За какво се договориха Владимир Путин и Ким Чен Ун?

Русия се съобразява със санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея, но има перспективи за сътрудничество между страните във военната сфера. Владимир Путин заяви това след разговори със севернокорейския лидер Ким Чен Ун на космодрума „Восточний“ на 13 септември. Това е първата им среща от четири години насам и второто посещение на ръководителя на Корейската народно-демократична републиката в Русия. Сред другите важни теми в дневния ред бяха въпросите на сътрудничеството в икономическата, политическата и културната сфера. Разговорите получиха повишено внимание от страна на международната общност. Както Ким Чен Ун подчерта, срещата се провежда в условията на остра конфронтация на международната арена, обобщава „Известия“.

Преговорите между Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун без преувеличение привлякоха вниманието на целия свят. Първо, срещата на лидерите на двете ядрени държави се провежда в ситуация, когато на международната арена се наблюдава остра конфронтация между Русия и Запада. В същото време отношенията на Пхенян със САЩ и техните съюзници едва ли някога са били гладки. На този фон Западът се опасява, че Руската федерация и Корейската народно-демократична републиката могат да се насочат към сближаване, включително във военната сфера.

Освен това напрежението на Корейския полуостров не е намаляло. За да се увери, че никой няма и най-малкото съмнение в това, на 13 септември военните сили на КНДР изстреляха две балистични ракети с малък обсег край източния бряг на Корейския полуостров. Това беше рядкост, тъй като досега Пхенян не беше провеждал никакви изпитания, докато Ким Чен Ун се намира на посещение извън страната. Анализаторите обаче бързо намериха обяснение за това, като според тях изстрелването на ракетите е имало за цел да покаже, че дори и без лидера на КНДР, верните му военни поддържат страната в пълна бойна готовност.

Посещението е второто такова на Ким в Русия. За първи път той посети Владивосток през април 2019 г. Скоро след това Северна Корея се затвори за дълга 4-годишна карантина от външния свят заради пандемията от Ковид-19.

Ким Чен Ун, лидер на Северна Корея

Този път за място на разговорите беше избран космодрумът „Восточний“ в Амурска област. Тук ръководителят на КНДР пристигна със специалния си брониран зелен влак от Пхенян. Руският президент отлетя за преговорите от Приморския край, където взе участие в Източния икономически форум. Още преди началото на преговорите Владимир Путин и Ким Чен Ун си размениха поздрави на входа на космодрума, който беше украсен със знамената на двете държави.

– Благодаря ви, че ни поканихте и ни посрещнахте топло въпреки вашата заетост, каза севернокорейският лидер.

– Много се радвам да ви видя. Особено след такива събития: 75-годишнината от създаването на републиката, 70-годишнината от победата във Великата освободителна война, 75-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между страните ни. Имаме толкова много неща за празнуване, отговори руският президент.

Владимир Путин посреща Ким Чен Ун на космодрума „Восточний“

Преди деловата програма лидерите разгледаха и сглобяването на новата ракета-носител „Ангара“ и ракетно-космическия комплекс „Союз-2“. След това Ким Чен Ун дори остави кратка бележка на корейски език в книгата за почетни гости на космодрума. „Славата на Русия като страна на първите покорители на космоса никога няма да угасне“, написа той. Инспекцията на ракетното оборудване и изборът на космодрума за срещата не бяха случайни. Журналистите се интересуваха дали Москва ще помогне на Пхенян да построи космически спътници, на което руският лидер отговори недвусмислено: „Ето защо дойдохме тук“.

Той добави, че лидерът на КНДР проявява голям интерес към ракетните технологии, защото те „се опитват да развиват и космоса“. По време на обиколката на космодрума Ким Чен Ун активно се е интересувал от характеристиките на ракетното гориво и принципите на задвижване на ракетите-носители. Разговорите са продължили общо около 4 часа. В откритата част на разговора, която продължи 9 минути, държавните глави очертаха основните теми от дневния ред.

– Разбира се, трябва да говорим за икономическо сътрудничество, хуманитарни въпроси, ситуацията в региона, каза Владимир Путин.

Според Ким Чен Ун развитието на отношенията с Москва е основен приоритет за Пхенян, включително в политическата сфера. Севернокорейският лидер изрази увереност, че срещата ще издигне двустранните отношения на ново ниво.

– Сега Русия се е вдигнала на свещена борба за защита на държавния си суверенитет и защита на сигурността си в противовес на хегемонистичните сили, които се противопоставят на страната. Искаме да продължим да развиваме отношенията си. Винаги сме подкрепяли и подкрепяме всички решения на президента Путин, също и решенията на руското правителство, заяви Ким Чен Ун.

След краткия брифинг пред журналистите, лидерите се срещнаха на четири очи при закрити врати. Освен това в чест на високопоставения гост беше организирана официална вечеря, от която бяха направени и няколко изявления.

– В Корея има една поговорка: „Новите дрехи са добри за новите приятели, но старият приятел е добър и в стари дрехи“. И ние имаме поговорка: „Един стар приятел е по-добър от двама нови“. Тези народни мъдрости са напълно приложими в съвременните отношения между нашите страни, каза Владимир Путин, като вдигна наздравица за по-нататъшното укрепване на сътрудничеството между Русия и КНДР.

Севернокорейският лидер не прибягна до афоризми, но посланието на думите му беше сходно. В сложната геополитическа ситуация Москва може да разчита на политическата подкрепа на Пхенян. В същото време Ким реши да не се ограничава с дипломатическа лексика, говорейки за колективния Запад.

– Убедени сме, че руската армия и народът непременно ще извоюват голяма победа в свещената борба за наказване на сборището на злото, което претендира за хегемония и подхранва експанзионистични илюзии, и за създаване на стабилна среда за развитие, каза Ким Чен Ун.

Космодрум „Восточний“

В откритата за медиите част от официалната вечеря не беше казана нито дума за военно-техническото сътрудничество, въпреки че в разговорите участваха министрите на отбраната на двете страни. „Русия и КНДР обаче си взаимодействат в тази област, тъй като пълният спектър на отношенията предполага такова сътрудничество“, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. „Всички останали въпроси засягат само нашите две страни, две суверенни държави, и не бива да засягат трети държави. Защото нашето сътрудничество е в полза на народите на нашите две държави, но не и срещу когото и да било“, добави говорителят на Кремъл.

Владимир Путин нарече разговорите от срещата си с Ким Чен Ун продуктивни. Същевременно той съобщи, че страните са засегнали и темата за сътрудничеството във военнотехническата сфера, където според президента „Русия и КНДР имат перспективи“, предвид факта, че Москва спазва санкциите на Съвета за сигурност на ООН.

– Съществуват определени ограничения. Русия спазва всички тези ограничения. Но има неща, за които можем да говорим, разбира се, обсъждаме ги и мислим за тях. И тук също има перспективи. Русия е самодостатъчна държава. Но в рамките на действащите правила имаме и възможности, на които също обръщаме внимание и ги обсъждаме, каза Владимир Путин.

Руският президент каза още, че в рамките на това посещение севернокорейският лидер ще отиде до град Комсомолск на Амур, където ще посети заводите за производство на гражданско и военно оборудване, а след това ще оцени възможностите на Тихоокеанския флот във Владивосток.

Връзката между Москва и Пхенян винаги е била внимателно наблюдавана на Запад и в Южна Корея. Това внимание обаче беше по-скоро негативно и породи множество спекулации. Северна Корея многократно беше обвинявана, че снабдява Москва с оръжия за водене на бойни действия в Украйна или, например, че набира персонал от някои севернокорейски търговски дружества в Русия, за да ги изпрати в Донецк и Луганск за участие във възстановителните работи. След посещението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Пхенян в края на юли и в навечерието на сегашното посещение на Ким в Русия американски официални лица все по-често заявяват, че двете страни „активно насърчават“ преговорите за въоръжаване, при които Пхенян ще доставя на Москва боеприпаси в замяна на военни технологии за по-нататъшно разработване на балистични ракети. И Москва, и Пхенян многократно отхвърлят подобни намерения.

Казбек Тайсаев, координатор на групата за приятелство на Думата със севернокорейския парламент, заяви пред „Известия“, че Москва очаква настоящата визита да стимулира преди всичко осъществяването на много практически аспекти на икономическото сътрудничество между КНДР и Русия. „Очакваме това с нетърпение. По време на пандемията КНДР беше затворена, но сега имаме огромен брой планове както в икономиката, например в развитието на съвместни промишлени предприятия, в селското стопанство, така и в сферата на културния обмен. Сигурен съм, че сега Владимир Путин и Ким Чен Ун ще дадат старт на всичко това“, заяви руският депутат пред „Известия“.

Подобно мнение изразява и Виктория Самсонова, ръководител на Центъра за корейски изследвания към Института за Китай и съвременна Азия на Руската академия на науките. Според нея икономическото и научно-техническото сътрудничество винаги е било една от приоритетните области за Русия и КНДР и тъй като от последното посещение на Ким Чен Ун в Русия са изминали повече от 4 години, наистина е време лидерите на двете страни да сверят часовниците си. Тя заяви, че двете страни трябва да решат и как да продължат да развиват търговията, която чувствително е намаляла по време на пандемията и е била усложнена от „нечовешкия режим на санкции, който забранява почти всички приоритетни експортни стоки на КНДР в чужбина“.

– Това беше направено така, че КНДР да се окаже в пълна изолация, за да се пречупи тази страна, да бъде принудена да направи отстъпки и да спре ядрените и военните си програми. Но според мен санкциите имаха обратен ефект: КНДР продължава да се развива със собствени сили. Освен всичко друго, положението на обикновените граждани се развива и подобрява: строят се къщи, изграждат се туристически комплекси. С отварянето на Северна Корея след пандемията и възстановяването на преките въздушни връзки с Русия в пълен мащаб, туризмът в Северна Корея – страна с уникални обекти и непокътната природа – има всички шансове да се превърне в една от най-интересните области на двустранното партньорство, каза Виктория Самсонова.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Договориха се да шибат урЗула и нейните слуги в Българи на задна корейска прашка

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *