Западът е на прага на финансов фалит. Русия се превръща в сигурно убежище

Американските власти лъжат, че са успели да спрат срива на банките през март и кризата е преодоляна. Всъщност не е. Големите американски банки остават изложени на риск, вложителите продължават да теглят парите си от тях. Следващата на опашката за фалит е 14-ата по големина американска „Първа републиканска банка“.

За поредицата от банкови фалити в началото на март мнозина анализатори заподозряха, че били дело на най-големите американски банки с капитал от над трилиона долара. Те уж нарочно фалирали конкурентите си, за да потекат допълнителни пари към тях. Харесва ли им или не, обаче този път Федералният резерв принуди тъкмо тези финансови гиганти да участват в спасяването на „Първа републиканска банка“.

Най-богатите банки се включиха и дариха общо тридесет милиарда долара. Но бързо стана ясно, че това не работи. Акциите на „Първа републиканска“ продължиха да се сриват с бързи темпове. Ако в своя пик те струваха 147 долара, сега се търгуват за 12-14 долара. Вложителите продължават да изтеглят парите си. „Уолстрийт Джърнъл“ е уверен, че „Първа републиканска банка“ е обречена и пише открито за това, въпреки че американските медии са крайно политкоректни към Демократическата партия и са свикнали да крият неприятната финансова истина от гражданите. Ако щете и за да не ускорят фалитите на банковите институции.

Заразата от фалити бързо се разпространи в Европа. Легендарната швейцарска „Кредит Сюиз“ се срина. След това акциите на такива гиганти като „Дойче Банк“ достигнаха абсолютното дъно. Множество обиски на тема укриване на данъци се провеждат днес в най-големите френски банки „БНП Париба“ и „Сосиете Женерал“.

Експертите говорят за масов колапс на западните банки и го обясняват с огромния размер на дълга, натрупан в системата. Финансовите институции си дават и преотпускат заеми от години и в резултат на това около 90% от парите им в момента са взети назаем – въпрос на време е тази пирамида да рухне. И неспециалист може да разбере, че глупостта на западните правителства и алчността на банките са довели цялата система до ръба на пропаст.

За да спасят финансовата си система от фалит, властите използваха изпитаната си схема – пуснаха печатницата. Но тъй като голяма част от света вече не използва валутите им, генерираната от печатането на необезпечени долари и евро инфлация в САЩ и Европа си остана при тях. През миналата година инфлацията им беше между 8 и 25 процента. Лихвите по депозитите практически не се повишиха. Вижте например Англия. Там само официалната инфлация е повече от единадесет процента, но реално ситуацията е значително по-лоша. В същото време всички големи банки в страната продължават да предлагат под 1,3% на годишен депозит.

Същото е положението и в Америка, въпреки че Федералният резерв вдига лихвите там вече година. Инфлацията е почти 10%. А средната „доходност“ на годишен депозит е 1,28%, на петгодишен – 1,21%. Наричайки нещата с истинските им имена, вложителят плаща на банката допълнително за това, че държи парите му – и при това плаща скъпо.

Естествено, гражданите теглят пари от сметките си и ги превеждат на когото искат. Бедните харчат спестяванията си за покупки – иначе парите ще бъдат погълнати от инфлацията. Бизнесът и по-богатите хора купуват акции, опитват се да купят злато. Последното обаче го правят със страх, че властите внезапно могат да конфискуват благородния метал: в САЩ например през 1933 г. на частните търговци е забранено да притежават злато и тази забрана остава в сила до 1974 г. Но във всеки случай тенденцията е ясна – вложителите се опитват да изтеглят парите си от банките.

Първоначално изглеждаше, че най-големите банки, които разполагат с трилиони долари, са имунизирани срещу този икономически ураган. Но се оказа, че не е така. Отчетите на най-големите американски банки през изминалата година са невероятни.

„Уелс Фарго“, четвъртата по големина банка в САЩ, отбеляза спад на приходите си 13 пъти през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Акциите ѝ в момента струват с 27% по-малко в сравнение с преди година. Акциите на втората по големина „Банка на Америка“ струват с 35% по-малко. И така е с всички американски банки – без значение малки или големи.

Интересното е, че акциите на банките се сринаха веднага след публикуването на техните отчети. Може би затова най-голямата американска финансова институция „ДжейПи Морган Чейс“ побърза да публикува финансовите си отчети. Но легендарната банка изпадна в огромен скандал. Телевизионният канал Си-Ен-Би-Си твърди, че собствениците на банката са решили да уволнят Джейми Даймън, техният постоянен главен изпълнителен директор, харизматичен милиардер, обсебен от „голямото нулиране“, фанатичен поддръжник на Демократическата партия. Между другото, именно той направи прогнозата за „икономическия ураган“, който светът ще понесе през 2023 г.

Внезапно стана ясно, че Джейми Даймън е бил в плетеница от мръсни връзки с известния сводник и педофил Джефри Епщайн, който почина мистериозно в затвор в Ню Йорк през 2019 г. Банкерът все още не е обвинен в конкретни случаи на сексуално насилие, но федералните го подозират, че е помагал на Епщайн да печели пари, като е продавал непълнолетни момичета на ВИП персони. Епщайн е държал тези пари в сметки на „ДжейПи Морган Чейс“ и ги е инвестирал чрез различните инструменти на банката подозрително печелившо. Джейми Даймън обеща да свидетелства под клетва за това.

Този добре изглеждащ сивокос джентълмен обикаля света от десетилетия, призовавайки ни да консумираме по-малко, да ядем и пием по-малко, да спасим климата, да спрем да се размножаваме и всички спешно да преминем към хомосексуализъм и транссексуализъм. Без майтап. А сега ще свидетелства по делото за масово насилие над малолетни. Така минава славата.

Този шумен скандал ни оставя с впечатлението, че цели да замаже въпроса с докладите на „ДжейПи Морган Чейс“. Защото сривът на акциите на такъв банков гигант ще направи очевидно това, което властите във Вашингтон все още се опитват да скрият: банковата криза вече обхваща Америка и Европа и ги води към пълен икономически колапс.

А доколко опасен би бил този срив за останалия свят? Все пак американците са признати майстори в изнасянето на проблемите си навън. Ще пострадат тези държави, които все още са силно обвързани със западните финанси и икономика. Неслучайно в последно време държавите масово започнаха да изчистват западните валути от банковия си сектор и се стремят в търговията си да използват собствената си или друга незападна валута. А това че Русия се откъсна от западната финансова система засили банковата й система. Парадоксално, но австрийската „Райфайзен“ стана лидер по приходи през 2022 г. сред европейските банки и то именно поради факта, че остана почти единствената западна банка на руския пазар. Единствено „Сбербанк“ се справи по-добре с доходността.

Естествено, европейските власти сега силно натискат „Райфайзен“ да напусне Русия и да фалира заедно с всички останали. Е, това още веднъж доказва, че Русия с избрания от нея подход се е превърнала в класическо убежище в бушуващия икономически ураган.

Виктория Никифорова

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Ние сме си добре. Нямаме пари- нито в банки, нито извън банки.
    Златото ни не ни принадлежи-отдавна се граби от банкстерите.
    Земята ни също е окрадена от тях. Въздуха и водата- и те.
    Нямаме за какво да се тревожим, защото нямаме нищо и сме щастливи!
    Ура за новия световен ред- първо и отдавна в България!
    Сега можем да си отдъхнем-оцеляваме дори без социален кредитен рейтинг!
    Измислихме нов НСР- ние сме иноватори!
    Бил Гейтс- чакаме си Нобеловата награда!
    Да живее България!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *