За да Помогне на Русия „ОПЕК +“ намали производството на петрол с 2 млн. барела на ден! Белият дом в Истерия!

Цените на борсите веднага скочиха, а президентът на САЩ Джо Байдън е „разочарован“ от решението

Петролният картел „ОПЕК +“ се споразумя за съкращаване на съвместното производство с 2 млн. барела на ден, като решението ще влезе в сила от ноември, съобщават Ройтерс, „Уолстрийт джърнъл“ и „Файненшъл таймс“, цитирайки източници от заседанието във Виена на енергийните министри на ОПЕК и техните съюзници начело с Русия.

Цените на борсите веднага скочиха, а президентът на САЩ Джо Байдън е „разочарован“ от решението, като заяви, че то ще навреди на световната икономика, съобщиха от Белия дом.

„Намаляването на доставките ще засегне страните, които вече страдат от високите цени, докато световната икономика се справя с продължаващото негативно въздействие на руската атака в Украйна“, се казва в изявлението.

Припомняме, че през август Бойдън бе на посещение в Саудитска Арабия, за да помоли страната да увеличи износа на петрол, за да паднат цените и така да навреди на износа на Русия. Но получи отказ.

Според петролната организация днешното решение е взето „в светлината на несигурността, която заобикаля глобалните икономически перспективи и перспективите на петролния пазар, както и необходимостта от подобряване на дългосрочните насоки за петролния пазар“, предаде БНР.

Това споразумение представлява най-голямото намаление на добивите на петрол през последните 20 години.

Следващото заседание на „ОПЕК +“ ще се проведе на 4 декември.

Петролът поскъпва с близо 2% след решението за агресивно намаляване на добивите в рамките на „ОПЕК +“ с 2 млн. барела на ден.

След срещата на организацията във Виена саудитският енергиен министър Абдулазис бин Салман заяви, че целта на решението, което влиза в сила през ноември, е да поддържа устойчив пазар на суровината.

Според САЩ намаляването на производството и доставките ще удари страните, които вече са засегнати от високите цени на горивата, докато глобалната икономика се бори с негативното влияние на руската война в Украйна. Говорител на американския президент заяви, че с това решение петролния картел „застава на страната на Русия“.

Форматът „ОПЕК+“ включва Москва и нейни съюзници, като очакванията са чрез намаленото производство и по-високите цени Русия да увеличи приходите си, докато Западът се опитва да я изолира икономически.

През седмиците преди вземането на това решение цените на петрола спаднаха под 90 долара за барел, след като бяха достигнали над 140 долара в навечерието на войната. Очаква се скоро цената на петрола да се възстанови до това ниво.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Бог изначално е предвидил на кого какво да отреди : на едни – природни красоти, на други – петрол, на трети – цялата Менделеева таблица, че и производните й. Само не е сигурно дали ние, сегашните българи, заслужаваме това кътче от Рая…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *