Израел свали видеото, което уж доказвало, че болницата е ударена от ракета на Хамас

Видеоклип, в който се твърди, че ударът по болницата Ал-Ахли в ивицата Газа е бил нанесен от територията на анклава от силите на Хамас, е бил премахнат от официалните страници на Външното министерство на Израел и на израелския посланик в САЩ Майкъл Херцог в социалната мрежа X (бивш Twitter). Това съобщи списание Newsweek.

Изданието информира, че на официалните страници на израелското правителство е публикуван видеоклип, в който се твърди, че ударът по болницата е бил нанесен с ракета от ивицата Газа – тоест от силите на Хамас. Журналистът от The New York Times Арик Толер обаче оспори точността на кадрите заради времевите маркери във видеото. Експертна оценка, цитирана от Толер доказа, че видеото е записано около 40 минути след експлозията в болницата, съобщава изданието. Впоследствие видеото беше премахнато от два акаунта, без да се посочва причина, отбелязва вестникът.

Прессекретарят на Израелските отбранителни сили в резерва Джонатан Конрикус отклони въпроса към израелското външно министерство, като заяви, че то е отговорно за публикуването на видеото. „Израелските отбранителни сили не са публикували това видео и трябва да попитате външното министерство какво се е случило, защо са го публикували, както и защо впоследствие са го премахнали. Сигурен съм, че те се грижат за точността и достоверността на информацията“, каза Конрикус пред Newsweek.

„А що се отнася до министерството на отбраната, нищо не се публикува в официалните ни акаунти, докато информацията не бъде проверена“, подчерта той.

Припомняме, че по-рано днес военният експерт Андрей Леонков развенча „доказателствата“ на Израел за това, че нападението срещу болницата в Газа не е дело на техните въоръжени сили, като ги нарече недостоверни, тъй като не съдържат сателитни снимки. Според него болницата е била погрешно ударена от израелска ракета, насочена към огнева позиция в близост до болницата, от която позиция са били изстреляни палестински ракети „Касам“. „Нито Хамас, нито Ислямски джихад разполагат с боеприпаси с такава мощност, като онези, които са унищожили болницата“, посочва Леонков.

„На фона на изявленията на израелските политически и военни лидери, особено за това, че в Ивицата Газа няма невинни, че всички там са потенциални бойци на Хамас, думите им за тяхната непричастност към удара по болницата няма да бъдат възприети“, посочва Андрей Леонков.

„Ударът по болницата най-вероятно е нанесен с бомба GBU-31 с калибър 910 кг. Те принадлежат към класа JDAM, това са прецизни оръжия. Всички израелски бомбени удари по Газа до момента са извършени именно с JDAM“, каза той. Междувременно палестинските бойци имат проблеми и с експлозивите, ракетите и калибрите. „Те не разполагат със система за изстрелване на мощни ракети“, обясни експертът.

Същото мнение изрази и американския експерт и журналист Джаксън Хинкъл. Той проучи видеозапис, на който не се вижда, но се чува звука на ракетата, която удря болницата в Газа, и заяви, че звукът на приближаващата ракета е същият като на американските бомби JDAM, и изобщо не прилича на звука, издаван от палестинските ракети.

Източници: ТАСС, newsweek.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *