Захарова за Паметника на Съветската армия: Варварските действия на българската страна нямат оправдание и прошка

„Варварските действия на българската страна нямат оправдание и прошка. България отдавна бавно но сигурно върви по пътя на реабилитация на нацизма“. Това се казва в позиция на говорителя на руското МВнР Мария Захарова, качена във Фейсбук страницата на руското посолство в София.

Според Мария Захарова „днес властите на София преминаха към практическа реализация на отдавна кроените срамни планове за демонтиране на Паметника на Съветската Армия. Величествената скулптурна композиция, издигната в знак на победата над нацизма, отдавна се е превърнала в заложник на местните политически игри и личните амбиции на отделни представители на управляващия елит. С лека ръка фашистващите евроатлантици днес буквално изпращат монумента на бунището на историята.

Варварските действия на българската страна нямат оправдание и прошка. Те изглеждат особено цинични на фона на галопиращ растеж на неонацистките настроения в Европа, деградиращо положение със спазването на човешките права и чудовищна фалшификация на историята.

България отдавна, бавно, но сигурно върви по пътя на реабилитация на нацизма. Крайнодесни организации, които открито насърчават расова омраза и нетолерантност, излизат извън контрол. Въпреки забраните, в София се провеждат шествия в чест на нацисткия колаборационист – българския генерал Христо Луков. На държавно ниво се насърчава агресивна русофобия, която по същество не се различава от расизма. Прави впечатление, че на този фон нашите настойчиви предложения за консултации относно по-нататъшната съдба на паметника, предвидени в член 14 от двустранния Договор за приятелство и сътрудничество, бяха без никаква свенливост пренебрегнати от българската страна.

Смятаме разрушаването на паметника на общото ни минало за поредна враждебна стъпка на официална София, утежняваща и без това патовата ситуация в двустранните ни отношения. България отново, както неведнъж се е случвало, избира да застане на грешната страна на историята. Което значи, че тя изцяло ще си плати последствията от това срамно решение.

Източник

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Увай, до денацификация допряхме след дългото пълзене, Борис 3 доведе Червената армия с пакта НАТО, бодигарда на Симеон пък СВО

  2. Руснаците не са прави! Не ние ги предадохме, а съветския Горбачов!!! предаде нас! Предаде и тях! Нека наистина се поучим от историята! Лесно е да се критикува, нали?!

    • Знаеш ли какъв израз имат руснаците: „На все ваши вопросьi у нас один ответ – потому что у нас есть пулемет, а у вас его нет“.=== Държат големия пулемет(картечница) в ръка и им е все тая прави ли са или не. Има отделни анализатори, които казват нещата така, както са – не българите ни предадоха, ние тях предадохме през деветдесетте години. От руски коментатор чух, че Елцин е казал на Буш – старши “ Вземайте България, тя вече не ни е нужна“. Само че такива разумни и честни хора са единици, а официалната версия е, че България, както и всички бивши соц. страни, които са влезли в НАТО, са ги предали. И огромното мнозинство обикновен руснак повтаря по форумите: българите са предатели, не ни трябват такива братушки. Братушки са им сърбите защото не ги били предали. На логичния ми въпрос, а вие защо ги предадохте, когато Клинтън бомбардираше Югославия, разбира се отговор няма, защото и мисъл и разсъждение няма, само папагалско повтаряне, че българите били предатели.

      • Идва Народен съд 2 !!! Готви се ……………….
        В Европа всички паметници си стоят !!!!!

  3. Аз замразения в Т.н. Свободно слово каза:

    И какво, англосаксите не само ни колонизираха, унищожават ни скоростно. Нашите политически подлоги показват нечувано усърдие, не само да съсипят всичко създадено до сега, но и да отровят рускобългарските отношения Необратимо. Аз питам постоянно, какво общо имаме ние с англичаните, какво с Америка. Какво общо има между хиената и сърната

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *