Наистина ли ЗАПАДЪТ СРИНА Икономиката и Бъдещето си Заради „Правото на Украйна да Влезе в НАТО“? Отговорът ще ви Шокира:

Правителствата на Г-7 решиха да определят таван на цената на руския газ, както и на петрола. И агитират другите страни да се присъединят към споразумението. Например Индия. Тоест те се опитват да регулират цените на световния пазар, който според тяхната дефиниция би следвало да е свободен. И в Европа въвеждат ограничения за потребление на ток, топлина, студ (климатици), вода, храна и други неща. Ама как така? Нима властта на Запад е завзета от криптокомунисти?

В крайна сметка тези решения са в противоречие с принципите на свободната пазарна икономика и търговия. Спомням си: не е необходимо да се регулират цените и е вредно. Пазарът ще се погрижи за всичко. Например, ако даден продукт е в дефицит и има недостиг, тогава цената на този продукт се повишава. Следователно печалбата от производството и продажбата на този продукт се увеличава. Инвестициите се втурват в тази ниша, броят на производителите и продавачите се увеличава, предлагането е балансирано с търсенето, конкуренцията нараства, цените падат и – готово! Пазарът коригира всичко. Няма дефицит, стоки има за всички и цените са нормални. чудо!

Или консумацията. Потреблението също не е необходимо да се регулира. Ако някакъв ресурс не е достатъчен, тогава просто трябва да увеличите цената за него. Ефективното търсене винаги е ограничено, а самото потребление ще намалее. Например, ако имате малко храна, начислявате много висока цена за храната, допълнителните потребители умират малко от глад, а останалите, богатите, имат достатъчно храна. Пазарът магически решава всичките ни проблеми!

Това е икономическата наука, която ни набиват в главите 30 години подред. Каква ти наука? Религия! Всемогъщият пазар! В края на краищата пазарът не само регулира икономиката, пазарните отношения правят така, че в страната сами да възникнат демократичен режим на управление, независими съдилища, гражданско общество и свобода на словото. А всичко това от своя страна води хората към неизбежен просперитет и невиждано технологично, културно и цивилизационно развитие. Всичко, което трябва да направите, е стриктно да следвате законите на свободния пазар и да не се опитвате да си навирате зурлите в него. Не пречете на „Атлас“, който „изправя рамене“.

Мислите си, че си фантазирам? Показвам ви учебници, статии, монографии, където черно на бяло са написани едни и същи неща? В продължение на 30 години това беше нашата истинска официална идеология, която замени марксизма-ленинизма под прикритието на член 13 от Конституцията: „Никоя идеология не може да бъде установена като държавна или задължителна“. Въпреки това беше установена. Това е за всемогъществото на пазара. И нашите реформатори не са го измислили сами. И усърдно се учи от западните покровители. Защото това беше идеята, спойката и цивилизационната мисия на западната цивилизация: да носи светлината на пазарната икономика навсякъде. И в края на краищата СССР беше разбит под лозунгите за пазарно превъзходство.

Къде е пазарът сега? Ох. Почина. Освен това най-важният, световен, глобален пазар почина първи. Учеха ни, че трябва да се впишем в международното разделение на труда, да намерим своята ниша в световната пазарна икономика и ще бъдем щастливи. И тогава внезапно приключи разделението на труда и световният пазар. Законът за търсенето и предлагането? Не работи. Например за газ и петрол. Русия е изключена – цените растат. Бягат към Близкия изток, казват: увеличете производството. ОПЕК+ намалява производството. Тогава те решават: и ние ще въведем „таван на цените“. Какъв таван, духът на Троцки или нещо подобно ли се е въплътил в тях?

Изведнъж се оказа, че всички постулати на пазарната икономика действат само в спекулативна плоскост, че тези формули описват движенията на сферичен кон в абсолютен вакуум. В реалния свят идеален свободен пазар няма и не може да има. Има хора, семейства, нации, държави, предприятия, индустрии и всички те са свързани помежду си чрез безброй сложни взаимоотношения, които не винаги могат да бъдат оценени в пари. Критиците на пазарния фундаментализъм, отдясно и отляво, винаги са говорили за това. И самите лицемерни „маркетолози“ знаеха това. „Свободен пазар” и „демокрация” е експортен вариант на идеологията. Това е вирус, който англосаксонците и техните сателити въвеждат в завладените общества, за да отслабят, унищожат и след това да ги завладеят, убият и погълнат. Самите те не вярват нито в пазара, нито в демокрацията.

Веднага щом се появят и най-малките проблеми, при енергийните ресурси например, и „пазарът“, и „демокрацията“ веднага се изхвърлят, а тоталният контрол и нормите на „военния комунизъм“ (или по-правилно „военния капитализъм“?) се въвеждат. И има само едно обяснение: Русия е виновна. Воюваме с Русия. От това са всичките ни трудности.

О, вярно ли? Защо могъщият Запад ще мръзне, ще седи без вода, храна и светлина просто защото някъде в периферията Русия провежда специална военна операция с ограничени сили в недържава, която дори не е интегрирана в нито една западна структура, нито в ЕС, нито в НАТО? Нима Западът – Европа, САЩ, Канада, Австралия с Нова Зеландия – всъщност е толкова слаб и незначителен. Всъщност дори Европа, взета сама по себе си, има огромна и мощна икономика със собствена индустрия, селско стопанство, най-добрата технология и отличен човешки ресурс. Потенциалът на Европейския съюз е практически неизчерпаем. Това е непоклатим и самодостатъчен икономически клъстер. Не става въпрос за икономиката. Става дума за самоубийствена политика.

Не Европа умира, а капитализмът, който отдавна е мъртъв и вдига такъв шум. Руският президент Владимир Путин преди година на среща на интелектуалния Валдайски клуб ясно каза: съществуващият модел на капитализма се е изчерпал. В неговите рамки няма изход от плетеницата от противоречия. Неравномерното разпределение на богатството изостря кризата. Трябва да преосмислим архитектурата на нашия свят: икономика, градове, жилища. Няма готови рецепти. Дивият капитализъм не работи.

Между другото, в същото време Путин каза, че решението на Европа да съкрати дългосрочните договори за доставка на гориво и да премине към борсова търговия е грешка. Тогава цената за хиляда кубически метра беше 1900 долара (и изглеждаше много). Сега колко е? Изглеждаше, че преходът към борсови цени е много „пазарен“. Но в резултат на това трябва да се въведат „тавани на цените“ и ограничения на потреблението – мерки, които изобщо не са пазарни. Идеята за дивия капитализъм и свободния пазар за Европа е мъртва, тази зима тази идея окончателно ще замръзне на ледени радиатори в неотопляеми къщи.

Е, защо все още се вкопчваме в тази приказка за „вълшебния пазар“ с неговите „невидими“ ръце, крака и други органи? Новите модели на структурата на икономиката и обществото трябва да се търсят в друга посока: в държавното планиране и контрол, в социалната отговорност на бизнеса и социалната сигурност на населението, в справедливостта на възнаграждението за труд и постижения, а не в случайността на борсовата игра. А „свещена частна собственост“ няма, поне за предателите и крадците. Резултатите от „приватизацията“ от 90-те години трябва да бъдат избирателно анулирани. На страхливците, които не подкрепиха страната си, избягаха при врага и седят там, треперят и клеветят, трябва да им се отнеме цялото имущество чрез законова реституционна процедура.

Защото вече няма пазар, няма капитализъм, но има Русия и който е за Русия, има и права, и собственост. А който е за враговете ѝ, нека броди между враговете.

Герман Садулаев

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *