да се интегрира с китайския „Един пояс, един път“, който върви от изток на запад.

Интересна конфигурация се оформя на евразийския континент. Подложена на безпрецедентен натиск от Запада в лицето на САЩ и ЕС, Русия не само стоически понася икономическите им и търговски блокади, но и методично и настъпателно разгръща своите проекти на изток. При това доста успешно. И без излишен шум и фанфари.

На предела на Новия световен ред и на прага на новия многополюсен свят ЕврАзийския военно-икономически съюз под ръководството на единият от бъдещите световни полюси Москва, започва да добива своите очертания. Skandalno.net

>Превод: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. ОСТАВА В МЕН ЗАГАДКАТА ?

    НАС НИ ЛЪЖЕХА, ЧЕ СЪЗДАВАНИТЕ БАЗИ СА СРЕЩУ ИРАНСКИТЕ РАКЕТИ, КОЙТО ТОГАВА НЕ МОЖЕХА ДА ДОСТИГАТ БЪЛГАРИЯ. СЕГА КОГАТО РУСИЯ И ИРАН СТАВАТ В СЪЮЗИ, И КАТО ЗАПОЧНАТ ДА ХВЪРЧАТ РАКЕТИ ОТ ИРАН ДО БЪЛГАРИЯ НА КОЙТО НИЕ НЕ МОЖЕ ДА ОТГОВОРИМ …. НАШИТЕ НОВИ БРАТЯ ОТ САЩ – ИЗРЕЛ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕНОСТИ – НАТО, КАТО РЕКАТ ДА ГИ ПОСРЕЩНАТ И ДА ИЗПРАЩАТ РАКЕТИ В ИРАН, КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ДРУГИТЕ БАРТЯ РУСНАЦИ, НА КОЙТО ЩЕ ЧЕСТВАМЕ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ НА „3 МАРТ 2021 “

    БЪЛГАРИО МИЛА, ЗЕМЯ НА ГЕРОЙ, СРЕЩУ КСЕРКС ЛИ ЩЕ СЕ БИЕМ СЪС ЛЪКОВЕ И СТРЕЛИ ?

    ПО-ДОБРЕ Е ДА ДОЙДАТ ДА НИ ОСВОБОДЯТ, НИЕ НЯМА ДА СЕ БИЕМ С ТЯХ КАТО ПРИ ТЕРМОПИЛИТЕ !

    СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВО

    • Алоууу докторе, какви ракети сънуваш? Като си такъв русофил, чии го дириш в Швеция?
      Я бегай в Чукотка!

  2. ОТРЕЗВЯВАНЕТО ОТ ОГЛУПЯВАНЕТО ЯВНО Е ПО БАВЕН И БОЛЕЗНЕН ПРОЦЕС, ПРЕДИ ДА ПОЧНЕ ПОУМНЯВАНЕТО И ПОМЪДРЯВАНЕТО.ДАНО 30 ГОДИНИ ДА СА НИ СТИГНАЛИ И ДА НЕ Е ТВЪРДЕ КЪСНО ДА ЗАПОЧНЕМ ДА МИСЛИМ И ДА РЕШАВАМЕ МЪДРО. ИЗЯДОХМЕ СОЛТА,ОТНЕСОХМЕ СТОТЕ ТОЯГИ И СИ ПЛАТИХМЕ 100 ТЕ ЖЪЛТИЦИ!ДА МИСЛИМ И РЕШАВАМЕ! ИДВА 04.04.2021Г.

  3. За да влезем в Евроазийския съюз, трябва преди всичко да трошнем вратата на НАТО заедно с технете бази, заедно с технете лакеи у нас начело с кдна тиква отгледана в шопското село Банкя.

  4. БГ е Европа. Дреме ни на долуподписания за някакъв си евразийски съюз

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *