Избори по ГЕРБ-ерски: 660 хил. гласа срещу ГЕРБ – на Боклука, Репресии срещу Опозицията и Ромски Кючеци на победата!

661 000 са невалидните бюлетини на местните избори, което е 15 % от общия вот. Което пък автоматично значи, че бюлетината на всеки шести българин е отишла в боклука… според властта – защото не знае как се гласува. Празните бюлетини са отделно. Хората масово са сбъркали, заради листите за общински съветници, разясни ни вещо герберския глашатай Михаил Константинов тази сутрин по телевизията.

Тези 15 % недействителни бюлетини обаче са своеобразен рекорд за България, тъй като на предишни избори броят им е стигал максимум 6 %. Но дали с 15 % или с 6 %, сме твърде далече от нивото в Европа, където невалидният вот никога не надвишава 1 %. На някакъв регионален български дебилизъм ли се дължи това или на нещо друго, питаме се ние от Skandalno.net. И тутакси се убеждаваме, че по ще да е по причина онова „нещо друго“. Затова и преди местните избори тази година президентът Радев многозначително призова (не народа, а управляващите от ГЕРБ) за намаляване процента на недействителните бюлетини. И сякаш напук- се случи точно обратното – процентът се увеличи рекордно – двойно, че и отгоре.

За ниската избирателна активност:

Както президентът изтъкна, ниската избирателна активност на тези избори се дължи основно на убеждението на гласоподавателите, че изборите се фалшифицират от управляващите. И явно са си съвсем прави. Защото точно това се е случило с бюлетината на всеки шести българин. Да си припомним, че избирателната активност на балотажите в Пловдив и Варна не успя да мине 24% при средна избирателна активност за страната над 50 %! Очевидно е, че на тези избори част от действителните бюлетини са заменени с невалидни и празни.

Ето и още един аргумент в тази посока: на последните парламентарни избори недействителните бюлетини бяха около 170 000, а на последните евроизбори – 80 000. При приблизително същият процент гласували, на сегашните местни избори недействителните бюлетини бяха 660 000!?!

И още няколко интересни факта от местни избори 2019:

Йорданка Фандъкова спечели в София с едва 20 366 гласа пред опонентката си Мая Манолова. Оказа се, че столичната кметица се радва на огромна подкрепа най- вече в ромските махали във „Факултето“, Филиповци и в кв. „Христо Ботев“, където подкрепата за даскалицата по руски мина 90 %.
В Пловдив и Варна ГЕРБ също се оказаха любимци на мургавите избиратели и на първи, и на втори тур.
В Ловеч кандидатката на ГЕРБ спечели с едва 384 гласа преднина. А два дни преди балотажа опонентката й от БСП се оказа със запорирани банкови сметки и скоростно се превърна в обект на разследване на НАП. В Шумен пък ГЕРБ спечелиха балотажа със… 77 гласа повече от БСП… и това при 490 недействителни бюлетини.

Репресиите на властта срещу опозиционните кандидати за кметове и техните помощници са друга една тема. Няколко месеца преди изборите НАП и други държавни институции, насъскани от властта, стартираха десетки проверки и ревизии срещу кметове и общински съветници на БСП, както и срещу една дозина опозиционни журналисти. Освен случая с кандидат-кметицата в Ловеч Радина Банкова, чиито фирмени сметки бяха запорирани въз основа на изпълнително производство с фалшиви данни, подадени от самата НАП, е била уволнена дисциплинарно и учителка, функционер на Столетницата. Съкратени са от работа и други симпатизанти на партията, заети в общински дружества и в администрацията, а днес неизвестни запалиха къщата на общински съветник от БСП в Борован. Преди палежа същият бил заплашван да не се явява на общинска сесия и да не гласува.

Но да се върнем на изборните данни: Екзитполовете също бяха доста интересни и странни. Сякаш най-интригуващ бе случая в Пловдив, където на първи тур Дани Каназирева бе приплъзната от агенциите на второ място с 20% подкрепа. Това твърдяха и трите екзитпола, които би трябвало да са независими един от друг, а също и от управляващата мафия. Но не би… При реалното преброяване часове по-късно се оказа, че Каназирева взима едва 9 % и остава трета, а на балотаж отива бившият кмет Славчо Атанасов с подкрепа от 18 %. Впоследствие Каназирева, която по традиция на всички изборни кампании се къса да хули ГЕРБ, бе назначена лично от Бойко Борисов за областен управител на Пловдив.

Любопитен е и случаят в София:

В деня на балотажа в столицата екзитполовете в продължение на 2 часа обявяваха размазващата преднина на Йорданка Фандъкова, която уж водела триумфално на Мая Манолова с 15 %. В крайна сметка обаче разликата между двете се оказа 4,5 % или 20 366 гласа. Дето се вика- едно „Факулте“ разлика.   Skandalno.net

Надя Колева, Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *