Идва най-големият паричен шок от 52 години насам

Наскоро стана ясно, че така наречените държави от групата „БРИКС+“ ще обявят създаването на нова валута на годишната си конференция на върха на лидерите на 22-24 август. Това ще бъде най-голямото сътресение в международните финанси от 1971 г. насам. Защото е насочена директно срещу долара.

Просто светът е неподготвен за тази геополитическа ударна вълна!

Вероятно новата валута на БРИКС+ ще бъде обвързана със злато. Това е в полза силните членове на БРИКС – Русия и Китай. Те са двата най-големи производителя на злато в света, като заемат съответно шесто и седмо място сред 100-те държави със златни резерви.

Една от трудностите при разглеждането на въздействието на новата валута на БРИКС върху долара е, че всички доларови индекси сравняват съотношението на валута към валута. Но това е безсмислено, тъй като доларът, еврото и английската лира могат да пострадат от загуба на доверие едновременно.

Ако златото поскъпне от 2000 на 10 000 долара за тройунция, това ще доведе до 80% обезценка на долара: от 0,0005 унции за долар на 0,0001 унции за долар. Това е срив на доверието. Но няма да го забележите, ако сте се вгледали в еврото или йената.

Всички тези валути ще се сринат по едно и също време.

Единственият обективен показател за силата на долара е цената на златото в долари, тъй като златото не е валута на централната банка. Ето, защо:

  1. Силата на долара може да се измерва обективно само в злато.
  2. Златото освен пари е и суровина (ресурс).
  3. БРИКС са бедни на долари, но богати на суровини (ресурси).
  4. Новата валута на БРИКС+ ще бъде обвързана със златото.

Поради тази причина, сривът на долара означава по-висока инфлация и много по-висока цена на златото в долари. Цените на другите суровини ще се повишат успоредно, което ще е в полза на БРИКС.

Тази динамика може да доведе до това валутата на БРИКС+ да измести долара като доминираща разплащателна валута по-бързо, отколкото повечето очакват, поради обвързаността ѝ в злато. С изключение на преките участници, светът в повечето случаи игнорира тази перспектива. Резултатът ще бъде шок за международната парична система, който ще настъпи до няколко седмици.

И все пак въздействието върху инвеститорите няма да приключи с въвеждането на новата валута на БРИКС+. Пазарните последици ще разтърсят тепърва валутните курсове и капиталовите пазари години напред.

Китай и Русия ще искат висока доларова цена на златото, за да направят валутата на БРИКС по-скъпа. Това ще спомогне за увеличаване на собственото им богатство и ще разруши доверието в долара.

Тази политика, подкрепена с покупки на физическо злато, може много бързо да доведе до повишаване на цената му в долари до 3000 долара за тройунция и повече. В действителност валутата на БРИКС и физическото злато са обвързани и не се променят. Когато златото достигне 3000 долара за тройунция, всъщност ще станем свидетели на срив на долара.

Източник: Zerohedge

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *