Путин от Пекин: Ако Русия е загубила войната, както твърди Байдън, нека дойде в Москва на чаено парти с палачинки

Руският президент покани ръководството на САЩ на чаено парти с палачинки в Кремъл по повод победата на Украйна във войната. Така иронично Путин коментира развитието на специалната военна операция и твърденията на Джо Байдън и други висши представители на администрацията на Белия дом, че Киев е на път да победи.

Руският държавен глава информира още, че самолети, оборудвани със системи „Кинжал“ започват да патрулират над Черно море, отговаряйки на журналистически въпроси по време на посещението си в Китай.

Държавният глава нарече удара по болница в ивицата Газа „ужасно събитие и катастрофа, която може да означава и край на конфликта в Близкия изток“. Руският лидер изрази увереност, че доставките на американски ракети АТАСМС няма да помогнат на Украйна, и открехна завесата какво са обсъдили с китайския президент Си Дзинпин „на чаша чай“.

ТАСС събра основните изявления на Путин от пространната пресконференция:

За „кинжалите“ над Черно море

„Руските военновъздушни сили започват постоянно патрулиране в неутралната зона на въздушното пространство над Черно море. Нашите самолети МиГ-31 са въоръжени с комплекси „Кинжал“. „Тези комплекси имат обсег на действие над хиляда километра и скорост девет Маха.“

Това решение се взима в момент, когато Съединените щати взимат все по-голямо участие в украинския конфликт. „А също и във връзка с конфликта в Близкия изток. Всичко, което се случва там допълнително нагрява атмосферата“.

„Това не е заплаха, но ние ще упражняваме визуален контрол, контрол с оръжие върху онова, което се случва в Средиземно море“.

Относно доставката на ракети ATACMС за Украйна

Ракетите ATACMS, които Вашингтон тайно достави на Киев, няма да променят коренно ситуацията: „Факт е че тези ракети представлява допълнителна заплаха за нас, но ние със сигурност ще можем да отблъснем тези атаки.“

„В този ред на мисли – Украйна не я чака нищо добро. Тези доставки само удължават агонията й.“

За специалната военна операция

Твърденията, че Руската федерация е победена в Украйна, са нелепи: „Ако Русия е загубила войната, защо САЩ ще доставят на Украйна АТАКМС? Ако е така, да си прибират АТАКМС-ите и всички останали въоръжения, и да заповядат при нас на чаено парти с палачинки“.

Украинските въоръжени сили са започнали поредната контраофанзива, „отдавна обявена и очаквана от нас“, сега атакуват в Херсонското направление: „Резултат още нямат, но пък вече имат големи загуби. Няма никакъв резултат, точно както беше в Запорожие и други направления“.
Москва регистрира обнадеждаващи промени в реториката на Запада и Киев по отношение на възможните мирни преговори. „Ако украинската страна иска истински преговорен процес, обаче е необходимо това да стане не чрез някакви „театрални жестове“, а първото нещо, което трябва да направи, е да отмени указът на украинския президент [Владимир Зеленски], забраняващ преговорите за мир с Русия“.

За конфликта в Близкия изток

Ударът по болницата в Газа е „ужасна трагедия- стотици убити, стотици ранени“. Разчитам го като сигнал, че „трябва да прекратим този конфликт възможно най-скоро, поне да сведем въпроса до възможността да започнем някакви контакти и преговори“.

Телефонните разговори на Путин с лидерите на пет близкоизточни държави го оставили с впечатлението, че „никой не иска конфликтът да продължава, да се развива и да влошава ситуацията“. „На практика не разчетох в никоя от страните желание за развитие на конфликта, за превръщането му в мащабна война“.

Русия винаги е подкрепяла независимостта на Палестина: „Що се отнася до създаването на палестинска държава, ние имаме принципна позиция, тя изобщо не е свързана с настоящата криза, въпреки че, разбира се, изкарва този проблем на преден план за решаване. Придържаме се към решението на ООН от 67-ма година за разделянето на територията на две независими държави – Израел и Палестина със столица Източен Йерусалим. За целта Израел трябва да върне земите на палестинците в границите от 67-ма година“.

За отношенията с Китай

Русия изпревари Германия по обема на търговския оборот с Китай, а „сред нерегионалните държави“ е на второ място след САЩ: „Обемът на търговския оборот, за който говорим днес, е наистина впечатляващ. В края на краищата ние си поставихме за цел да достигнем 200 млрд. долара през 2024 г. И когато формулирахме това през 2019 г., ще ви кажа честно: малко хора вярваха, че достигането на такъв оборот изобщо е възможно.“

Правителствените ръководители на Русия и Китай ще представят подробно осемте точки, договорени по време на посещението на Си Дзинпин в Москва през март, и ще подпишат план за сътрудничество между двете страни до 2030 г. на среща в Бишкек. „Това е много добър план, той е толкова конкретен, съществен“, заяви руския лидер.

В Пекин Путин и китайският лидер обсъдиха поверителни теми на четири очи след разширените и тесни разговори: „Двамата с него разговаряхме на четири очи на чаша чай. Говорихме час и половина, може би два часа, и обсъдихме някои много поверителни въпроси лице в лице, беше лаконичен президентът на Руската федерация.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *