Зеленски: Войната в Украйна е в последната си фаза

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че войната с Русия е в последната си фаза, която е най-трудна. В края на официалното си посещение в Румъния вчера Зеленски даде пресконференция за четирима румънски журналисти. Телевизия Диджи 24 публикува въпросите и отговорите на украинския президент.

Запитан кога ще свърши войната, Володимир Зеленски отговори, че не може да каже точна дата. „Мисля, че знам кога, но не мога да кажа и на вас това. Последната част на войната е, не е средата. Първата част бе окупацията, последва спирането на напредването и поемането на иницативата. Мисля, че сме в последната част. Имаме много страхове – парите, оръжията, но сме в последната част, най-трудната“, отговори Зеленски.

Запитан дали е доволен от скоростта на украинската контраофанзива, Зеленски посочи, че има много предизвикателства, но инициативата е в ръцете на Украйна. „Продължаваме по-нататък, напредГубим много хора, но продължаваме напред“, каза украинският президент.

В отговор на въпрос дали се опасява, че конфликтът в Израел ще отвлече вниманието от Украйна, Зеленски призна, че човек не може да се съсредоточи върху много неща едновременно. „Трябва да избереш кого подкрепяш, с пари, с военна помощ. За да можеш да поддържаш едно бойно поле, не можеш да отваряш много фронтове. Разбираемо е. След всичко, което се случи, на някои хора не им стига, обичат кръвта, не могат да се успокоят. Не можеш да сравняваш една война с друга война. Хората, които създават тези войни, са луди“, каза украинският президент.

Зеленски каза, че Украйна не се бори с Израел за подкрепата на САЩ. В отговор на въпрос украинският президент посочи, че е нормално американската помощ за Украйна да намалее в контекста на събитията в Израел. „Имаме каквото имаме, трябва да се справим“, каза украинският президент.

Запитан дали се тревожи от изхода от президентските избори в САЩ, Зеленски призна, че „всичко влияе, всяка промяна“. „Не мога да кажа, че всичко ще бъде същото. Не зная как ще бъде, кой ще спечели изборите, но е решение на американския народ. Тръмп би направил някои промени“, коментира Зеленски.

Запитан дали предстои световна война, Зеленски каза, че според него „Русия е заинтересована от това“. „За едни войната е трагедия, за други е възможност. Искат продължителна дестабилизация на света. Виждаме Русия в политическа изолация. За да я спрем, можем да направим това само чрез единство на световно ниво, големите страни, силните. Трябва да видим, че всички участват и че могат да спрат политически Русия“, отговори Зеленски.

Запитан дали би стиснал окървавената ръка на Владимир Путин, за да спре войната в Украйна, Зеленски каза, че президентът на Русия не иска да прекрати конфликта. „Ще бъде много искрен. Той дори не може да реши вече. Той не иска да прекрати нищо, не е заинтересован, няма да се случи никога. Стискането на ръка не означава нищо. Ако искаш да спреш войната, правиш всичко необходимо, за да я спреш, говориш с всички хора, които са готови да преговарят. Той не иска. Няма нито един човек, който има интерес да се върнат отношенията, които съществуваха преди с Русия“, каза Зеленски. Според него Путин иска да продължи напред „и не става дума само за Украйна“. „Той иска повече, територии, които бяха под закрилата на Съветския съюз, говоря за Молдова, балтийските страни“, посочи Зеленски в отговор на въпрос на телевизия Диджи 24.

Украинският президент ще направи първото си посещение в централата на НАТО в Брюксел от началото на войната с Русия през февруари 2022 г., съобщиха от военния алианс.

Говорител написа в социалните мрежи, че украинският лидер ще се обърне към пресата заедно с ръководителя на алианса Йенс Столтенберг преди срещата на министрите на отбраната на НАТО, предаде АФП.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *