Икономиката на САЩ в КОЛАПС! КИТАЙ тотално ги СМАЧКА!

От началото на годината американските финансови издания вече 5 пъти излизат със заглавия от типа: „Приключи най-лошата финансова седмица за последните години“. А все още не е дошъл април…

Икономическите гурута на тези вестници твърдят и анализират, че с всяка следваща седмица става все по-зле. А колапсът все не идва. Ето защо: Всяка седмица, в петък пазарите са спасени от срив заради гонга, който обявява края на търговете. А в началото на следващата седмица спекулантите от Федералния резерв (с помощта на вливане на пари, което наричам „скрито QE“) рязко вдигат индексите. Или както казва капитан Альохин: „Момче, това е номер за аматьори – виждал съм го вече стотина пъти“.

Впрочем сто рубли няма да спасят бащата на американската демокрация. Защото въпреки светата увереност на повечето американци, от 2008 година насам светът вече не се върти около Нюйоркската фондова борса.

Вместо това на 26 март 2018 г. на Шанхайската борса най-накрая започнаха търговете за нефтени фючърси. При това доста активно – само за първите 20 минути от търговете бяха сключени 14 хил. сделки.

Китай излезе на първо място в света по потребление на петрол (още през 2017 г. при потребление от 610 млн. тона Китай внесе 420 млн. тона петрол – при настоящите му цени стойността на тези сделки е почти 4 трилиона долара). Китай се превърна в най-големият петролен пазар на планетата и търговията с него в неизбежните юани неизбежно ще удари болезнено петродолара.

Проблемите на кухата американска икономика се задълбочават и от факта, че Иран и Венецуела вече са се отказали да търгуват петрола си в долари. От 2 години насам и Нигерия продава петрол на Китай само в юани. На път да се откаже от петродолара е и Русия, която в момента изпитва системата си за търговия с рубли.

Друга неприятност за САЩ е новината, че от 1 април китайците планират да обявят санкции против САЩ в отговор на въведените от Тръмп митнически и тарифни бариери, а също така и срещу US-ограничението за внос на китайски стоки. Засега никой не знае какви мерки ще са точно китайските контрамерки. Пекин държи тази информация в тайна), но много отрасли от американската икономика, пряко свързани с КНР, вече са в паника.

Според отправените от Китай намеци, списъкът на американските стоки, които ще бъдат подложени на ответните мерки, е от цели 128 точки.

Американските борсови индекси все още не са се сгромолясали и сринали до нулата единствено заради тяхната пълна и тотална откъснатост от реалната икономика. Те отдавна живеят свой живот, както и „пазарната капитализация“.

Иначе нямаше как акциите на стабилно губещата „Тесла“ да струват повече от акциите на не по-малко губещия „Форд“. Това е безсмислица.

Впрочем дори и виртуализацията на американските фондови борси няма да ги спаси, заради факта, че настоящия график на динамиката им на практика съвпада с двете най-тежки икономически кризи в историята на САЩ.

Впрочем нека видим какво ни говори ЗАПАДНАТА икономическа наука: „Въвеждането на ограничителни мита е признак за неефективност на икономиката“. Слушате ли, мили мои? Американската икономика е неефективна! Не се ли шокирахте от този факт.

Добавете и че американският бюджет е дълбоко дефицитен и всяко повишаване на лихвения процент по „съкровищните“ американски задължения с 0,25% ще доведе до бюджетния дефицит с допълнителни 50 милиарда долара. Скоро с такива темпове „трежърис“ може да се превърнат в „трешърис“ (боклукчийски).

А Дони Тръмп намали с още данъците за US-милиардерите (за себе си, а и за своите другарчета), така че в американския бюджет се образува дупка от още няколкостотин милиарда.

И сега идва и публикуването на малоумно раздутия проект за държавния бюджет на САЩ за 2018 г. С рекордно високи разходи за „отбрана“. (Другарю Путин, поздравявам ви, янките се включиха в надпреварата за въоръжаване!) При настоящето състояние на финансите им обаче това ще е окончателната смърт на едва дишащата американска икономика. Колкото и да се опитват да ни лъжат със статистика и колкото и да включват банковите транзакции и спекулации на борсите в брутния си продукт…

Под приказките за „руска агресия“ САЩ възнамеряват да изхарчат за „отбрана“ повече от 800 милиарда долара. Това е то „най-миролюбивата нация на планетата“ с всичките й стотици военни бази в десетки различни страни.

Междувременно, докато руските либерали-западници крещят „защо да харчим за отбрана, раздайте на пенсионерите тези ракети!“ образецът им за подражание САЩ харчи рекордни суми за военния си бюджет и то при положение, че всеки шести в САЩ живее на купони за храна, а в центровете на големите градове, по тротоарите и парковете има огромни палаткови лагери за бездомници.

Може би някой ще поиска да поспори с мен, да разкаже какви блестящи перспективи имат САЩ в развитието си? Давайте! Посочете ми какви са двигателите за техния ръст, на кого и какво ще продават (особено в условията на започващата търговска война с ЕС и Китай)? Или какво може да тласне производителите да преместят производството си в САЩ, където няма нито подходяща инфраструктура, нито редки минерали, нито вече дори достатъчен брой квалифицирани работници?

Самите американски икономисти и аналитици масово пишат, че „преобладаващото мнозинство от хората, които сега си плащат пенсионни осигуровки, едва ли ще се радват на осигурена старост“. Това е крайно неприятна реалност за тях, която едва ли ще успеят да избегнат.

Лично аз не знам как САЩ ще запазят хегемонията си по света и настоящето си равнище на потребление. Нито заедно, нито поотделно. Според моето скромно мнение това е просто невъзможно. Та съвета ми е Поне да пробват една социалистическа революция. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Много професионална статия!
    Напоследък рядко чета такива.
    Благодаря !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *