Зеленски: Западът ни намали оръжията, а Русия готви преврат в Киев под името „Майдан-3“

Украинският президент Володимир Зеленски алармира, че в страната му се подготвя нов „Майдан“, който цели отстраняване на държавния глава и смяна на правителството в Киев с прокремълско. Като организатор на преврата Зеленски посочи Русия. Информацията за това ми подадоха от нашето разузнаване и нашите западни партньорски служби“ Това заяви украинския лидер на пресконференция пред представители на чуждестранната преса“, пише Bloomberg.

На пресконференция за чуждестранни журналисти в Киев украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия подготвя операция за дезинформация на украинското общество, за да създаде разцепление и да всее „хаос“ в страната. Според него подготвяната от Москва операция „Майдан 3“ ще доведе до отстраняване на сегашното правителство в Киев, предаде „Блумбърг„.

Зеленски заяви, че данните са на украинското разузнаване. Известно е и името на планът им за преврат – „Майдан 3“. В Москва протестите в Киев, свалили Виктор Янукович, са наричани „Майдан-2“. Майдан-1 пък е Оранжевата революция, която доведе на власт президента Юшченко. Данните на украинските служби са потвърдени и от западните съюзниците на Украйна. „Майдан за тях е преврат, така че самото име, което са дали на операцията си, издава какви са целите й“, добави Зеленски.

По-рано и украинското официозно издание Online.ua писа за мащабната руска информационна атака „Майдан-3“, която цели да дестабилизира Украйна, позовавайки се на свои източници в украинските правоприлагащи органи. Според тях информационната кампания на руските специални служби е планирана за ноември-декември 2023 г.

Твърди се, че операцията се ръководи от шефа на политическия блок на Кремъл Сергей Кириенко, а идеологът й е бившият помощник на президента на Руската федерация Владислав Сурков.

По-малко боеприпаси заради Газа

На пресконференцията Зеленски коментира и намалялото финансиране за Украйна. Зеленски смята, че доставките на снаряди за страната му са спрели, защото вниманието на Запада се е пренасочило към войната на Израел с „Хамас“. По думите му сражаващите се в Близкия изток ползват основно 155-милиметрови снаряди, а те са ключови за нуждите на Украйна.

Това увеличено търсене съвпада с деликатен момент в европейските усилия за помощ на Украйна: ЕС даде знак, че няма как да изпълни обещанието си да достави на Украйна 1 млн. артилерийски снаряда до март и обясни, че ще може да изпрати само една трета от това количество.

„Нашите доставки се съкратиха и забавиха. Не че САЩ са казали, че повече няма нищо да дават на Украйна. Не! Просто с Израел в момента се борим кой ще получи от ограничените западни запаси. Това е животът. Аз не казвам, че това е нещо позитивно, но това е животът и ние трябва да защитаваме това, което ни принадлежи“, казва Зеленски, цитиран от AFP. Той потвърждава, че Западът не може да обезпечи достатъчно количество снаряди, въпреки обещаните 1 млн. от ЕС до март. „В момента военните складове на едни западни държави са празни, а другите пък имат лимит на количествата, които могат да ни предоставят. И тези количества никак не са достатъчни“, добавя украинският президент.

„Блумбърг“ отбелязва, че Зеленски е прекарал изминалата седмица в опит да увери съюзниците, че армията му се подготвя да се сражава и през зимата, а делегация от Киев е посетила Вашингтон, където обаче вече е гласуван законопроекта за финансиране на правителството, в който не е предвидена помощ за Украйна… основно заради съпротивата на републиканците.

„Фокусът ми е върху това да получа помощ от Запада… фокусът им се променя заради Близкия изток и по други причини. Без тяхната подкрепа ще тръгнем назад.“, завърши Зеленски.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Зелката забравя, че предишните два Майдана бяха организирани от или с активната помощ на САЩ. Но идва и неговия ред, защото е излишен! И затова се страхува кога ще го изритат от властта!

  2. Щели да дестабилизират украина, сега много ли е стабилна, бе дебил!? Отговорен си за смъртта на триста-четиристотин хиляди заблудени, но все пак млади мъже, на които прекъсна живота! Защото тази война не е за защита на родината (Путин ви призоваваше за разум отдавна, повече от 10 години), а за защита на интересите на америка и облагодетелстване на зеленски! Мисля, че възмездието е близо.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *