Индийският външен министър Отказа да осъди Русия заради войната в Украйна

„Мога да ви дам много примери за държави, нарушили суверенитета на други държави. Какво ще кажете, например, за САЩ? Ако попитам къде беше Европа в тези случаи, ще получа като отговор дълго мълчание“, заяви индийският дипломат номер едно по време на двудневната си визита в Австрия. Оценките по отношение на външната политика се правят само на база на това какъв е дългосрочният интерес и дали е добро за света. А украинският конфликт „не е в интерес на преките участници в него. Следователно е редно да се запитаме кой има полза“, посочи индийският външен министър.

В късната новинарска телевизионна емисия снощи бе излъчено интервю с  министъра на външните работи на Индия Субрахманям Джайшанкар, който вчера постигна договореност с австрийския си колега Александър Шаленберг за споразумение между двете държави за партньорство по въпросите на миграцията и мобилността. Желанието на Индия да се допуска единствено легална миграция е от полза за световната икономика, от полза за австрийската икономика.

В телевизионното интервю индийският министър защити позицията на своята страна по войната в Украйна и отказа да осъди Русия, което днес бе отбелязано от водещите австрийски медии. Според Джайшанкар изходът от войната е в диалога и дипломацията. Същевременно той отправи критика към Европа заради въздействието на обявените от нея анти-руски санкции върху държави като Индия.

„Мога да ви дам много примери за държави, нарушили суверенитета на други държави. Какво ще кажете, например, за САЩ? Ако попитам къде беше Европа в тези случаи, ще получа като отговор дълго мълчание“, заяви индийският дипломат номер едно по време на двудневната си визита в Австрия. Оценките по отношение на външната политика се правят само на база на това какъв е дългосрочният интерес и дали е добро за света. А украинският конфликт „не е в интерес на преките участници в него. Следователно е редно да се запитаме кой има полза“.

На критиките, че от началото на войната в Украйна Индия е увеличила пет пъти своя внос на петрол и газ от Русия Джайшанкар обясни с действията на Европа: „За същия период Европа е внесла шест пъти по-големи количества, отколкото Индия.“

И добави: „Европа съкрати своя внос по начин, удобен за Европа“, заяви външният министър, посочвайки дохода на глава от населението в ЕС, който е около 60 000 американски долара. В Индия доходът е 2000 американски долара на глава от населението. „Страната ми има нужда от енергия и не е в състояние да плаща високи цени за нея“, отбеляза той. „Цената на петрола на световните пазари се удвои през последните месеци заради това, че Европа се отказа от руския петрол и започна да го купува от Близкия Изток. Това неимоверно покачи цените. Тези мерки на Европа упражняват натиск върху глобалните петролни пазари и върху нашия внос“, обясни Джайшанкар.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *